Uděláme si to hygge!

Uděláme si to hygge!

Tisk

Hygge perexZe severu na nás útočí krimi romány, ale teď to vypadá, že nás zaplavily knihy, které odhalují tajemství hygge – tajemství šťastného dánského života. Dánsko se totiž v posledních letech umisťuje v různých žebříčcích na předních místech, co se týče pocitu štěstí jeho obyvatel. A když to náhodou není Dánsko, najdete tam některého z jejich skandinávských sousedů.

Meik Wiking, autor knihy, je ředitelem Institutu výzkumu štěstí a je tedy nejpovolanějším člověkem, který by měl hygge vysvětlit a přiblížit těm, kteří tu severskou pohodu zatím neumíme prožít. Jak píše Meik, hygge jsou hlavně svíčky, teplá deka, huňaté ponožky a svetr, ale hlavně „útulno na duši“.

V několika kapitolách autor ukazuje, jak žijí Dánové a co všechno může být hygge. Ať už jde o jídlo, dekorace nebo i oblečení nebo činnosti, kterým je možné se věnovat při setkání s přáteli. Dánové prý často o hygge mluví, hygge se dokonce vyučuje na zahraničních vysokých školách.

Díky knize ale můžeme poznat více z dánských tradic a způsobu života. Dánští obyvatelé pochopili, že rodina a pohoda je více, než se dřít v práci od rána do večera, uvidíme, zda k tomu dojdeme společně i u nás. Když zmíníme tradice, víte třeba, co jedí Dánové na Vánoce? Kapr to není.

Kniha je doprovázená ilustracemi, několika grafy, které ukazují výsledky různých výzkumů štěstí. Zařazené fotografie vás určitě nadchnou a pohladí. Malý zádrhel vidím akorát v použitém pidi písmu, které může některým čtenářům dělat potíže.

Velice příjemné čtení, u kterého byste neměli vynechat pití oblíbeného horkého nápoje a být zachumlaný v teplé dece. Knihu lze přečíst během víkendu, načerpat tak snadno znalosti o tom, jak si dopomoci k vlastní pohodě. A kdyby vám to ani tak nešlo, vyrazte do Dánska. Severská pohoda je velice nakažlivá!

Hygge

Hygge/The Little Book of Hygge
Autor: Meik Wiking
Přeložila: Monika Vitinová
Žánr: populárně naučná
Nakladatelství: JOTA
Rok vydání: 2017
Počet stran: 288
Hodnocení: 93 %

Zdroj foto: www.jota.cz
www.jota.cz/hygge


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů : Knihovny pro K21, Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem

brezen-mesic-ctenaru 200V ústecké knihovně je vždy živo nejen v březnu, měsíci, který je již po několikáté měsícem čtenářů. Nějaký ten týden napřed totiž ústečtí knihovníci pro své čtenáře i návštěvníky připravují program, kter...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Lidé s uprchlickou zkušeností zažívají traumata

migranti 200Rovnost nezná hranice. Takový název nesl seminář uskutečněný v Praze u příležitosti Mezinárodního dne rovnosti žen (19. června) a mužů a Mezinárodního dne uprchlíků (20. června).

...


Literatura

Než si proženeš hlavou kulku, přečti si tuto knihu

nez si prozenes hlavou200Jak hluboký je svět lidských emocí, osudů a temný svět ve chvíli, kdy o všechno přijdete? Jaké to je oprášit kolena a urovnat ten pod nohama stržený koberec. Někdy vás k tomu dovede oklika, musíte opustit něco, abyst...

Divadlo

Švandovo divadlo má nového stálého hosta, je jím oceňovaný soubor JEDL

svandovo divadlo 200Nového stálého hosta ověnčeného mnoha divadelními cenami přivítá od ledna 2022 pražské Švandovo divadlo. Program jeho studiové scény tak v příštím roce obohatí pět inscenací souboru JEDL, profilujícího se už víc než 10 let ja...

Film

Televizní archiv tají netušené poklady

CT poklady perexBlížící se vánoční čas přeje pohádkám, a pokud si vybavíme nabídku televizních stanic, vytanou nám na mysli hlavně pohádky původně filmové. Jenže daleko bohatší pohádková pokladnice patří televizi - za bezmála sedm desetiletí své e...