Nejvlivnější čeští intelektuálové v roce 2016

Nejvlivnější čeští intelektuálové v roce 2016

Tisk

sverakJak stanovit, co je vlastně považováno za vliv a jak vytyčit jeho míru? Lze za vliv považovat práce a úspěchy vybraných osobností či jejich citace v pracích jiných? A z jakého hlediska vlastně určit, kdo je to intelektuál? Literární noviny se o to pokusily ve svém květnovém vydání, kde uvádí 75 osobností, jejichž publicita a citovanost v médiích lze považovat za jejich vliv na naši společnost.

 


Hlavními kritérii pro výběr těchto osobností se staly tyto body:
1. Osobnost žije v České republice nebo alespoň občas navštěvuje ČR.
2. Osobnost není aktivním politikem nebo nebyla dlouho ve významné politické funkci.
3. Osobnost se vyjádřila nebo byla medializována v roce 2016 v souvislosti s věcmi veřejnými (*za věci veřejné jsou považovány událostí, problémy a otázky týkající se české veřejnosti jako celku) alespoň ve třech případech.
4. Osobnost zaujímá v médiích určitý postoj a nebyla v roce 2016 spojována s žádnou výraznou negativní kauzou.

vystrizek


Rejstřík jmen osobností je opravdu bohatý, proto zde uvádím pouze seznam 10 intelektuálů, jenž se umístili na prvních deseti příčkách a patří tak tudíž k nejvýznamnějším a nejvlivnějším. Je skoro nemožné, aby byl takovýto žebříček sestaven bez toho, aniž by v něm nebyly spatřovány subjektivní preference, ale i přesto představuje alespoň přibližný nástin toho, jakým způsobem se jednotlivé osobnosti podílejí na utváření současné "tváře“ naší země.

Na desáté příčce se umístil moderátor a herec Marek Eben, mnohokrát oceněný v divácké anketě Týtý zejména za svůj jemný a inteligentní humor při moderování či účinkování v zábavných pořadech. Mimo jiné je také divadelním hercem a skladatelem divadelní hudby. Je vedoucím folkové skupiny Bratři Ebenové a napsal také několik písňových textů například pro Vladimíra Mišíka. Mezi jeho úspěchy za rok 2016 patří například moderování události předávání Cen za kulturu olomouckého kraje, v Olomouci byl studenty korunován králem Majálesu a účinkujícím v jeho pořadu Na plovárně se stal dokonce i Jean Reno.

Na deváté příčce se umístila herečka Iva Janžurová, jež je držitelkou dvou Českých lvů, Ceny Alfréda Radoka, Křišťálového glóbu a ocenění Týtý. Je především filmovou a divadelní herečkou a mezi nejvýraznější úspěchy roku 2016 patří role ve filmu Teorie Tygra, ocenění za nezapomenutelné role v českých filmových a televizních komediích a nelze opomenout ani hereččino významné životní jubileum (75 let).

Osmé místo obsadil český režisér, herec a spisovatel Jiří Menzel, který byl již za svůj první film Ostře sledované vlaky oceněn Oscarem za nejlepší zahraniční film. Jeho život je provázen mnoha filmovými i divadelními úspěchy, k těm z roku 2016 patří Cena za celoživotní dílo z indické Kéraly či vlak Českých drah nesoucí režisérovo jméno.

Sedmou příčku obsadil režisér, scénárista a herec českého původu, žijící ve Spojených státech amerických Miloš Forman. Je držitelem dvou Oscarů za nejlepší režii, tří Zlatých glóbů a ceny BAFTA ve stejné kategorii. Do Ameriky odešel až v období normalizace, kde i nadále pokračoval v natáčení filmů. Mezi nejsoučasnější události v režisérově životě patří jeho životní jubileum (85 let).

Šestý v pořadí se umístil český teolog a sociolog Tomáš Halík, který je znám především pro obhajování dialogu mezi různými vyznáními a nevěřícími, čímž se v době okupace Československa zasloužil o budování náboženské a kulturní svobody, za což byl i oceněn. V roce 2014 se stal prvním českým laureátem Templetonovy ceny (významné ocenění udělované osobám, které se zasloužily o přínos na poli „pokroku ve výzkumu a objevech týkajících se duchovních skutečností“) a v roce 2016 mu bylo uděleno nejvyšší akademické ocenění čestného doktorátu Oxfordské univerzity.

Jaromír Nohavica díky svým svérázným textům a svému postoji obdržel páté místo v žebříčku. Jeho texty a písně netřeba představovat. Vedle písničkářské tvorby překládá také Mozartovy opery do češtiny. V roce 2006 obdržel za český překlad opery Cosi fan tutte Cenu Sazky a Divadelních novin a v roce 2007 přeložil i operu Don Giovanni. Až do současnosti stále aktivně koncertuje a v roce 2016 zazněly ve hře Lazebník sevillský, namluvené samotným umělcem, první ukázky českého přebásnění libreta.

Čtvrtou pozici si zasloužila Anna Šabatová, ombudsmanka a veřejná ochránkyně práv. Mimo jiné byla také signatářkou Charty 77 a její mluvčí v roce 1986. V letech 2008–2011 byla za Českou republiku členkou Evropského výboru pro zabránění mučení, který je orgánem Rady Evropy se sídlem ve Štrasburku. V roce 2016 se objevovala v médiích především ve spojitosti s upozorňováním na problémy státu se starobním důchodem a navyšujícími se roky odchodu do důchodu.

Třetí místo obsadil herec Jiří Bartoška, který kromě své bohaté filmografie a televizní tvorby také často propůjčuje svůj hlas při komentování cestopisných a dokumentárních filmů. Od roku 1994 působí coby prezident Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. V roce 2016 úspěšně vybojoval boj s rakovinou a také si zahrál hlavní roli ve velmi úspěšném českém filmu Teorie Tygra.

Stříbrná příčka patří kardinálu Dominiku Dukovi, který byl v dubnu 2010 zvolen předsedou České biskupské konference a poté v roce 2012 Papežem Benediktem XVI jmenován kardinálem. Kardinál Duka bývá charakterizován tím, že dobře vychází s politiky napříč politickým spektrem. Doposud velmi dobře vycházel se všemi prezidenty ČR, včetně současného prezidenta Miloše Zemana. Vyniká svou otevřeností a vzdělaností a je pojítkem mezi liberálními a konzervativními proudy v katolickém křesťanství, třebaže tíhne spíše ke konzervativismu. V roce 2016 byl pravidelným hostem pořadu ČRO Dvojky a byl prezidentem oceněn Řádem bílého lva.

vystrizek 1

První místo v celém žebříčku a tudíž nejvlivnějším intelektuálem je podle Literárních novin herec a scénárista Zdeněk Svěrák. Vystudoval pedagogii, ale v roce 1962 pedagogickou dráhu opustil a začal pracovat v Československém rozhlase. Zde se stal jedním z autorů rozhlasového pořadu Nealkoholická vinárna U Pavouka, v němž vznikla postava nedoceněného českého velikána Járy Cimrmana. V rozhlase také poznal hudebníka Jaroslava Uhlíře, s nímž od té doby spolupracuje. Roku 1967 vzniklo Divadlo Járy Cimrmana zkoumající odkaz Járy Cimrmana. Pro toto divadlo píše Svěrák spolu s Ladislavem Smoljakem. Ve všech hrách divadla také Svěrák hraje. Se Smoljakem začali posléze psát i filmové scénáře a v natočených filmech se pak obvykle jako herci také objevovali. Některé scénáře, například pro filmy Vrchní, prchni! nebo Tři veteráni, pak psal Svěrák sám. Dále vznikly v jeho režii snímky Obecná škola, Kolja, Tmavomodrý svět či Vratné lahve. Film Kolja získal kromě jiného také Oscara za nejlepší neanglicky mluvený film roku 1996. Od roku 1994 spolupracuje s Centrem Paraple, které pečuje o pacienty s poraněním míchy odkázané na invalidní vozík. Je tak autorem tří povídkových knih nazvaných Povídky, Nové povídky a Po strništi bos. Připravil též televizní večerníček Radovanovy radovánky. Za své dílo získal několik ocenění a to nejen v České republice, ale také v zahraničí. Mezi jeho úspěchy v loňském roce patří křest souborných audio vydání svých povídek pod názvem Povídky a nové povídky a zároveň i Operky, které napsal s Jaroslavem Uhlířem. Oba dva převzali Diamantové desky Supraphonu. Zdeněk Svěrák také oslavil své již 80. narozeniny.

Tento přehled českých osobností může být jistým odrazem toho, jakým směrem se naše země ubírá a komu je v současnosti přisuzován největší vliv ve společnosti a mediální sféře. Můžeme si tak udělat obrázek o naší kultuře a dojmu, jaký tak naše země vyvolává nejen mezi námi, ale i ve světě.

Zdroj: Literární noviny


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

S paní Jarmilou se hezky »pracovalo« i výborně »kamarádilo«

Hlasatelka 200Televize provází náš život víc jak šedesát let. Tato fascinující instituce prošla řadou etap, stále se vyvíjí. Mnohé profese zanikly, nové vznikají. Právě tohoto tématu se dotýká kniha Daniela Růžičky, v které první televizní hlasatelka J...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

S Danou Vlkovou zpívala Hana Buštíková už pět let před vznikem dua Kamelie

Kamelie perex1Jsou dvě a pětatřicet let působí jako duo Kamelie. Hana Buštíková a Dana Vlková jsou ostřílené zpěvačky, které ale před érou Kamélií vystřídaly několik kapel. Zatímco Dana Vlková začínala začátkem 70. let m...


Literatura

Chcete vědět, jaký je váš „chronotyp“?

sila praveho okamziku200Populárně naučná kniha Síla správného okamžiku láká čtenáře jak působivým názvem, tak i svým vysvětlujícím podtitulem, který zní: „Poznejte svůj CHRONOTYP a s ním nejlepší čas na jídlo, běhání, cvičení či rozhovor o zvýše...

Divadlo

Legendární Past na myši ve Zlíně

past-na-mysi-perexMěstské divadlo Zlín uvedlo v půlce října loňského roku jednu z nejznámějších detektivních her na celém světě, Past na myši od Agathy Christie. Jak se světoznámého dramatu zhostilo zlínské divadlo a jak se vyvedlo rozuzlení, tak typi...

Film

Závodničtí Rivalové rozduní nejen váš DVD přehrávač

rivalove perexV loňském roce vzniklo poměrně dost filmů, které jednoznačně velebili běžní diváci, fanoušci i odborníci. Jedním z nich je také drama z prostředí Formule 1 s názvem Rivalové. To se sice v osca...