Magnesia Litera 2017 – ocenění současné české literatury

Magnesia Litera 2017 – ocenění současné české literatury

Tisk

Magnesia-Litera 2Jako každoročně bylo i letos uděleno prestižní ocenění, které zhodnocuje práci současných českých literátů a publicistů a také dává prostor pro rozvoj mladých umělců a blogerů. Do letošního již 16. ročníku bylo přihlášeno 352 knih a nominováno bylo téměř 30 knih a 6 blogů.

 


Magnesia Litera je české literární ocenění, které od roku 2002 každoročně uděluje Sdružení Litera. Nejdůležitějším úkolem výročních knižních cen Magnesia Litera je propagovat kvalitní literaturu a dobré knihy. A to bez omezení a bez ohledu na žánry: stejnou pozornost si zaslouží spisovatelé, básníci, překladatelé, nakladatelé i vědci a teoretici. Proto bylo ocenění rozvrženo do devíti kategorií, které se snaží obsáhnout veškerou domácí knižní produkci. Porotu k jednotlivým kategoriím delegují oborově příslušné obce a organizace. Aby se předešlo příliš úzké specializaci, vítěze v kategoriích Litera pro objev roku a Magnesia Litera – Kniha roku vybírá 300 oslovených lidí z knižní branže: od univerzitních badatelů až po knihovníky a knihkupce.

magnesia litera


Posláním cen Magnesia Litera je podpora a popularizace kvalitních knih, původních i překladových. Snaha pomoci těm, kteří se o knihy zajímají, pro lepší orientaci v současné početné knižní produkci, úsilí probudit zájem těch, kteří knihy nečtou či přestávají číst. Za zdárností tohoto snažení stojí především literární odborníci, spisovatelé, vědci a také další osobnosti. Součástí ocenění je i finanční prémie spojená s hlavní cenou: činí 200.000 Kč. Hlavním efektem cen je však násobné zvýšení prodeje oceněných knih.

ML nominovane knihy


Nominace v roce 2017:
Anotace vybraných knih se zdůvodněním nominací na webu Magnesia Litera.


Magnesia Litera za prózu
Bianca Bellová: Jezero (Host)
Zuzana Brabcová: Voliéry (Druhé město)
Aleš Palán: Ratajský les (Pistorius & Olšanská)
Michal Přibáň: Všechno je jenom dvakrát (Host)
Ladislav Šerý: Nikdy nebylo líp (fra)
Marek Šindelka: Únava materiálu (Odeon)


Magnesia Litera za poezii
Tomáš Gabriel: Obvyklé hrdinství (Host)
Vít Janota: Víkend v jakémsi Švýcarsku (Dauphin)
Milan Ohnisko: Světlo v ráně (Druhé město)


Magnesia Litera za knihu pro děti a mládež
Ivona Březinová: Řvi potichu, brácho (Albatros/Pasparta)
Tomáš Končinský, Barbora Klárová: Překlep a Škraloup (Albatros)
Tereza Vostradovská: Hravouka (Běžíliška)


Magnesia Litera za literaturu faktu
Iva Knobloch, Radim Vondráček (eds.): Design v českých zemích 1900 – 2000 (Academia/Uměleckoprůmyslové muzeum)
Petr Pokorný (ed.): Afrika zevnitř – kontinentem sucha a věčných proměn (Academia)
Petr Roubal: Československé spartakiády (Academia)


Magnesia Litera za nakladatelský čin
Jarmila Doležalová ml., Štěpán Doležal: Osud jménem Ležáky (Ronado)
Adam Chroust: Miroslav Stingl – Biografie cestovatelské legendy (Jota)
Ondřej Müller, Rostislav Walica: Dobrodružný svět Zdeňka Buriana (Plus)


Magnesia Litera za překladovou knihu
Sara Baume: Jasno lepo podstín zhyna (z angličtiny přeložila Alice Hyrmanová McElveen, Odeon)
Dola de Jongová: Pole je tento svět (z nizozemštiny přeložila Magda de Bruin Hüblová, Pistorius & Olšanská)
Hédi Kaddour: Protější břehy (z francouzštiny přeložil Tomáš Havel, Garamond)


Magnesia Litera za publicistiku
Ondřej Kundra: Putinovi agenti (BizBooks)
Terezie Pokorná, Edita Onuferová (eds.): RR rozhovory (Revolver Revue)
Kateřina Šedá: Brnox (Kateřina Šedá)


DILIA Litera pro objev roku
Zuzana Kultánová: Augustin Zimmermann (Kniha Zlín)
Ondřej Nezbeda: Průvodce smrtelníka (Paseka)
Jan Škrob: Pod dlažbou (Eman)


Blog roku
Jaroslav Erik Frič – Pasáže
Jiří Charvát – I write
KKRD Boys – Brblanina
Felix Kulpa – Tisíckráte
Martin Selner – Autismus & Chardonnay
Vladimír Socha – DinosaurusBlog


Vítězi se stali v kategorii Magnesia Litera kniha roku Bianca Bellová: Jezero (Host), v kategorii prózy zvítězil Marek Šindelka se svým dílem Únava materiálu (Odeon), Magnesii Literu za poezii si odnesl Milan Ohnisko za Světlo v ráně (Druhé město), Magnesií Literou za knihu pro děti a mládež byli oceněni Tomáš Končinský a Barbora Klárová za jejich Překlep a Škraloup (Albatros), za literaturu faktu byl oceněn Petr Roubal a jeho Československé spartakiády (Academia), Magnesii Literu za nakladatelský čin získal Adam Chroust za knihu Miloslav Stingl – Biografie cestovatelské legendy (Jota), Magnesia Litera za překladovou knihu Sara Baume: Jasno lepo podstín zhyna (z angličtiny přeložila Alice Hyrmanová McElveen, Odeon), za publicistiku získala ocenění Kateřina Šedá: Brnox (Kateřina Šedá), DILIA Litera pro objev roku: Ondřej Nezbeda: Průvodce smrtelníka (Paseka), cenu čtenářu nakladatelství Kosmas si odnesli Markéta Zahradníková a Zbygniew Czendlik: Postel hospoda kostel (Argo) a na závěr, blogem roku se stal Brblanina od KKRD Boys.


Magnesia Litera je rozhodně soutěží, která stojí za povšimnutí. Ať už proto, že byste se chtěli zapojit a nominovat do soutěže svou oblíbenou knihu, nebo pro rozšíření obzorů a povědomí o současné literární scéně. Nejedna, ať už z nominovaných či vítězných knih, může nabídnout čtenářům právě to, co jim v současné literatuře chybělo, nebo právě to, co hledali a v čem našli třeba i sami sebe.

www.magnesia-litera.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

S paní Jarmilou se hezky »pracovalo« i výborně »kamarádilo«

Hlasatelka 200Televize provází náš život víc jak šedesát let. Tato fascinující instituce prošla řadou etap, stále se vyvíjí. Mnohé profese zanikly, nové vznikají. Právě tohoto tématu se dotýká kniha Daniela Růžičky, v které první televizní hlasatelka J...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Šmrncovní mohou být ženy každého věku i tvaru. Na módní přehlídce to předvedly!

Modni prehlidka perexŠmrncovně oblečené mohou chodit ženy jakéhokoli věku a postavy. Každá z nich také může vstoupit na přehlídkové molo. To mimochodem dokázaly v rámci karlínské módní přehlídky, kdy po červeném koberci chodily společně s muži....


Literatura

Kuchařka od Vietnamců v Česku: Tak vaří Vietnam

kucharka200Vydavatelství Mladá fronta dostalo na trh kuchařku od Vietnamců v Česku s názvem Tak vaří Vietnam. Měla by ukázat, na čem je založena vietnamská kuchyně, jak si připravit její pokrmy doma a také představit specifické suroviny.

Divadlo

Klíště. Nová hra Boleslava Polívky

Kliste perexVím, že známý herec, režisér, dramatik, klaun a divadelní principál Boleslav Polívka byl asi před rokem postižen lymskou boreliózou. Je to děsně hloupá nemoc, infekce od klíšťat, u které člověk až do doléčení je téměř ochrnutý. Chápu, že ho to...

Film

Filmová sci-fi novinka Ex Machina

Exmachina 200Je novinkou letošního roku a fanoušci sci-fi si můžou pomalu odpočítávat dny do 30. 4. 2015, kdy tento film má, díky společnosti CinemaArt, v České Republice svoji premiéru.

...