Dáda Patrasová i Viki Cabadaj se nadchli pro básníka Mareše

Dáda Patrasová i Viki Cabadaj se nadchli pro básníka Mareše

Tisk

dada200Jen málokdy se sejde tak pestrá společnost, jako tomu bylo u příležitosti křtu knížek Miloše Mareše. Trojici jeho titulů Než bude ze mě země (básně), Co slovo to berla (aforismy) a A tak si to seru v protisměru (epigramy) přišlo pokřtít hned několik kmotrů a do restaurace Svatý Václav na Václavském náměstí se dostavila i celá řada dalších osobností.

 

Jednou z prvních byla uznávaná spisovatelka Marie Formáčková. Stává se jen výjimečně, že by někdo z branže přišel pokřtít dílo kolegovi, ale Marie Formáčková má pro poezii slabost a svérázný styl krkonošského básníka Miloše Mareše jí učaroval. „Pamatuji si, že když jsem působila na svém prvním redaktorském místě v jednom ženském časopise, což už je opravdu mnoho let, přišel za mnou tenkrát jeden dvacetiletý mladík, který mi dal přečíst své básničky. Byly kouzelné, a tak jsem se rozhodla, že je budeme tisknout. Naše cesty se pak postupem času rozešly, Miloš se věnoval podnikání a hodně pracoval. A teď, po opravdu dlouhé době, se objevil znovu. A já jsem za to opravdu ráda, protože je velmi talentovaný. Když mě požádal o kmotrovství, nemohla jsem odmítnout,“ řekla Formáčková.

Cestu na křest si našla i Dana Morávková se svým manželem Petrem Maláskem. I ti nešetřili chválou na čtivou a chytrou poezii z pera Miloše Mareše. Ostatně i to byl důvod, proč se s radostí ujali svých kmotrovských povinností.

dada1

Milým překvapením byla rovněž návštěva herečky Hany Gregorové, která se nechala zvábit citlivými verši krkonošského pábitele. Zasněný výraz ji neopouštěl ani s přibývajícím časem a po všech oficialitách si neváhala dojít pro autogram. Jako by jí básničky pomáhaly utéct z reality všedního dne, do které ale byla nadobro vrácena příchodem svého přítele Ondřeje Koptíka.

Vábení smělých veršů podlehl i emeritní baletní mistr Vlastimil Harapes či zapřísáhlý fotbalový tvrďák Tomáš Řepka. Z dam dorazily ještě Petra Černocká či Dáda Patrasová. „Knížky jsem ještě nečetla, ale moc se na ně těším, zaujaly mě už svými názvy,“ svěřila se Patrasová. Mužskou část osazenstva doplňovali Václav Kopta a Jan Antonín Duchoslav, kteří nejen provázeli večerem, ale současně přiložili své sklenice šampaňského k dílu a stali se tak kmotry poetického triptychu.

„Předem varuji všechny, kteří by se rozhodli Miloše v Krkonoších navštívit. Pokud jste od něj již obdrželi pozvání, vězte, že cesta k němu je nesnadná, dlouhá a namáhavá. Mohu to z vlastní zkušenosti potvrdit. Nicméně právě odlehlost místa, kde žije, mu poskytuje příležitost psát skvělé básně,“ vysvětloval Jan Antonín Duchoslav, který se nesmazatelně vryl do paměti divákům jako Viki Cabadaj z legendárního filmu Sněženky a machři.

dada2

Jeho slova potvrdil i další horal tělem i duší, Václav Kopta, který ve zmíněném snímku hrál postavu věčně zadumaného Radka Převrátila. „Když jsem si přečetl Milošovy aforismy, získal jsem najednou pocit, že ho velmi dobře znám. Bylo to opravdu neuvěřitelné. Četl jsem jeho básničky a náhle jsem zjistil, že jsem ztracen. Pak jsme se potkali osobně a já si svůj pocit utvrdil. Teď už ho znám doopravdy, ale rozuměl jsem mu už předtím,“ popsal svůj zážitek Kopta.

Samotný autor se na křtu choval skromně. „Nepotrpím si na velké oslavy, ale přišlo mi správné uvést knihy ve společnost patřičným způsobem. Mé verše, aforismy i epigramy jsou dar lidem a chtěl bych především, aby se dostaly k co největšímu počtu čtenářů a něco v nich po přečtení zůstalo,“ prohlásil.

Foto – www.noxi.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Adam Pavlovčin (ADONXS): „Rád si před vystoupením čistím zuby“

Adam Pavlovcin200ADAM PAVLOVČIN alias ADONYX (adonys) zatím poslední ČeskoSlovenská SuperStar roku 2021, přichází s novým unikátním videoklipem a míří na jeden největších evropských festivalů.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Riaditeľ vydavateľstva Peter Riavu odovzdal 4-násobnú platinovú platňu

BMP perexV bratislavskom klube Loft sa 24. septembra konala Universal biznis media párty pod dohľadom riaditeľa vydavateľstva Petra Riavu, ktorý celú akciu pripravil. Tak ako aj minulý rok predstavili sa mladí interpreti Svetla...


Literatura

Eva Hölzelová: Hvězdná obloha

200liPři četbě této neobvyklé knihy inspirované řeckými bájemi a pověstmi a astronomickými souhvězdími severní oblohy, jsem bojovala se dvěma silnými emocemi. První byla naprostá neschopnost se od knihy odtrhnout, jak je čtivě a mistrně napsaná. Druhá byla ovše...

Divadlo

Když kamarádi už nejsou, co bývali

fuk 200Divadlo pod Palmovkou opět hraje po rekonstrukci ve svých prostorech. Jednou z premiér aktuální sezóny je i hra nizozemské autorky Marie Goos, která poukazuje na to, že časy a lidi se mění, i když byli skálopevně přesvěd...

Film

Petr Zelenka dokončuje kontroverzní „Ztraceni v Mnichově“

Ztraceni v Mnichove 200Trojnásobný  držitel Českého lva, režisér Petr Zelenka ( Knoflíkáři, Rok ďábla, Karamazovi) , dokončuje svůj nejnovější film „Ztraceni v Mnichově“, jehož příprava trvala pě...