Zpěvačka Helena Vondráčková oslaví narozeniny v pražském Divadle Broadway

Zpěvačka Helena Vondráčková oslaví narozeniny v pražském Divadle Broadway

Tisk

Neuvěhelena 200řitelné devětašedesáté narozeniny oslavila 24. června Helena Vondráčková. Jako každoročně připravuje i letos v létě „narozeninový“ koncert, který proběhne 15. července v pražském Divadle Broadway. Ještě předtím se však potká se svými skalními fanoušky na Slapech. Tradiční víkendové setkání Heleny Vondráčkové s členy jejího fan klubu je naplánováno na 1. – 3. července.

Prakticky od svého návratu z Ameriky, kde strávila jedna z našich nejpracovitějších zpěvaček se svým manželem a manažerem Martinem Michalem celý duben, je v jednom kole. Hned po návratu ji v Českém Brodě čekalo Křeslo pro hosta a poté pěkná řádka vystoupení, ať už to bylo ve slovenských Bojnicích, Mikulově, Olomouci, ve Zlíně (Koncert Naděje v rámci Zlín Film Festivalu) nebo na Konopišti (narozeninový koncert Rádia Blaník).

helena1

Hned potom se Helena Vondráčková zúčastnila slavnostního koncertu Světlo za Lidice, kde převzala uměleckou záštitu nad přehlídkou dětských pěveckých sborů, a nechyběla ani na benefičním koncertu Kdo má rád, jehož výtěžek šel ve prospěch novorozeneckého a dětského oddělení prachatické nemocnice.  

Helena Vondráčková (*24. 6. 1947), ověnčená desítkami, ne-li stovkami ocenění z nejrůznějších anket, soutěží a festivalů, patří mezi naše nejúspěšnější zpěvačky. Dodnes nazpívala téměř 1300 písniček. Začínala v polovině 60. let, kdy po vítězství v talentové soutěži Hledáme nové zpěváky nastoupila do angažmá v pražském divadle Rokoko. To bylo na podzim roku 1965. Jejím prvním hitem byla americká lidovka Červená řeka, teprve potom přišly písničky jako Pátá, Mám ráda cestu lesní, Cink cink, Chytila jsem na pasece motýlka nebo Hříbě, což byl duet s Václavem Neckářem.

helena2

Když po třech letech z Rokoka odešla, stala se součástí i v zahraničí slavného tria Golden Kids. To už měla na kontě Zlatého slavíka nebo první Zlatou desku Supraphonu stejně jako plejádu hitů. Bylo to písničky jako Strejček Charlie, Růže kvetou dál, Přejdi Jordán, Tvá malá Jane nebo duety Tisíc mil a To se nikdo nedoví, které nazpívala s Waldemarem Matuškou.

K velkým úspěchům patřilo i angažmá v pařížské Olympii, kde zpívala pět týdnů s Golden Kids,  nebo účast na festivalu Zlatý kohout v Riu de Janeiru, kde byla vyhlášena Miss festivalu. O deset let později vyzpívala v polských Sopotech hlavní cenu Grand Prix.

helena3

Od roku 1971 se datuje její sólová dráha, která představuje stovky koncertů nejen doma a prakticky v celé Evropě, ale také v Jižní Americe, Japonsku, Kanadě nebo Austrálii. Dvakrát (2000, 2005) zpívala v proslulé koncertní síni Carnegie Hall v New Yorku. Úspěšná byla rovněž na mnoha písňových festivalech v zahraničí, mnohé písně točila v cizojazyčných verzích, ponejvíce v němčině a angličtině. První singly jí vyšly u německého Polydoru…

Začátkem 70. let natočila pro japonskou gramofonovou společnost Nippon Columbia album slavných filmových melodií, později natáčela desky třeba pro západoněmeckou firmu Teldec. Několik písniček pro ni zkomponoval také slavný britský hitmaker Les Reed, autor mnoha hitů pro Toma Jonese, který se netajil tím, že ji pokládá za světovou zpěvačku. Ostatně v podobném duchu vyznívaly i recenze jejích koncertů v Kanadě, kde kritici opěvovali zpěvaččin žánrový záběr a techniku, která ji dovolí zazpívat prakticky cokoliv – vedle „popíku“ nebo lidových písní také funky, jazz, šanson nebo velký muzikálový part.

Každá dekáda měla své výrazné momenty. Zatímco v 70. letech ji doprovázel big band řízený Bohuslavem Ondráčkem a potom sedm let kapela Strýci, která ji podporovala i v jazzové muzice, v 80. letech měla za zády jednak Orchestr Gustava Broma (šlo o společnou show s Jiřím Kornem), jednak rockovou skupinu Bacily, kterou si půjčovala od Václava Neckáře. A 90. léta? To se zpěvačka poprvé objevila v muzikálu, natočila skvělé The Broadway Album a podílela se na velkém návratu Golden Kids na scénu.

helena4

Do nového tisíciletí přišla Helena Vondráčková s moderně pojatým albem Vodopád, které mělo obrovský úspěch - a tak bych mohl pokračovat…  Veleúspěšné bylo například společné turné s Karlem Gottem. Prozatím poslední řadové album Touhy, do detailu cizelovaná nahrávka plná překvapení, vyšlo před třemi lety, na které pak navázalo album vánoční. Ale už je prý v plánu další novinkové album – a tak se nechejme překvapit. Zpěvačka má k tomu jeden velký důvod. Už v příštím roce oslaví kulatiny a tak by se nová deska s odrazem současnosti – vedle plánované kompilace – jistě velmi hodila.

Vedle několika filmových rolích (Šíleně smutná princezna, Zpívající film, Romance za korunu, Jen ho nechte, ať se bojí, Kameňák 2)  na sebe výrazně upozornila také v divadelních muzikálech, například v Bídnících měla postavu Fantine, v Kočkách se proměnila v Grizabellu, v Hello, Dolly! hrála, zpívala a tančila titulní postavu, zatímco v hitmuzikálu Mamma Mia! má hlavní roli Donny.

Dnes je Helena Vondráčková považována za naši mezinárodně nejúspěšnější zpěvačku, která ve světě uspěla díky svému talentu, šarmu a špičkové profesionalitě. Přitom k jejím dalším silným „zbraním“ patří rozhodně taneční projev a step, umění hrát na několik hudebních nástrojů, moderování, jazykové schopnosti a v neposlední řadě také její originální kostýmy. I těmi uměla vždy překvapit na první dobrou - vždy byla o pár kroků dál než její konkurentky.

http://www.playtvak.cz/helena-vondrackova-se-smirila-s-rozkolem-v-rodine-f7s-/dramaticke-osudy.aspx?c=A160617_132354_dramaticke-osudy_kuko

Top 10 aneb Desítka nejlepších domácích alb Heleny Vondráčkové podle Roberta Rohála

1. Ostrov Heleny Vondráčkové
2. Paprsky
3. Helena a Strýci
4. Vodopád
5. The Broadway Album
6. Helena zpívá Ježka
7. Zrychlený dech
8. Touhy
9. Recitál
10. Helena (nejen) o lásce/Platinová edice

Foto: autor, Ilona Pavlátová a archiv autora


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Autoři Varování – Ilona Fryčová a Tomáš Kříkava – se vyzpovídali navzájem

Varovani 200Koncem srpna vyjde druhá knížka nevidomé spisovatelce Iloně Fryčové. Její Varování – sedm povídek, v nich dětem pomáhá sedm dobrých duchů – ilustroval spolužák z Literární akademie Josefa Škvoreckého, spisovatel...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Divadelní hru Filumena Marturano navštívili přátelé a zaměstnanci nemocnice Pod Petřínem

Filumena 200Dne 14. května 2022 se po dvouleté pauze opět uskutečnilo společenské setkání partnerů, sponzorů, dárců, dobrovolníků, přátel a zaměstnanců nemocnice Milosrdných sester sv. Karla Boromejského v Praze. Akce se konala v Divadle Lucie Bílé. Úvodem m...


Literatura

„Při skoro až masové obraně Začarované třídy jsem si s dojetím uvědomila, kolik lidí mi fandí…“

altZačarovaná třída v novém kabátě míří ke čtenářům. Vychází celkem brzy po loňském nespravedlivém nařčení, že její text nabádá k rasismu. Toto hodnocení obdržela od lidí, kteří knihu nečetli, ba dokonce nečetli ani ukázku z čítanky pro druhou tř...

Divadlo

Herec Lukáš Janota slaví významné životní jubileum

Lukas Janota200Ve středu 4. října 2023 oslavil své 40. narozeniny dlouholetá herecká opora muzikálového souboru Městského divadla Brno Lukáš Janota.

...

Film

Záhy vypukne svátek filmu

febio perex1Největší a současně nejzávažnější filmovou akcí konanou v Praze je nepochybně Febiofest, letos uspořádaný ve dnech 19. až 27. března 2015. Již po několik let jej zdobí soutěžní sekce - v čele poroty letos stane le...