Projekty soutěží o Ekologického oskara – už poosmé

Projekty soutěží o Ekologického oskara – už poosmé

Tisk

oskar 200V Praze byly představeny nominované projekty 8. ročníku soutěže Ekologický oskar. Do letošního ročníku soutěže se přihlásilo téměř tři sta projektů. Odborná porota vybírala dva nejlepší projekty, zaměřené na úsporu energií a ochranu přírody v pěti základních kategoriích - Obec, Kutil, Firma, Mládež a Stavba.



Kategorie Obec
Litoměřice šetří energie nezávisle na rozpočtu města
Město Litoměřice dokázalo motivovat své organizace, zaměstnance i občany k úsporám energie a využití obnovitelných zdrojů. Prostřednictvím Fondu úspor energie město optimalizovalo nákup energie, nebo zprovoznilo fotovoltaické elektrárny na svých objektech. Kroky a opatření k úspoře energií navíc financuje z již dosažených úspor.
Energetické úspory zvýšily zaměstnanost v obci Haňovice
Obci Haňovice na Hané se podařilo snížit množství spotřebované energie, odstranit černé skládky i vyměnit veřejné osvětlení. V přípravě je projekt skleníků pro pěstování zeleniny, který přinese až 35 nových pracovních míst.
Kategorie Firma
Energeticky soběstačný hotel s farmou
Ve středočeské obci Choťovice je hotel s farmou, který je  energeticky soběstačný. Hotel je  ukázkou firemního provozu, který funguje na bázi uzavřeného koloběhu; veškerou energii, živočišné produkty i odpad dokáže nejen sám produkovat, ale také spotřebovat.
České posuvné dveře pro pasivní domy získaly prestižní certifikát
Český výrobce oken a dveří SLAVONA vyrábí posuvné dveře pro pasivní stavby, které osloví nejen svým minimalistickým designem, ale také úspornými vlastnostmi.
Kategorie Kutil
Vlastnoručně vyrobené ekologické dopravní prostředky
Jaromír März projel Šumavu na elektrokoloběžce, kterou si sám sestrojil. Ve své dílně postavil také solární automobil a elektrocentrálu na dřevoplyn. Všechny stroje vyrábí velmi jednoduše a s minimálními náklady.
Technické hračky pro děti
Jiří Toman z Národního technického muzea vymyslel koncept, kdy děti ze základních a středních škol rozvíjejí technické myšlení. Se svými modely pak jejich tvůrci soutěží v různých disciplínách.
Kategorie Mládež
Putovní expozice Dětské experimentárium radí, jak bydlet zdravě
Zážitkové experimentárium s názvem Mámo, táto, pojďme bydlet zdravě ukazuje dětem i dospělým, jak se staví energeticky úsporný dům.
Ekotým základoškoláků ze Zbiroha chrání přírodu a šetří energie
Žáci základní školy J. V. Sládka ve Zbirohu dokazují, že velké věci může člověk udělat již v raném věku. Jejich Ekotým je unikátní nejen svými aktivitami na ochranu přírody a úsporu energií, ale také tím, že si jeho členové sami získávají finance na svou činnost.
Kategorie Stavba
Secesní vila v téměř pasivním standardu
Secesní vilu v Poděbradech se podařilo přestavět v moderní polyfunkční dům, aniž by ztratila svůj půvab z roku 1907. Lidé mohou navštívit tělocvičnu, kavárnu, nebo bydlet v prostorách z počátku minulého století. Historická budova navíc funguje podle principů pasivního domu.                                                                                                                                                                 Dům nad vodopádem v historickém centru města Telč
Budova stojí na betonových sloupech nad vodou. Dřevostavba stojí na hranici historického jádra UNESCO přímo pod hrází rybníka.

oskar2

Slavnostní finále soutěže proběhne na podzim v Praze. Soutěž Ekologický oskar je nejvýznamnější české ocenění v oblasti ekologie. Jedná se o mezinárodní soutěž (Energy Globe Award), kterou v České republice již od roku 2008 pořádá energetická společnost E.ON. V rámci soutěže jsou oceňovány projekty a inovativní nápady v oblasti životního prostředí a úspor energií. Za dobu své existence soutěž přilákala přes 1500 projektů.

oskar3

(Foto: EON, www.ekologickyoskar.cz)


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotografováním mám možnost vyjádřit své pocity, říká Petr Macháček

tanec ostrava 200Na Ostravsku to navzdory okolnostem „razoviteho regionu“opravdu kvasí a žije. Tvoří zde zajímaví lidé a pod tvrdou slupkou lze často nalézt jemnocit a  vytříbený vkus. Kultuře se zde daří, jak se lze přesvědčit nejen ze zpráv masmé...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

S docentom Ivanom Dubničkom sa prišli rozlúčiť aj študenti

Dubnicka perexV Bratislavskom krematóriu sa 14. augusta prišli rozlúčiť s vedúcim katedry docentom Ivanom Dubničkom, nielen rodinní príslušníci, kolegovia, známi, ale aj študenti. Vedúci katedry politológie a európskych štúdií v Nitre bol...


Literatura

Udělejte si doma nějakou vietnamskou specialitu

vic nez jen vietnamska kucharka200Vydavatelství CPress vydalo nedávno knihu s názvem Víc než jen vietnamská kuchařka. Jak vypadá a co vše v ní najdete? To vám prozradí tato recenze.

 

Divadlo

Klíště. Nová hra Boleslava Polívky

Kliste perexVím, že známý herec, režisér, dramatik, klaun a divadelní principál Boleslav Polívka byl asi před rokem postižen lymskou boreliózou. Je to děsně hloupá nemoc, infekce od klíšťat, u které člověk až do doléčení je téměř ochrnutý. Chápu, že ho to...

Film

Ledové Království je o dvou princeznách

Frozen perexLedové Království (2013) je zvláštní směs nejoblíbenějších a nejpozitivnějších žánrů. Animovaná pohádka je zároveň muzikál, komedie i dobrodružná akce, plná nebezpečí a nečekaných zvratů. Předlohu pro pohádku napsal Hans Christ...