Prvnímu dni festivalu Culturea vládl Vietnam

Prvnímu dni festivalu Culturea vládl Vietnam

Tisk

culturea 200Culturea je festival, který již čtvrtým rokem pořádají studenti Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně v rámci praktického předmětu Komunikační agentura. Každoročně Culturea představuje ve dvou dnech kulturu dvou odlišných zemí. Letos se pořadatelé zaměřili na Vietnam a Španělsko, které představili 14. a 15. dubna v budově 14|15 Baťova institutu. Tak jaký byl ten první den?

Oficiální zahájení nabralo menší časový skluz, ale moderátor Jan Tomešek a manažer festivalu Lukáš Koutný se toho zhostili na jedničku. Následoval působivý tanec děvčat ze skupiny Âu Cơ v krásných národních krojích. Po něm byla na programu přednáška Centra na podporu integrace cizinců, kdy zástupce zlínské pobočky jen shrnul jejich služby a snažil se korigovat taneční vystoupení jak Âu Cơ, tak dobrovolného uskupení vedeného Mo Skalickou. Rozhodně se bylo na co dívat, ale o životě vietnamské komunity u nás se diváci nic nedozvěděli. Culturea měla jistě velkou radost, protože jejich pozvání na festival přijala Jeho Excelence pan Truong Manh Son, velvyslanec Vietnamské socialistické republiky, který měl dvakrát moc milý proslov zaměřený především poděkování za podporu vietnamské komunity nejen ve Zlíně a podporu integrace jejich občanů.

culturea vietnam 1

O půl dvanácté byli už všichni milovníci kávy na workshopu s názvem Pijme dobrou kávu! Ten měl pod taktovkou Eliáš Berky z pražírny Dak Lak Coffee. Jednalo se o kávu z plantáží v oblasti Buon ma thuot, provincie Dak Lak v Jižním Vietnamu a šlo o robustu. Na pozadí běžela prezentace s fotkami právě z Vietnamu a pan Berky u toho předváděl přípravu překapávané kávy (tzv. drip) a ve french pressu. Jeho povídání bylo zajímavé a káva výborná!

culturea vietnam kava

Po kávě byl čas na oběd – konala se cooking show s kuchařem Long Tran Hoang a na menu nebylo nic jiného než tradiční vietnamské závitky nem rán. Jedny byly smažené plněné masem, zeleninou a houbami a druhé si mohl každý účastník vyrobit dle své chuti (základ tvořila zelenina). Vietnamská kuchyně musí prý jak chutnat, tak vypadat, takže u přípravy jídel nespěchají.Odpoledne patřilo opět stejnému tanečnímu vystoupení skupiny Au Cơ doplněné ještě dvěma písněmi zpěvačky Trang Le. Ta měla moc pěknou barvu hlasu a byla v něm síla. Velkému diváckému zájmu se těšil kurz vietnamštiny a zdobení klobouků Non Lá, který mohl být lépe využitý. Z vietnamštiny jsme slyšeli jejich 6 tónů (pro nás téměř nerozeznatelných od sebe) a naučili se nějaká základní slova jako je dobrý den (xin chaó) nebo děkuji (cám ơn). K zdobení klobouků by se určitě hodila nějaká prezentace s už nazdobenými klobouky, která byposloužila jako inspirace. Instrukce: „můžete si tam nakreslit cokoliv,“ byla docela málo.

culturea vietnam3

Předposledním bodem programu byla další cooking show od Bageterie Banh-mi-ba. Ti si však nedovezli bagety, ale připravili hladovým návštěvníkům mien ga tom, kde bylo kuře, krevety, mrkev, ředkev, okurka, koriandr, sójové skleněné nudle, arašídy a seznam a podobné bun bo nam bo s hovězím masem. Sympatický mladý vietnamský kuchař Hung Le měl připravenou i prezentaci o vietnamském jídle, cooking show se však konala na místě bez projektoru. To byla velká škoda, protože mluvil velmi dobře a věnoval se tak jen otázkám divákům. Díky tomu jsme se například dozvěděli, že Češi naučili Vietnamce pít pivo, protože založili první pivovar v Hanoji. Přesto při přípravě jídla nastávaly tiché prostoje, kdy se jen přihlíželo na rozdělování ingrediencí do jednotlivých porcí. Celý program pak byl završen promítáním dokumentu Banánové děti o vietnamské komunitě v České republice.

culturea vietnam4

První den festivalu Culturea se trochu nesl na vlnách zmatku - byly posunuté časy, vystupující na pódiu občas nevěděli, co tam mají dělat, nebylo úplně jasné, kde se jaký program odehrává a podobně, ale věřím, že pořadatele jen zaskočilo nevlídné počasí a druhý den vše vyladí. Co mi ale scházelo, byla nějaká přednáška o Vietnamu zaměřená přímo na život tam, popřípadě i na místopisné fotografie. Dopoledne bylo v Baťově institutu rozhodně víc Vietnamců než Čechů a tak byla velká škoda, že se nenašel nikdo, kdo by předal informace o Vietnamu v ucelené formě.

Název akce: Culturea - Vietnam

Datum konání: 14. dubna 2016
Místo konání: 14|15 Baťův institut
Pořadatelé: Fakulta mediálních komunikací UTB
Hodnocení: 80 %

Zdroj foto: Culturea


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Karel Mařík: „Dan McCafferty byl úžasně pokorný člověk a přítel“

marik 200Rocková muzika přišla o jednu ze svých největších legend. V poledních hodinách 8. listopadu se po vleklých zdravotních potížích vydal zaklepat na bránu rockového nebe někdejší frontman skotských Nazareth Dan McCafferty. Zpěvák s nezaměnitelným “chrap...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Karel Gott zemřel. Jeho odkaz bude žít dál.

Karel GottJe to teprve pár hodin, co Česko zasáhla zpráva o úmrtí Karla Gotta. Po dlouhé nemoci zemřel v tichosti obklopen svou rodinou. Jeho odkaz ale bude žít dál.

 

 

...

Literatura

S kým by si rádi promluvili návštěvníci z vesmíru

Vesmirny posel perexJak snadné je nalepit na kohokoliv neznámého nálepku jen proto, že jsme se rozhodli, že o něm vlastně víme všechno, to už asi poznal každý z nás na vlastní kůži. Aby Neil deGrasse Tyson ukázal absurditu stereotypizace, naplnil svo...

Divadlo

Úklady a láska - klasická hra v moderní podobě

perex uklady laskyLuisa je dcera obyčejného hudebníka, Ferdinand syn kancléře. Pro oba z nich mají otcové své plány - ale nikdo nepočítá s tím, že se dva mladí lidi do sebe zamilují. Jejich láska však ničí plány všech kolem ni...

Film

Dívka, která nemá minulost, bojuje o svou budoucnost. Komu má věřit?

 

captain-marvel-trailerCaptain Marvel je už v pořadí 21. filmem, natočeným podle oblíbených komiksů a seznamuje nás s dalším hrdinou Marvel univerza. A tak jsem jako správný fanda začátkem března navštívila kino. Captain Marvel je i první hraný film, který jde do kin po...