Je tady nový díl Piana – tentokrát s Markem Hubáčkem

Je tady nový díl Piana – tentokrát s Markem Hubáčkem

Tisk

piano 200Nedávno jsme vás informovali o talkshow s názvem Piano, která má za úkol ukázat, že i lidé z té nejmenší vesničky mají možnost a schopnost se prosadit a udělat jak sebe tak i svět lepším. My vás v tomto článku seznámíme s dalším hostem – s Markem Hubáčkem, který by vám neměl být cizí. Na podzim 2014 jsme vám s ním přinesli velký rozhovor a věnovali jsme se také jeho kampani s názvem From Czech to Chicago, Creativity Transcends Borders.

 

Talkshow Piano se koná v Baťově vile ve Zlíně a už uskutečněné díly jsou předtočené z července tohoto roku a jsou prezentovány veřejnosti pomocí Youtube kanálu s názvem Fundchaser. Vše je uskutečněno díky Nadaci Tomáše Bati, která nabídla své prostory Baťovy vily, práci stážistů firmy Fundchaser a spojením s moderátorem Jiřím Vedralem.

Název Piano je inspirovaný jak s nádherným pianem, které je v místnosti, kde probíhá natáčení, ale také jistou symbolikou. „Piano je v hudbě symbol pro tichost a naši hosté mají velice silný příběh a dobré projekty, ale v podstatě se o nich neví. Nechválí se, chovají se jako nic a nejsou nijak na očích a tím pádem jsou i oni sami jako piano – tiší, skromní, ale přesto velkolepí,“ vysvětluje otec myšlenky Martin Vítek.

Prvním hostem Piana byla Nina Apolena Křemenová stojící za projektem pro středoškoláky s názvem Baťův studentský klub. Druhá byla studentka Gymnázia Lesní čtvrť Anna Randárová, která se svými spolužáky založila společnost Stay Strong. Další díl patří třiadvacetiletému umělci Marku HubáčkoviTen se chystá představit svou expresionistickou tvorbu Česku. Po úspěchu, který zaznamenaly jeho výstavy v Chicagu, zahajuje sérii výstav pod názvem Co dnes odemkneš, zítra otevřeš, jež postupně zavítá do Zlína, Olomouce, Brna, Ostravy i Prahy.

piano marek hubacek

Marek je talentovaný všestranný umělec ze Zlínska, jehož dílo zahrnuje malby, sochy, fotografie, ale i produkty interiérového designu. Loni dostal výjimečnou příležitost – absolvoval šestitýdenní cestu do amerického města Chicaga, která mu umožnila nejen prezentovat svoje dílo na mezinárodním poli, ale také seznámit se s místními umělci a uměleckými proudy, což nenávratně ovlivnilo jeho další tvorbu.

Markova cesta do Chicaga měla ovšem více cílů, než jen představit českou tvorbu v zahraničí a inspirovat mladého výtvarníka současnou chicagskou uměleckou scénou. Chicago bylo totiž svého času městem, kde žila největší československá menšina v Americe. Právě proto zde najdete českou čtvrť, českou školu, ale třeba i ryze českou hospodu. Marek se tedy vydal také hledat pozůstatky tehdejší české a slovenské kultury, na jejíž kořeny pak navázal prezentací současné mladistvé české kultury prostřednictvím výstav svého rozsáhlého nekonvenčního díla.

Cesta do Chicaga splnila účel a přidala Markovi sílu, zkušenosti, známosti a vliv na jeho současnou tvorbu, která nyní vzniká v rámci Art Studia Šantovka v Olomouci. Do Olomouce přesunul po návratu z Chicaga svoji tvorbu nejen Marek, ale i jeho otec Marcel Hubáček. Společně následně vytvořili značku MAMAHU, jejíž název je složen z prvních slabik jejich jmen. V průběhu příštího roku bude probíhat série prodejních výstav, jež zavítá do řady měst po celé České republice, včetně Prahy a Markova rodného Zlína. Více nejen o ní, ale také o Markovi se dozvíte právě v talkshow Piano.

piano marek hubacek bata

Nový díl talkshow Piano se publikuje vždy druhé úterý v měsíci.

Pro veškeré novinky sledujte Facebook Piano: https://www.facebook.com/pianotalks

Více o Markovi naleznete zde: http://www.kultura21.cz/rozhovory/10285-marek-hubacek-rozhovor

Zdroj foto: Marek Hubáček, Piano


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Klára Cibulková: „Stvořit hlasem představu“

Klara Cibulkova 200Ve vydavatelství OneHotBook právě vyšla audiokniha DNA od islandské autorky Yrsy Sigurðardóttir. Namluvila ji herečka Klára Cibulková, se kterou vám nyní přinášíme rozhovor.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Kate a William v ústecké ZOO

Zoo Usti 200V ústecké ZOO mají jmenovce slavného britského páru. Nejedná se tedy o královskou návštěvu, ale o CARPOMYS THOMAS, tedy velemyš. Sameček William, který  se do Ústí nad Labem dostal z Vídně, se konečně dočkal zkušené partnerky z Ostravy.


Literatura

Mít v hlavě mozek génia není jen tak

mozek genia 200V nakladatelství Listen pod Euromedia Group vyšla kniha Jana Smutného s názvem Mozek génia. Pokud hledáte nějakou dostatečně švihlou jízdu, tak si ji nenechte ujít!

 

...

Divadlo

Velký bratr tě sleduje. Švandovo divadlo uvede inscenaci 1984, adaptaci slavného románu George Orwella

1984 200Jednu z nejdůležitějších knih 20. století, román 1984 George Orwella, uvede na divadelních prknech Švandovo divadlo v Praze. Adaptace a režie se ujme Dodo Gombár, který dříve u Švandů působil jako umělecký šéf. Inscenaci tak vytvořil přesně na míru smí...

Film

Hanekeho Láska zatíná tipec valentýnskému sentimentu

amour200Sedmdesátiletý rakouský režisér Michael Haneke si během své více než dvacet let dlouhé filmové tvorby vybudoval pověst kontroverzního a odtažitě konceptuálního umělce proslulého svými nekompromisními analýzami temných stránek lidské psyc...