S Danou Vlkovou zpívala Hana Buštíková už pět let před vznikem dua Kamelie

S Danou Vlkovou zpívala Hana Buštíková už pět let před vznikem dua Kamelie

Tisk

Kamelie perex1Jsou dvě a pětatřicet let působí jako duo Kamelie. Hana Buštíková a Dana Vlková jsou ostřílené zpěvačky, které ale před érou Kamélií vystřídaly několik kapel. Zatímco Dana Vlková začínala začátkem 70. let minulého století ve vokálním sboru Jezinky, Hana Buštíková se v té době proslavila ve skupině Bukanýři. Obě zpěvačky se poprvé spolu potkaly v roce 1975, kdy ještě s Janou Giergielovou tvořily vokální trio v koncertní show Josefa Laufera.

 

 

S muzikou a zpíváním začínala Hana Buštíková, jinak rodačka z Valašského Meziříčí, už coby malá holka. Na základní škole zpívala v pěveckém sboru, přičemž osm let se učila hrát na klavír a od čtrnácti to zkoušela i s kytarou. Studovala stavební průmyslovku, ale více ji to táhlo přece jenom ke zpívání. Pěvecké štěstí zkusila na soutěži v Rožnově pod Radhoštěm a vyhrála, což jí přineslo angažmá v místní kapele Elektron.

kamelie  1

Další postup nahoru se projevil v talentových soutěžích o Havířskou zlatou růži (3. místo) a Třineckou zlatou loutnu, kterou vyhrála. Na základě toho ji pozvali do ostravského rozhlasu - a výsledkem byla první nahrávka se jmenovala Párek bílejch klokanů, což byl začátek. Během let těch nahrávek pořídila několik desítek. Vzápětí natočila Pantonu dvě písničky (Život zůstává stát, Ať se nebojí) na singl a rok vystupovala se skupinou zpívajícího moderátora a komika Luďka Nekudy.

Do května 1972 pracovala jako projektantka v rožnovské Tesle, ale v polovině téhož roku se stala profesionální zpěvačkou a sólistkou v ostravské a tehdy velice populární folk-rockové kapele Bukanýři. Díky tomu se dostala do povědomí nejen československého, ale také polského publika. V Polsku totiž Bukanýři vystupovali poměrně často a mladé, pohledné a talentované zpěvačky si nešlo nevšimnout.

{youtube}BJhhPdyum1s{/youtube}

Za Janu Brejchovou zpívala v detektivce Pokus o vraždu (1973) písničku Velká cena. O rok později se objevila ve filmu Muž z Londýna (1974), ale byla především zpěvačkou. Z písniček, které se v jejím podání líbily, to byla třeba hitovky Kapela mého strýce Michaela, Celestýn nebo Kde jsou tu louky.

Když v polovině 70. let odešla do Prahy, vystupovala v programu Josefa Laufera, kde tvořila s Janou Giergielovou a Danou Vlkovou dívčí vokální trio. "Nejkrásnější trio ve střední Evropě" (jak se mu tenkrát přezdívalo) se podílelo nejen na Lauferově albu Dospělým dětem (pamětníkům se určitě vybaví písničkou Juliána), ale se skladbou Díky vám soutěžilo i na festivalu Děčínská kotva.

kamelie  2

V roce 1978 se Hana Buštíková stala pěveckou partnerkou Jiřího Korna v jeho revuálně pojaté koncertní show Zpívat jako déšť. S Kornem, s nímž natočila duet Cindy, si ostatně zahrála také ve třech filmech (Sólo pro starou dámu, Trhák, Anděl s ďáblem v těle).

Určitým završením prozpívané dekády se stalo profilové album Taková jsem, které vyšlo u Pantonu. "Tato deska vyšla v roce 1980, tedy ve stejném roce kdy vzniklo duo Kamelie," vzpomíná Hana Buštíková. "Tenkrát to bylo takové završení mé sólové dráhy. Z autorů, kteří se na albu podíleli, to jsou zvučná jména jako Vítězslav Hádl, Bohuslav Ondráček, Zdeněk Borovec nebo Vladimír Poštulka. Z písniček mám mimo jiné velmi ráda song Zapomínám (La mamma) od Charlese Aznavoura s český textem Vladimíra Poštulky, a to hlavně k vůli skvělému aranžmá Václava Zahradníka, zaranžovanou pro Orchestr Československé televize."

kamelie B

Ovšem zásadní změna proběhla v roce 1980, kdy se Hana Buštíková domluvila na společném zpívání a vystupování se svou kolegyní a kamarádkou Danou Vlkovou - a vzniklo duo Kamelie. Spojením s Petrem a Pavlem ORM vyšla během let řada desek s diskotékově laděnými písničkami jako Jako Robinson, Cukr káva, limonáda nebo Formule jedna. Duo vsadilo nejen na taneční rytmus a choreografii, ale také na image svůdných krasavic.

Za pětatřicet let uměleckého působení slavily Kamelie úspěchy nejen v tuzemsku, ale třeba i před německým publikem. Vystupovaly prakticky po celé Evropě, dokonce i v exotickém Japonsku, a jejich hity se dodnes hrají. Letos jim vyšlo u Supraphonu novinkové album Trend.

{youtube}dPsfxtrInNY{/youtube}

Foto Supraphon a archiv autora


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ředitel festivalu Voda, moře, oceány Jindra Soukal: celoroční práce se na konci tváří jako příjemně a bezproblémově běžící festival

TVMO Soukal perexakže jsem se opět ocitla v takovém středu vesmíru, vždyť to se přece o Bali říká, ne? Ale nebojte, nesedla jsem do letadla a nedala jsem se opět na tu děsivou dvoudenní cestu s cílem Denpasarského leti...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Kniha Geopolitika Ruska je snahou o pochopení

foto“Tragédie není, když se neshodneme, tragédie je, když přestaneme diskutovat,” uvedl profesor Oskar Krejčí v rámci křtu své knihy Geopolitika Ruska. Podle těch, kteří knihu již přečetli, je napsána nezaujatě, ani chvála, ani předsudky…

<...

Literatura

Vzpomínky: Co když paměť ve vaší hlavě není jen vaše?

vzpominky200Vydavatelství Ikar v červenci v Edici světový bestseller vydalo poutavou knihu, originální thriller se zajímavým nápadem od uznávaného autora Briana Freemana Vzpomínky. Naše paměť patří mezi nejdůležitější a nejvzácnější věci, které máme a ucho...

Divadlo

„Ani tá najväčšia moc nemá večné trvanie, pokiaľ nie je založená na morálnych hodnotách.“ Alexander Dubček

dubcek 200Mestské divadlo v Trenčíne uviedlo tento rok novú hru Nádej Dubček, ktorú si milovníci divadla môžu opätovne vychutnať už tento mesiac. Repríza sa uskutoční 23. mája v Dome armády v Trenčíne.

...

Film

JAGNA odhalí obraz venkova 19. století očima uměleckého hnutí Mladé Polsko

BMP JagnaNejnovější film dvojice režisérů Doroty Kobiely Welchman a Hugha Welchmana, z jejichž dílny pochází i snímek nominovaný na Oscara S láskou Vincent, se letos na podzim dočká světové premiéry. Film JAGNA, vytvořený jedinečnou technikou animované malby, b...