Pan Eduard Ingiš se rozloučil s Ústí nad Labem

Pan Eduard Ingiš se rozloučil s Ústí nad Labem

Tisk

ingi200Naposledy v Ústí nad Labem zazněly krásné písně Eduarda Ingriše v podání amatérského souboru Lindušky, zpívající na profesionální úrovni. Tentokrát v sále Vědecké knihovny do svého repertoáru  zařadily  i skladbu napsanou pro první dámu Peru , „Perú mi amor“. Eduard Ingriš složil nejen hudbu, ale i nádherný text opěvující přírodní krásy země a jeho bohatou minulost. Dokonce se uvažovalo, že by mohla sloužit jako státní hymna.

 


Průvodci večera byli opět paní Jarmila Ferstová a pán Jiří Prachař, jejichž zásluhou se na sever Čech dostalo povědomí o tomto skoro zapomenutém člověku. Čech, který se sice cítil hlavně muzikantem, ale dokázal mnoho, i poprat se s nepřízní osudu. Oba průvodci byli také hlavními organizátoři, kteří se zaujetím přibližovali Ingrišův život. A vlastně to začalo jen tím, že si chtěli na svých už dlouho nepoužívaných kytarách připomenout dobu svého mládí.  Ale struny už nechtěly je poslouchat tak jako dříve a tak hledali „kytarovou školu“. Našla se ohmataná, věkem opotřebovaná a často používaná Ingrišova „Na kytaru bez not“ vydaná v roce 1939. Ta knížečka je přivedla nejen zpět ke kytaře, ale také k osobě muzikanta Ingriše. Čím více informací o něm získávali, tím více začali uvažovat o tom, jak tohoto neobyčejného člověka přiblížit veřejnosti. Od té myšlenky vedla dlouhá cesta a prvotní neúspěchy je neodradily. Jenže jak ho vlastně představit? Byl vynikající muzikant, skladatel písní, operet i oper, fotograf, cestovatel, dobrodruh, filmař, dirigent i mořeplavec.

ingi6

A vždy vše dělal na nejvyšší možné úrovni. I jeho osobní život nebyl bez zajímavostí a tak si nakonec vybrali tu nejméně schůdnou cestu, ukázat alespoň od všeho něco. A hledaly se instituce, které by mohly a pomohly realizovat jejich sen. Nakonec v předvečer trampské ústecké Porty se otevřela úspěšná výstava v ústeckém muzeu s exponáty zapůjčené ze Zlínského muzea, kde je umístěna celá Ingrišova pozůstalost. Další akcí pak bylo ho ukázat jako úspěšného filmaře. Což nebylo jednoduché, jeho vlastní filmy se půjčují jen za velké peníze, ale i jeho první krátký film o chatě na Svatojánských proudech byl zajímavý i z historického pohledu na tuto již zaniklou krajinu, ale ukazoval i jeho filmařské začátky.    Ovšem průvodci jeho života nechtěli jen neustále opakovat, co již na besedách říkali a vždy si připravili navíc nějaké překvapení z jeho života. Jako například to, že za své šťastné číslo považoval číslo jedenáct. Tedy den, kdy se narodil, také jeho opereta Trampské milování byla určitě záměrně uvedena 11.7.1931 . A jedenáctka mu pomohla i při jeho dlouhé a nebezpečné mořeplavbě na balsovém voru Kantuka, když se už zdálo, že do cíle nedorazí.  Dorazil jedenáctého  v 11 hodin.

ingi74


V ústecké knihovně si na závěr připravili pro návštěvníky dárek od Alfréda Strejčka, který jim věnoval své vyprávění na CD o Eduardu Ingrišovi, které doprovázel na kytaru Jan Matěj Rak. A s fotografiemi Niagarských vodopádů byl uzavřen tento zajímavý a nezapomenutelný projekt.
Pro průvodce končilo dvouleté putování za životem Eduarda Ingriše, hledáním materiálu o něm, návštěvou ve Zlíně i ve Zlonici. Poznali člověka, pro kterého kamarádství nebylo prázdné slovo a také spousty lidí, kteří jim pomáhali. A tak jak si Eduard Ingriš splnil své sny, tak si svůj sen splnili i ústečtí průvodci jeho života, přiblížit veřejnosti jeho život, osud a tvorbu.   
A za to, jim patří velikánský dík.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Češtinářka měla pro moje básničky velké pochopení, říká Jaromír Šlosar

jaromir slosar2Básník a dramaturg České televize Jaromír Šlosar miluje Beskydy. Právě on je tím správným člověkem, který přijal ochrannou ruku nad naší soutěží Povídky z lesa. Popovídala jsem si s ním o jeho začátcích, básnic...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

RockOpera dala dohromady petici proti jednání grantové komisi a získala další podporu

rockopera 200RockOpera Praha získává ke své petici proti jednání grantové komise hlavního města Prahy podporu také od Společnosti Richarda Wagnera. Ta divadlu poslala dopis, ve kterém mimo jiného RockOperu Praha označuje za pokračovatele v myšlence Gesamt...


Literatura

Jak chutná nový život v Indii?

Tjak chutna masala 200aké jste někdy měli chuť vzdát svůj život v naší republice a žít úplně jinak a hlavně jinde? Pokud to pro vás zůstalo jen chutí a snem, můžete se alespoň začíst do opravdového příběhu mladé Michaely Samant do...

Divadlo

Velký Gatsby v režii Petra Gábora poprvé na českém jevišti

Gatsby 200Soubor činohry Národního divadla moravskoslezského čeká v divadelní sezóně poslední titul – česká premiéra dramatizace jednoho z nejslavnějších románů moderní americké literatury Velký Gatsby. Očekávaná inscenace, kterou připravil kmenový režisér a...

Film

Historické sci-fi: Zítra vstanu a opařím se čajem

altFilm Zítra vstanu a opařím se čajem (1977) se odehrává v nedaleké budoucnosti, kdy se lidem povedlo zvládnout cestování časem. Od jisté doby se odlétá na turistické výlety do starověkého Egypta nebo třeba na prohlídky druhohor a dinosaurů.