Knihovnu Václava Havla vedla jako diskusní prostor pro všechny

Knihovnu Václava Havla vedla jako diskusní prostor pro všechny

Tisk

hrnecek200Kam mě vedeš moje paní. Takový název nesl poetický večer uspořádaný na počest odstupující ředitelky Knihovny Václava Havla Marty Smolíkové. Jak a kam knihovnu vedla?

 

 

Živá diskuse o ÚSTR, debaty o taxikářích v Praze i protestech indiánů v Kanadě. Literární večery, akce věnované divadelním hrám Václava Havla i třeba ruské kultuře. Vedení knihovny nesoucí jméno posledního československého a prvního českého prezidenta předává Marta Smolíková svému nástupci Michaeli Žantovskému v rozjetých kolejích. Lidé tam bouřlivě diskutovali, debaty neopanoval „jeden nezpochybnitelný“ názor, prostor dostal každý.

„Dlouho jsem pracovala pro ideu otevřené společnosti, což předpokládá, že se vědomě dává prostor i lidem s menšinovými názory. Nebyla to souhra náhod. A pak jsem hodně dbala na to, aby se Knihovna prezentovala konkrétními a transparentními aktivitami, které jsou otevřeny všem, kdo mají zájem. Žádné uzavřené skupiny,“ říká Marta Smolíková. Proto se také většina aktivit dokumentovala a na webu je přístupná široké veřejnosti.

Lidé umějí diskutovat

„Václav Havel říkal, že nechce muzeum, ale živoucí instituci, kde se setkávají lidé. Bylo mu blízké poskytovat prostor i menšinám a jednotlivcům. Debaty se týkaly témat, která by ho zajímala jako dramatika i politika,“ pokračuje Smolíková. Není podle ní zajímavé, když si v diskusích všichni přitakávají, blízké jí není ani to, když je instituce ideologická, názorově zasahuje a názory lidí chce formovat. Proto to nedělala. „Je to věc pohledu, mně přišlo lepší nechat prostor ostatním.“

„Lidé v naší zemi názory moc nemění, a ani společnost se na změny názorů nedívá dobře, snažila jsem se ale vytvořit prostor pro to pochopit názor jiného. Není třeba ho přijmout, je ale důležité ho pochopit,“ dodává. Je ráda, že lidé už umějí diskutovat. „V 90. letech to ještě neuměli, minulý režim diskusi neučil.“ Podařilo se jí něco, co při různých diskusních fórech nebývá běžné - nepřicházeli jen jedni a titíž lidé, jaksi ze setrvačnosti. Podle témat přicházeli lidé různých generací, sociálních skupin, politických názorů…

hrnecek

 

Z vedení knihovny podle svých slov odešla dobrovolně. „Byla jsem tam přes tři roky, což je hrance, kdy člověk může udělat kus práce, která je vidět. Zároveň se mi nezdálo, že by to bylo dlouhodobě udržitelné, v  knihovně se ředitelé střídali poměrně často. Odešla jsem s tím, že je čas na střídání a je zapotřebí nový vzduch,“ říká. Další spolupráci se nebrání. 

Hrneček pro dalajlámu

Knihovna Václava Havla, v době, kdy ji vedla Smolíková, pořádala i jiné akce než besedy. Spolupracovala například  na akci Češi blahopřejí dalajlámovi. Delegace, v níž byli Martin Bursík, Kateřina Jacques-Bursíková a další, vezla do indické Dharamsaly blahopřání dalajlámovi k 80. narozeninám. Přivezla mu i dárek od výtvarníka Bořka Šípka - hrneček s fotografií dvou přátel: Havla a dalajlámy. „Gratulace dalajlámovi byla iniciativou celé řady jednotlivců i organizací. V době, kdy se začala proměňovat česká zahraniční politika, kdy nastaly výraznější kontakty s Čínou, jsme začali upozorňovat na to, že nás to odkloňuje od původní politiky, kterou reprezentoval Václav Havel,“ říká Smolíková. S tím, že Bořek Šípek byl Havlův přítel, hrneček vyrobil již před časem, pochází z menší série, která se i prodávala.

Spolupráci si pochvaluje i Kateřina Jacques-Bursíková: „Spolupráce s Knihovnou Václava Havla byla výborná a podstatná, protože jestli někdo vzbuzuje úctu Tibeťanů a Jeho Svatosti dalajlámy osobně, je to Václav Havel. Navíc nám ředitelka Marta Smolíková pomohla s rozesíláním informací do médií, což by pro nás přímo z Dharamsaly bylo složité. Média tomuto tématu bohužel věnovala malou pozornost. Je to škoda, protože země potřebuje jasnou identitu a směřování. Václav Havel nám obojí odkázal a mohli jsme se toho držet a být svým způsobem hrdi na to, že  jsme pro svět něčím pozitivním zajímaví,“ říká.  

Činnost Smolíkové v čele instituce kladně hodnotí lidé různých názorů. Kupříkladu publicista Milan Rokytka říká: „Marta Smolíková nasadila novému řediteli Knihovny Václava Havla Žantovskému laťku hodně vysoko - knihovna pořádala například zajímavé konference o budoucnosti EU, kam se jí dařilo získávat skvělé domácí i zahraniční hosty formátu Jacques Rupnika. Ten například překvapil svým tvrzením, že trh je destruktivní,“ říká.

Foto: archiv


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Převzal pochodeň a běží s ní dál

zlaty orisek200Pokud máte ve svém okolí děti, které v něčem vynikají, jste-li přesvědčeni, že by si zasloužily víc pozornosti, víme, co s tím. Ještě lépe to ví Mgr. Jiří Kotmel – předseda nadačního fondu Zlatý oříšek, který se zaměřuje na vyhledávání a vš...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

PRÁZDNINOVÁ KNIHOVNA ve Vsetíně

KnihovnaVsetin perexI letošní léto v knihovně bude patřit čtení, tvoření, hrám a soutěžení. Z pestré nabídky knihovny si vybere každý. Pro největší čtenáře v dětských knihovná...


Literatura

Dva světy v průšvihu

vprusvihu perexJak zaujmout náctileté, aby přemýšleli i o tématech, která jim nepřipadají zábavná? S touto otázkou často zápasí rodiče, učitelé i někteří novináři. Spisovatelka Martina Bittnerová (*1975) učinila pokus s názvem V...

Divadlo

RockOpera Praha zahajuje novou sezónu Trojou s Evou Urbanovou v roli bohyně lovu Artemis

evaurbanova 200Pražská RockOpera zahajuje novou divadelní sezónu, která se ponese na vlně festivalu RockOpera Europe 2022. V jeho rámci přivítá v září hvězdy liverpoolského rádia Bloodstream Conalla Longa a Martina Haryndu.

...

Film

Filmové plakáty v průběhu věků
ImagePrvní filmoví diváci se zrodili na sklonku 19. století - a již tehdy je na projekce kraťoučkých, tehdy ještě samozřejmě němých filmečků lákaly sytě barevné plakáty, které slibovaly úžasný zážit...