Kate a William v ústecké ZOO

Kate a William v ústecké ZOO

Tisk

Zoo Usti 200V ústecké ZOO mají jmenovce slavného britského páru. Nejedná se tedy o královskou návštěvu, ale o CARPOMYS THOMAS, tedy velemyš. Sameček William, který  se do Ústí nad Labem dostal z Vídně, se konečně dočkal zkušené partnerky z Ostravy.

 

Ačkoliv přijela bez jména, nebylo těžké jej vymyslet :). Nejprve si na sebe ti dva museli zvyknout, a protože jim to žádný problém nedělalo, mohou spolu každý ve své „garsonce“ žít.  A někdy jim nevadí spát jen v jedné,  jak si pozorní chovatelé už stačili všimnout.

Zoo Usti Kate


Velemyš obláčková (někdy také krysa obláčková) pochází z Filipín, kde žije pouze na ostrově Luzon. Při své váze až 2,5 kg se v čeledi myší, kam je zařazena, jedná opravdu o obra.  Je zapsána do Červené knihy ohrožených druhů, ve své domovině je lovena a také úbytek přirozeného prostředí se podílí na jejich úbytku. Živí se rostlinnou potravou a tady v Evropě si pochutnávají na větvích stromů a keřů a také na zelenině. Kate a Willi si nejraději pochutnávají na červené řepě a mrkvi.

Zoo Usti William


Jsou aktivní ráno, pozdě odpoledne a večer, návštěvníci je uvidí v pavilonu orangutánů v expozici s tanami severními (což je také nový ústecký přírůstek). V ZOO se jim daří dobře a tak věřme, že brzy se dočkáme i jejich mláďat.

Zoo Usti logo

Zdroj a foto: ústecká ZOO

www.zoousti.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dulux Let´s colour: „K zapojení jsou třeba oči, ruce a úsměv!”

lets colour 200Při brouzdání internetem jsme v redakci narazili na velmi zajímavý projekt Dulux Let´s colour, který rozhodně stojí za zmínku. O co přesně se v něm jedná, jste se mohli dočíst v tiskové zprávě na našem

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Vánoční dárky bez stresu a šetrně k planetě? Jedině na Nakup na Dobro!

dobro 200Není žádným tajemstvím, že Vánoce si na svátky klidu a míru pouze hrají. To, co jim předchází, je totiž tomuto označení zpravidla na hony vzdálené. Letos se to ale může změnit! Chcete-li tentokrát prožít předvánoční období bez zbytečného stresu, o...


Literatura

O čmelácích vážně i nevážně

navrat cmelaku 200V nakladatelství Kazda vydali další knihu přírodovědce Dava Goulsona. Po Divočině v zahradě přichází Návrat čmeláků.

...

Divadlo

Malované na skle ve Zlíně krásně namalovali

malovane-na-skle 200Podzimní večer 20. listopadu se v Městském divadle Zlín nesl ve slavnostním duchu. Jednak šlo o 51. reprízu představení Malované na skle, které získalo cenu Aplaus za nejlepší inscenaci 69. sezony a její představitel byl nomi...

Film

Toy Story 3 poučí malé i velké

toy-story-3-200Toy Story 3: Příběh hraček (2010) je na první pohled zábavná oddechová komedie pro děti, ale nejde v ní jen o to. Dobře vychytaný scénář a zápletka, která místy připomíná spíš drama, dokáže poučit nejen malé dítě, ale i leckterého dospělého.

...