Chillibranní 2015 se blíží!

Chillibranní 2015 se blíží!

Tisk

chillibrani 200Festival milovníků pálivého Chillibraní se bude konat 5. září 2015 na brněnském koupališti Riviéra. Připraven je celodenní program pro děti a dospělé, kterému dominuje soutěž Mistrovství ČR a SR v pojídání pálivého - Chilližrout 2015. Připravena je i kuchařská show s Oldřichem Sahajdákem nebo vystoupení skupiny Red Hot Chilli Peppers Revival Brno a mnoho dalšího.


Chillibraní je jediným hotfood festivalem v České Republice a na Slovensku a současně největším v Evropě. Několik tisíc návštěvníků táhne do Brna nejen jedinečná atmosféra Mistrovství ČR a SR v pojídání pálivého – Chilližrout, ale současně i rozmanitý program.

„Celá programová linka festivalu bude v duchu „cesta od semínka, přes lusk, až na talíř“. Takže návštěvníky čekají krátká edukační vystoupení odborníků na témata jako je osivo, pěstování, hnojiva, hydroponie, zpracování, a to vše proloženo bloky cooking shows, výklady o koření, vaření brouků s chilli, prezentace odborné literatury a další zajímavosti,“ prozradil organizátor Petr Klemeš.

CHILLIBRANI-306

Konkrétně přijede například Brit Jason Nickels představit svou knihu Jak pěstovat chilli, kterou nechal přeložit do češtiny právě díky místní komunitě milující ostré papriky. Odborné přednášky o pěstování chilli zazní například od majitele firmy Symbiom Petra Kotyzy nebo od dlouholetého pěstitele Viktora Koppa z My Garden. Milovníky piva jistě zaujme škola točení piva od sládka z pivovaru Lobkowicz a exotiku mohou návštěvníci okusit s brouky připravenými inženýrkou Marií Borkovcovou, Ph.D.

Stejně jako loni se organizátoři rozhodli podpořit nějakou organizaci, tentokrát to bude sdružení „Dejme dětem šanci“. „Jejich nesmírnou výhodou a zásadním rozdílem oproti ostatním charitativním sdružení je fakt, že darovaná částka jde ve výši 100 % na podporu konkrétního dítěte. Dokonce nám dali na výběr, koho můžeme podpořit, ale z toho zas tak moc nadšení nejsme, protože čtení těch osudů vhání slzy do očí. Ale vybráno už máme,“ dodává Petr Klemeš.

Chillibraní se bude konat 5. září 2015 na brněnském koupališti Riviéra, které je obklopeno zelení a nabízí spoustu prostoru pro stánky i odpočinek.

chillibrani plakat

Více informací: www.chillibrani.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Aleš Cibulka, moderátor České tajenky a Toboganu, zahradničí a chystá se koupit vertikutátor

ales cibulka200S Alešem Cibulkou se od ledna letošního roku můžeme potkat vpodvečer každého všedního dne u České tajenky. Tato vědomostní ryze česká soutěž, kterou připravila TV Barrandov, si rychle našla...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Vplyv ľudstva na globalizáciu

Globalizace 200Konanie, spoločnosť, túžba mať viac. Kam to vedie?

...


Literatura

Našlo se řešení? Aneb Pařížská dieta

parizska dieta perexŽijeme v rozporuplné době. Jsme svým vzhledem posedlejší než kdy dřív, ale jen hrstka z nás je spokojená. Naše duševní pohoda závisí na tom, jak vnímáme sami sebe. Tloušťka je nemoderní, proto hle...

Divadlo

James Harries a další známí i začínající umělci vystoupí za záchranu kostela na Festivale KUKOKLI: 21. – 23. července

Festival KUKOKLI  foto Vojtěch Krunt 15Léto a festivaly pod širým nebem zkrátka patří k sobě. Návštěvníky všech generací od 21. do 23. července přivítá KUKOKLI 2023. Šestý ročník multižánrového festivalu opět oživí chátrajíc...

Film

Když musí tvrďák do školky

policajt ze skolky200Film Policajt ze školky (1990) ve své době ukázal, že i typicky akční hrdina jako Arnold Schwarzenegger musí jednou za život řešit problém, který má většina z nás. I královny musí chodit na zá...