Jak se naši předkové bavili u piva?

Jak se naši předkové bavili u piva?

Tisk

PrahaUpiva perexPití piva i hostinské podniky v Praze mají bohatou tradici; její počátek sahá až do raného středověku. Zlatou dobou těchto kulturních fenoménů bylo období od počátku 19. století do meziválečných let.

 

 

Bohatě ilustrovaná kniha Praha u piva z pera etnologa a historika Karla Altmana, líčí zábavnou formou historii piva v české společnosti. Jako vědecký pracovník brněnského Etnologického ústavu AV ČR Karel Altman se zabývá hostinskou tematikou už čtvrtstoletí. Kniha Praha u piva z nakladatelství Vyšehrad pojednává o Pražanech, kteří měli ve zlaté době štamgastů jedno společné; často a také rádi popíjeli pivo všech druhů. Vyhledávali různé hostinské podniky, zejména restaurace, hostince, pivnice, ale i prosté hospody a výčepy. Bylo to magické místo, zvlášť pro ty, kteří se sem chodili občerstvit, zahnat žízeň, zapít pokrm, ale i povznést svého ducha.

PrahaUpiva2

Kniha líčí historii piva jako nápoje typického pro pražské prostředí, sleduje utváření pivní kultury ve společnosti a mapuje jeho význam pro rozvoj společenského života ve městě. Největší pozornost věnuje autor kulturním jevům, které s sebou pití piva odedávna přináší; rozmanitým způsobům čepování i pití, pijáckým rekordům, rozličným excesům i jejich nežádoucím následkům. Zvláštní důraz klade na objasnění role, kterou pivo hraje při sbližování lidí. Obecnější pojednání jsou průběžně dokládána konkrétními příklady ze života příslušníků širokých vrstev obyvatel české metropole.

praha Upiva

Práce se opírá nejen o studium odborné literatury, ale využívá také značné množství dalších pramenů, zejména memoárovou literaturu, odborné příručky, průvodce a bedekry, korespondenci významných osobností a tematicky zaměřené stati z dobových novin a časopisů. Bohatě je využíván i stavovský tisk hostinských, restauratérů a jiných odborníků a další prameny, třeba i pražské písně a kuplety z kabaretů a šantánů.

Praha Upiva1

Karel Altman je čtenářům znám jako autor prací s hostinskou tematikou, které se věnuje už desítky let. Knižně debutoval monografií Krčemné Brno, která vyšla na začátku devadesátých let. Problematikou krčem a hospůdek se jako vědecký pracovník brněnského pracoviště Etnologického ústavu AV ČR zabývá i v současnosti. Jeho nová kniha Praha u piva navazuje na úspěšnou publikaci Zlatá doba štamgastů pražských hospod. Karel Altman je také autorem mnoha aforismů.

PrahaUpiva4


Karel Altman: Praha u piva, vydalo nakladatelství Vyšehrad roku 2015. Kniha má 240 stran a je doplněna množstvím ilustrací.

Hodnocení: 85%

Zdroj foto/ obr.: www.ivysehrad.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Překladatelka Porodní báby, Jitka Hanušová: potřebuji textu věřit

porod200Jitka Hanušová je překladatelka velmi výjimečného díla. Finský román Porodní bába se dostal mezi české čtenáře, kde šokuje, ukazuje syrovost válečných let na severním finském pobřeží a vše ukazuje očima ženy. A že to ženy za války vůbec neměly lehké. Př...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Přední česká harfistka Boušková a houslista Vengerov vystoupili na prestižním večeru v Monaku

Bourskova200Houslista Maxim Vengerov oslovil přední českou harfistku Janu Bouškovou ke společnému vystoupení na prestižní akci v Monaku. Úspěch hudebního dua byl obrovský a zakončený standing ovation.

...

Literatura

Prolhaný život dospělých: Nový román Eleny Ferrante se zamýšlí nad začarovaným kruhem mezilidských vztahů

 

ferranteČetli jste někdy knihu psanou z pohledu teenagera? Pokud ne, viděli jste aspoň film ze středoškolského prostředí. První láska, konflikt s rodiči, popsáno s lehkým humorem, známe to. Právoplatná hvězda současné italské literatury Elena Ferrante však přistupuj...

Divadlo

Zlínské divadlo hlásí Osobní poplach

osobni poplach 200Úspěšnou knihu zlínského spisovatele Josefa Holcmana Osobní poplach oživí na jevišti Městské divadlo Zlín.

...

Film

Scampovo dobrodružství - pokračování Disneyho klasiky
ImageVydavatelská a distribuční společnost Magic Box přináší na DVD pokračování oblíbené Disneyho klasiky Lady a Tramp z roku 1955, jímž je film Lady a Tramp II: Scampovo dobrodružství, který v roce 2001 natočil režisér <...