Česko a čtení – jak jsme na tom?

Česko a čtení – jak jsme na tom?

Tisk

preknizkovano uvodkaZe svého okolí mám pocit, že se čtení buďto naprosto oddáte nebo ho naopak ignorujete. Pavel Trávníček se rozhodl nedat pouze na domněnky a ve svém třetím výzkumu věnovanému čtenářské kultuře v Česku se zaměřil na to, jak často čteme a nakupujeme a co nás ovlivňuje.

 


Trávníček už dříve publikoval výzkumy, které dostaly název „Čteme? Obyvatelé České republiky a jejich vztah ke knize“ (2008) a „Čtenáři a internauti. Obyvatelé České republiky a jejich vztah ke čtení“ (2011). Internauti je pojem, který označuje uživatelé internetu a který se objevuje i v nyní představované knize.
Grafy a tabulky jsou neoddělitelnou součástí textu, takže si na své přijdou i analyticky zaměření čtenáři. Jazyk pak odpovídá tomu, že jde o odbornou publikaci. I když jsou zde někdy zajímavé výkyvy, kdy autor používá přechodníky a pak skočí k hovorovému „no“. Je to spíše jazyková zajímavost, knize to dle mého názoru nijak neškodí.
Autor v knize nekomentuje pouze výsledky výzkumu, ale dává je do souvislostí například s historicko-politickým vývojem našeho knižního trhu, srovnává ho také s trhy našich sousedů. Upozorňuje na to, že český trh je bit tím, že našemu jazyku rozumíme my a naši slovenští bratia. Nemůžeme konkurovat v žádném případě třeba trhu s knihami napsanými v angličtině. V Česku vychází velká část překladové literatury a jsme trhem velice otevřeným, na rozdíl třeba od amerického, který je pro cizí autory dost uzavřený.
Pokud se krátce podíváme na výsledky výzkumu, dozvíme se, že lidé čtení vnímají buďto jako zábavu, jiní jako nutnost. Z toho jasně vyplývá, že ti co čtou rádi, věnují se této činnosti aktivně a jsou také častějšími zákazníky knihkupectví nebo knihoven. Mnoho lidí dává přednost čtení na internetu – a nehodnotí tuto činnost jako čtení v základním slova smyslu.
Trávníček také pracuje s pojmem „regálový čas“. Tedy takový, kdy je kniha jako novinka a dostává se jí nejvýhodnějšího místa, aby zaujala nakupující. Tím, že je ale produkce knih v Česku dost výrazná, regálový čas se stále zkracuje a nevyprodané knihy se dostávají do skladů, protože je nutné, aby je vystřídaly nejžhavější novinky. Jestli budou knihkupci dále zkracovat regálový čas nebo se budou snažit snížit počet novinek, to je otázka.
Nicméně čtenáři se shodují na tom, že knih je mnoho a neumí se tak v široké nabídce vyznat. Přivítali by, kdyby personál knihkupectví a knihoven byl lépe vyškolen, aby mohl poradit a byl vstřícnější. Další z četných názorů říká, že by se měly znovu vydávat klasické české knihy. Co ale zastřešuje téměř všechny názory je, že jsou knihy příliš drahé a že by měly mít sníženou sazbu DPH, pokud vůbec nějakou.

preknizkovano


Komentář jednoho z účastníků výzkumu: „Ekologové by měli upozorňovat na plýtvání papírem na knihy politiků, které nikdo nečte.“
Jako členka kulturní redakce denně dostávám nabídky z různých nakladatelství s jejich novinkami a můžu potvrdit, že je knih opravdu mnoho. Někdy mám pocit, že není nic snazšího než vydat knihu a že psát už může opravdu každý. Co ale z celé množiny je opravdu kvalitní čtení, zůstává otázkou.  Při svém výběru naštěstí obvykle sahám po zajímavém kousku a jsem překvapená, jak i nováčci dokáži zaujmout a překvapit. Vůbec, pokud by autor dělal výzkum jenom v naší redakci, byly by výsledky úplně jiné – jsme velcí čtenáři. Knižní recenze vydáváme téměř každý den, přečteme určitě jednu knihu týdně, možná i více. Já sama nedokážu český trh sledovat celý, ale zaměřuji se především na produkci oblíbených nakladatelství a i tak je to dost náročné.
Takže čtěte (nejen) naše knižní recenze, ať se ve svém volném čase zabýváte pouze kvalitními příběhy a fakty.

Překnížkováno – Co čteme a kupujeme
Autor: Jiří Trávníček
Žánr: naučná
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2014
Počet stran: 192
Hodnocení: 77 %            

Zdroj foto: www.hostbrno.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

O české hudbě s Wolfgangem Sawallischem

200 sawallischVýběr z rozsáhlého rozhovoru s Wolfgangem Sawallischem, který vedl v září 1987 v Praze Milan Slavický. Ten v úvodu píše, že dirigent odpovídal na otázky způsobem, který charakterizuje i jeho práci s interprety: „s vlídnou uvážlivostí, ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Europoslankyně si vyzkoušela pražení fair trade kávy

Kava 200Europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM) si v pondělí ve fairtradové pražírně v Kostelci nad Labem osobně vyzkoušela, jak se praží káva. Ještě předtím prodejem podpořila fair trade výrobky v obchodu Fair Bio na Sokolovské ulici v Praze.


Literatura

Zloděje zelených koní spaluje vášeň ke kamenům

Jzlo200iří Hájíček patří ke špičce současných českých prozaiků. Zloději zelených koní sice nesklidili taková ocenění jako jeho vrchol Rybí krev, ale kvalit Rybí krve dosahují. Svědčí o tom i fakt, že se nakladatelství Host rozhodlo v letošním roce vydat podruhé t...

Divadlo

Mary Page Marlowová: Mozaika jednoho obyčejně neobyčejného života

Mary Page Marlowova200Kdybyste měli vybrat z celého svého života jedenáct scén, které by ho dokázaly vystihnout, které by to byly? A dal by se z nich složit příběh, který by dával smysl?

 

...

Film

S Pepikem Hnátkem je Okresní přebor konečně úplný

alt„Na žádnej ťukes nemáte, jste dřeváci, a proto taky hrajete vokres.“ Tahle věta stačí, aby si divák udělal dojem nejen o celém filmu (i seriálu), ale také o hlavním hrdinovi Pepikovi Hnátkovi a jeho fotbalovém m...