Culturea vdechla Zlínu francouzský šarm

Culturea vdechla Zlínu francouzský šarm

Email Tisk

cultu 200Již třetím rokem pořádají studenti Fakulty marketingových komunikací na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně festival Culturea, kde návštěvníkům vždy představí a přiblíží dvě země.  Letos padl los na elegantní Francii a žhavou Brazílii. Jaké to bylo, co se nám líbilo a jak jsme byly s návštěvou spokojeny?

 


Co musím pochválit, je rozdělení dnů na jednotlivé země, v úterý se prezentovala Francie, o den později Brazílie. Také se mi líbí a myslím, že mnozí to kvitují s povděkem, že organizátoři myslí i na maminky s dětmi a nabízejí program i pro ně. Příjemné je určitě i sportovní vyžití, konkrétně v úterý pétanque a disc golf a ve středu co jiného, než fotbalový turnaj. Ale pojďme se už podívat na zoubek jednotlivým dnům.

Pomyslnou návštěvu Francie v deštivém Zlíně jsme započaly na Live cooking, kde vařila studentka Nina z Orleáns. Účast byla hojná, dostavilo se přes 40 zvědavců na francouzskou gastronomii. Nina vařila tříchodové menu – zeleninové ratatouille, tartiflette se sýrem Reblochonem a palačinky po francouzsku. Vše se vydařilo a hlad po francouzské krmi byl zdárně zažehnán. Velký dík patří paní překladatelce, která nás tímto úsekem prováděla a která nám o kuchyni této gurmánské země i mnohé vypověděla. Moderátor akce ji však opomněl představit, což je škoda.

culturea live cooking
Hlad jste během festivalu mohli zahnat vybranými francouzskými sýry, palačinkami, makronkami či bramborovou portugalskou specialitou pasteis de nata. K pití co jiného, než vybraná vína, která se popíjela hlavně během koštování, řízené degustace, ale hojně i při divadelním představení.

V podvečer jsme měly možnost navštívit workshop a povídání o francouzské laskomině pro jazýčky nejmlsnější – o makronkách. Touto sekvencí nás provedla velmi sympatická Hanka Severová, která nám nejen pověděla o těchto moderních zákuscích a úskalích při jejich výrobě, nabídla pár receptů a zodpovídala zvídavé dotazy, ale také nám názorně předvedla, jak by příprava makronek měla vypadat. Měla připravenou prezentaci s podrobnými a kvalitními fotkami a tak snad nikomu neuniklo nic podstatného. Vypořádala se s tím víc, než zdárně a navíc působila velmi profesionálně a mile. Pokud byste si chtěli udělat makronky doma, zde je recept a když se chcete o daném tématu dozvědět víc, můžete třeba na tomto odkazu https://www.facebook.com/makronkyodHanky

 Vanilkové makronky (cca 45ks)

Ingredience:
105g bílků
60g cukru krupice
125g mandlové mouky
180g moučkového cukru

Postup:
Bílky si oddělíme 2 – 3 dny před tím, než je budeme potřebovat a pracujeme s nimi za pokojové teploty. Bílky a 60g cukru promícháme, až se vytvoří jednolitá směs, sníh. Mandlovou mouku prosejeme a smícháme s moučkovým cukrem.  Pevný sníh smícháme se směsí mandlové mouky a cukru, to vše krásně promícháme, až se všechny suroviny propojí. Vzniklá směs nesmí být ani moc řídká, ani příliš hustá, ale o konzistenci „tekuté lávy“. Tuto směs naplníme do sáčku a stříkáme na plech vyložený pečícím papírem malá kolečka. Pečeme asi 6 – 8 minut na 160 stupních – záleží také na tom, jak pracuje vaše trouba. Po upečení a  zchladnutí můžeme makronky na minutku umístit do mrazáku, aby se s nimi lépe manipulovalo. Poté je zbývá už jen naplnit dle fantazie a momentální chuti.

culturea makronka 2

Francouzský den jsme zakončily divadlem Tlustý prase od amerického dramatika Neila LaButa v podání divadelního souboru Bedřicha Kaněry, jež funguje při Střední průmyslové školy Edvarda Beneše a Obchodní akademii Břeclav. Mladým hercům moderní francouzská konverzační komedie sedla jako ušitá a i diváci se skvěle bavili. Chválím herce, tedy studenty a absolventy této školy, kteří divadlo dělají s chutí a na výsledku je to vidět. Jen tak dál!

Pro nás divadlo znamenalo rozloučení s Francií, ačkoliv Culturea ten den nabídla ještě řízenou degustaci vín, nebo třeba klavírní koncert. Program byl nabitý k prasknutí a celkem dobře koncipován. Došlo sice k nedodržování harmonogramu, ale u takové akce se takovým věcem nevyhneme. Organizátorům příliš nevyšlo počasí, ale s tím také nemohli nic nadělat. Organizující studenti byli milí, uměli poradit i dobře doporučit program a to je důležité. My jsme rády za skvěle strávený kulturní den, kdy jsme se dozvěděly mnoho zajímavého o této krásné zemi.

cultu 1

Název akce: Culturea
Datum konání: 28. a 29. dubna
Místo konání: Zámek, Zlín
Pořadatelé: Fakulta mediálních komunikací UTB
Hodnocení: 90 %

Zdroj foto: autorka článku, Culturea


 





Rozhovor

Sylva Lauerová a okamžiky mezi dokonalostí

Klan Sylva L perexBásnířka Sylva Lauerová se před časem spojila s fotografem Tomášem Pickou, aby spolu s ním a jeho fotografiemi zachycujícími nevšední okamžiky baletních vystoupení žáků Taneční konzervatoře Brno – p.o. , realizovala projekt s názvem...

Hledat

Chaty s osobností

Čtěte také...

Cibula fest plný zábavy, zamyslenia ale aj napätia

8FlQkDd8HPpqbICvjlulsvotZ9I2hAbBn3RxRO9dPcIRWL7VuLoiz21Adwr5TAMWtFiPIiITohtoročný najväčší Česko – slovenský multižánrový a multigeneračný festival Cibula Fest sa skončil. Prinies...


Literatura

Anselm Grün – Zastavení mého života

Anselgrun 200m Grün je jedným z najuznávanejších spiritualistov sveta, ktorí prepája duchovný život s psychológiou. Jeho knihy sčítajú milióny výtlačkov nielen v jeho rodnej zemi – Nemecku, ale aj v Čechách, na Slovensku a tiež v Južnej Ame...

Divadlo

Dvě nominace na Ceny Thálie pro soubor opereta/muzikál Národní divadlo moravskoslezské

thalie 200Soubor opereta/muzikál v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě získal dvě užší nominace na Ceny Thálie za rok 2014. Dvěma nominovanými umělci jsou Hana Fialová za roli francouzské šansoniérky Edith Piaf v inscenaci maďarské spisovatelky a scená...

Film

Česká filmová klasika se na internetu otevře světu

Filmy itunes 200Slavný „Obchod na korze“ režijního dua Kádár – Klos uvedl Bontonfilm ve spolupráci s Národním Filmovým Archivem do digitální distribuce na internetu v celosvětovém obchodě iTunes. Film je opatřen anglickou jazykovou verzí a díky ní se na ...