Kvalitní podzim života vás čeká s opravdovými anděly!

Kvalitní podzim života vás čeká s opravdovými anděly!

Tisk

PodzimZivota perexVestec – Jméno paní Lenky Klestilové je v poslední době v různých médiích skloňováno ve všech pádech. Její rukou vznikla, ve spolupráci s obcí, pečovatelská služba Kvalitní podzim života. A není to jen tak ledajaká pečovatelská služba. Lenka si za déle než rok vybudovala spolehlivý tým pečovatelek a jako ředitelka jde především příkladem. „Mám kolem sebe skvělé lidi, na které se mohu stoprocentně spolehnout a na tom stavím. Společně podporujeme především nezávislost a svobodné rozhodování seniorů a tím jim umožňujeme, že mohou zůstat platnou součástí společnosti i přes omezení, která mají.“ O „svých“ babičkách a dědečcích mluví s láskou a úctou a k mnoha z nich chová přátelský vztah, který je mnohem dál než vztah pečovatelky a klienta. A proto se na konec roku těšila. Věděla totiž, že bude ve znamení radosti a dárečků. „Mám ráda dělat lidem radost,“ řekla na úvod našeho krátkého povídání. 

Lenko, s tvým týmem ošetřovatelek máte za sebou akci, na kterou jste se moc těšily. Co se vlastně dělo?
Šlo o vánoční akci, na kterou jsme se opravdu dlouho chystaly a byly jsme plné nadšení a zároveň obav, aby to všechno klaplo tak, jak jsme ve skrytu duše doufaly. V pátek 19. prosince jsme objížděly naše seniory, kterým pouze vozíme obědy a pro každého jsme měly nějaký ten dárek, když byly ty Vánoce. A v sobotu 20. prosince jsme navštívily naše klienty, které máme v přímé péči a s nimiž máme užší vztah a známe se víc. Já jsem měla funkci řidiče, takže jsem si to neužila tak jako moje kolegyně, protože to bylo někde kafíčko a někde chlebíčky a hlavně skoro všude nějaký ten panáček. Myslím si, že děvčata budou dlouho vzpomínat na Myslivce. Ale vážně, byly to moc příjemné dny pro nás pro všechny. Kdyby celá naše práce byla jen o rozdávání dárečků tak by mě to bavilo mnohem víc. Mám ráda dělat lidem radost, ale stáří není vždycky radostné, tak se snažíme těm našim babičkám a dědečkům aspoň trochu ulehčit sklonek jejich života.

podzim 1

Pan Kinský z Vestce - jemu a jeho manželce zavážíme obědy

podzim 2

Pan Pangrác je z Jesenice a vozíme mu obědy

podzim 3

Paní Markové z Vestece také vozíme obědy

Říkáš, že jste vozily dárky. To jste napekly perníčky, nebo o jaké dárky se jednalo?
Ne, perníčky jsme nenapekly, i když k adventu a Vánocům patří. Chtěly jsme něco víc. A tak jsem už na podzim oslovila několik společností s prosbou, zda by nám mohly poskytnout pro naše seniory nějaké drobné dárečky v podobě reklamních vzorku jako například kosmetiky, vitamínů a podobně. A musím říct, že bylo velkým překvapením, kolik dárků se nám sešlo. Až jsem z toho byla sama dojatá. Tak kupříkladu firma Hartmann nám darovala velkou krabici, kde byly pleny a náplasti různých velikostí, společnost Walmark byla velice štědrá a věnovala patnáct balení přípravku Lecitin forte, stejný počet přípravku Omega a Hořčíku a dokonce dvacet balení Lecitinu. K tomu nám ještě přibalila jejich časopis s podmínkou, aby byl ke každému balení vitamínů přibalen jeden výtisk. Vstříc nám vyšla také společnost Boiron CZ, s. r. o. z Prahy 8, která nám poslala rovných padesát šál Oscilococcinum. A tak jsem po večerech balila dárečky a těšila se, až přijdou ty dva dny. Protože jsem věděla, že se mi povedlo dotáhnout další dobrou věc do konce a že to nemůže dopadnout jinak, než radostně.

podzim 4

Paní Skřivanové z Vestce také vozíme obědy

podzim 5

Paní Sommerová je klientka ze Sulice, které vozíme obědy,
občas nám dává dárečky vlastnoruční výroby

podzim 7

Paní Syrová  - klientka z Vestce

A dopadlo?
To je zbytečná otázka. Samozřejmě, že ano. Máme klienty ve Vestci, v Jesenici, v Dolních Břežanech, ve Zvoli a také v Praze a všechny jsme je navštívily. Pro některé to bylo nečekané, ale určitě milé překvapení, když otevřeli dveře a čekali na ten svůj jídlonosič a za dveřmi jsme ještě stály my s foťákem a s košem dárků. Někteří z nich byli opravdu dojatí a v rozpacích. Zvali nás srdečně dál a už jsem říkala, jak ty návštěvy probíhaly. Druhý den volala jedna klientka, moc děkovala, plakala do telefonu a říkala nám, že jsme andělé. A to jsou okamžiky, kdy i my máme na krajíčku. Dokonce jsem měla jednu klientku na Štědrý den u nás doma. Bydlí sama a já jsem ji při předávání dárečku pozvala k nám. Dopadlo to přesně tak, jak jsem předpokládala: nejdřív odmítla se slovy, že nás nebude obtěžovat, ale samota na ni dolehla a tak mi kolem poledního volala, zda by si to nemohla rozmyslet. Samozřejmě, že mohla. Strávily jsme moc příjemný večer. Příběhy starých lidí jsou opravdu dojemné a oni jsou vděční i za to, že s nimi poklábosíme, pohladíme je, že tam pro ně jsme.

podzim 8

Paní Vyleťalové z Dolních Břežan vozíme obědy. Je to moc hodná paní,
žije ve svém bytečku se svým mužem a kočičkami

podzim 9

Také paní Haltufové  z Dolních Břežan vozíme obědy

podzim 10

Pan Somr je klient z Jesenice. Stará se o něj Terezka.
Když je to možné snažíme se pečovatelky nestřídat

Takže to vlastně dopadlo podle tvých představ, je to tak?
Ano, dopadlo. Ale musím říct a to chci zdůraznit, že sama bych to opravdu nezvládla. Vedle mě obětavě a s otevřenými srdci stojí Ivanka Pohlová, Terezka Gajdošová a Lenka Trojanová. Dále k nám také patří Milan Dvořák, který rozváží obědy, ale ten měl zrovna volno, proto jsem ho střídala za volantem, ale nesmím na něj zapomenout. Stejně tak nesmím zapomenout na moji švagrovou, Jarušku Kubáskovou, která mi pomáhá s administrativou spojenou s rozvozem obědů a v pátek se mnou objížděla klienty. Proto bych chtěla celému mému týmu poděkovat za perfektní spolupráci a dokonalou koordinaci pracovních činností a budu se těšit, že takových akcí jako byla tahle vánoční, budeme moct našim seniorům dopřát více i v průběhu roku. A v neposlední řadě patří poděkování i zástupcům Obecního úřadu, především panu starostovi Tiboru Švecovi, kterému jsme také byly osobně poděkovat a popřát do roku 2015 hlavně hodně zdraví, ale také náklonnost a přízeň, neboť když je spolupráce s obcí, je mnoho věcí jednodušších, protože jdeme společně za stejnou věcí - pomáhat lidem, kteří to potřebují.

podzim 11

Paní Jelínková z Vestce je naše oblíbená klientka v přímé péči.
Spolu se svými pečovatelkami Terezkou (vlevo) a Lenkou

podzim 12

Pan Procházka z Jesenice

Poznámka redakce: Zájemci o pečovatelskou službu nebo ti, kdo chtějí získat podrobnější informace i o možnosti zaměstnání, se mohou obrátit na paní Lenku na adrese Vestecká 11, Vestec, nebo ji kontaktovat na telefonním čísle 603463133.
Více informací se dozvíte také na
www.kvalitnipodzimzivota.cz.

Text: Renáta Šťastná
Foto: Ivana Pohlová


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jan Révai: Základem vztahu s dítětem je důvěra

revai 200Namyšlený tělocvikář Aleš Nezval ze seriálu Gympl nebo vtipně glosující porotce v soutěži StarDance, hlavně ovšem lamač dívčích srdcí z filmu Rebelové. Tak známe herce a tanečníka Jana Révaie

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

4 generace žen v roli modelek na Dyzajnu

DM 200Podzimní Dyzajn market se bude konat 3. a 4. října na Výstavišti Praha v Holešovicích. Představí přes 180 lokálních tvůrců a dyzajnérů, kteří své produkty nejen navrhují, ale povětšinou i vyrábějí. Organizátoři kladou důraz na to, aby vše, co je na akci pre...


Literatura

Dobrodružství mývala Gianlucy začínají na půdě malířské dílny mistra Leonarda da Vinciho

Gianlucova dobrodruzstvi perex

Fantasy plná napětí, záhad a humoru, odehrávající se v renesanční Itálii, se sice tváří jako četba pro děti a mládež, ale vůbec tomu tak nemusí být. Autor knihy Adam ...

Divadlo

Městské divadlo Mladá Boleslav reprízuje představení Je úchvatná!, příběh „královny kraválu“

je uchvatna200Od konce minulé sezóny uvádí Městské divadlo v Mladé Boleslavi úspěšnou komedii Petera Quiltera Je úchvatná! Jde o skutečný příběh Američanky Florence Foster Jenkins. I když je považována za nejhorší operní pěvkyni všech dob, přesto se jí po...

Film

Dcera divočiny zve do kina

Dcera divočinyHelena žije idylický život. Má milujícího manžela, krásnou dcerku, domov, stabilní práci. Ale má i tajemství. Jako dítě vyrůstala v divočině, naprosto odříznutá od světa, vychovávána svým tvrdým otcem tak, aby byla schopná přežít i v nejd...