Jak to bylo, pohádko?

Jak to bylo, pohádko?

Tisk

spa 200Hrubínovy verše známe všichni zpaměti. Jakmile někdo vysloví první slova snad z kterékoli básničky, hned ostatní začnou přizvukovat a vzpomínají, kde ji slyšeli naposledy, kdo jim ji přečetl, kdy ji naposledy sami recitovali. Vryly se nám do paměti, jsou krásné, zvukomalebné, přesně vyměřené pro neobratné jazýčky a malá ouška. K nim se řadí i jeho pohádky oplývající velmi svěží strukturou a nestárnoucím jazykem.

 

GMP Group potěšil v předvánočním čase milovníky Hrubínových básní pro děti. Vydal CD Špalíček, které přináší téměř padesát z nich. Střídavě je za pomoci dětí (některé se s výslovností trochu perou, ale snaží se) přednášejí Libuše Havelková, Radovan Lukavský či Jana Páleníčková. Jména protagonistů hovoří za vše – krásný a jasný přednes s ojedinělou výslovností nejen že připomene dětství, ale také přimrazí na židli a nutí k zamyšlení – proč si svou mateřštinu nehýčkáme tak jako tito interpreti?
Na CD se setkáme s pohádkami z Dvakrát sedmi pohádek, kde najdeme známé příběhy od První pohádky přes ztracené kuřátko a Palečka, co nakonec přece jen vyrostl, po Honzu, co hledal korále na poli. V druhé části jsou básničky z části Říkejte si se mnou, kde mají děti větší prostor. Třetí část obsahuje pohádku O Červené karkulce vyprávěnou Libuší Havelkovou a závěrečná část přináší pohádky z Tisíce a jedné noci. Dohromady obě části čítají 46 pokladů, jejichž výčet zakončuje Matka a jabloň.

Co víc dodat – zapněte přehrávač, usedněte do křesla, vzpomínejte a broukejte spolu s interprety. Třeba tuhle:

Princeznička na bále
Poztrácela korále.
Její táta, mocný král,
Honzíka si zavolal…

Nebo máte snad raději:
Vezmi žlutou tužku,
Namaluj mi hrušku
A pod hrušku talíř.
Sláva, ty jsi malíř!

spa 1

 

Název: František Hrubín: Špalíček
Interpret: Libuše Havelková, Radovan Lukavský, Jana Páleníčková a děti
Stopáž: 73:15
Vydavatelství: GMP Group s. r. o.
Hodnocení: 100 %

Zdroj foto: radioservis-as.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Air Guitar je podivná disciplína, jako vytržená z filmů Monty Pythonů“

air guitar logoŽe jste ještě neslyšeli o Air Guitar World Championships čili Šampionátu ve hře na imaginární kytaru? Tak to je chyba, protože Česká republika každoročně mívá několik želízek v ohni. V tomto článku si tento fenomén představím...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Obrazy Izraele na fotografiích Lenky Hatašové

obrazy izraele200Obrazy Izraele na fotografiích Lenky Hatašové můžete až do 3. února vidět v galerii Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (Senovážné náměstí 9, Praha 1). Prodejní výstava, konaná pod záštitou předsedkyně SÚJB Dany Drábové, je otevřena...


Literatura

Když tajemství vyplouvají na povrch…

sedmilharky perexKaždý v sobě nosíme nějaká tajemství. Ukrýváme své obavy, trápení, touhy, démony z minulosti. Člověk je jako oceán a mnohdy je těžké uhádnout, co na nás číhá pod jeho hladinou. Kniha Sedmilhářky (v originále Big Little Lies) austral...

Divadlo

Svezte se Tramvají do stanice Touha

altDne 5. dubna Divadlo pod Palmovkou uvedlo premiéru legendárního představení Tramvaj do stanice Touha. Silné psychologické drama v exkluzivním hereckém podání pod skvělou režisérskou taktovkou má za sebou už i druhou premiér...

Film

Cool Girl! – Nový český film vycházející z knižní předlohy Leny Valenové

Cool Girl 200Česká talentovaná YA spisovatelka Lena Valenová si plní svůj sen. Na motivy její knihy Cool Girl!, která vyšla v online nakladatelství Pointa v roce 2019, vznikl stejnojmenný film, který míří do kin již 25. května.

...