Sunday Music Jam letos podpoří projekt Nekupuj. Adoptuj!

Sunday Music Jam letos podpoří projekt Nekupuj. Adoptuj!

Tisk

nekupuj adoptuj 1V tomto článku bychom vás rádi seznámili s činností organizace s názvem Nekupuj. Adoptuj!, která v letošním roce spolupracuje s charitativním festivalem Sunday Music Jam. Jeho desátý ročník se koná v neděli 14. září v pražské Stromovce a dobrovolné vstupné poputuje právě projektu Nekupuj. Adoptuj!

 

Cílem projektu NEKUPUJ. ADOPTUJ! je přispět k vyřešení kritické situace opuštěných psů a koček v České republice. Možná namítnete, že situace přeci není tak hrozná. Na ulici běžně nepotkáváme toulavé psy a nemocné kočky. To, že problém nevidíme, ale neznamená, že neexistuje.

Zatoulaní (nebo častěji vyhození) psi jsou městskou policií okamžitě „uklízeni“ do městských či soukromých útulků. Počet opuštěných psů však několikanásobně převyšuje jejich kapacitu. Přeplněné útulky tak nemohou poskytovat psům dostatečnou péči. Ti trpí nedostatkem prostoru a pohybu, často též nekvalitní výživou, nemluvě o psychickém strádání. Ani ten nejlepší útulek nemůže psovi poskytnout to nejcennější – rodinnou smečku. Je velmi nešťastné, že kolem psů z útulku panuje tolik předsudků. Tato zvířata nejsou ze své podstaty zlá, agresivní, nevychovaná, nepředvídatelná či naopak příliš ustrašená! Při troše hledání najde v útulku toho nejlepšího kamaráda na život a na smrt úplně každý.

Možná budete překvapeni, kolik koček s námi žije i v centrech velkých měst. Kočky mají totiž úžasnou schopnost vidět a nebýt viděn. Divoce žijící kočky se zpravidla sdružují do volných společenství, tzv. kolonií. Obyvatelé měst často ani netuší, že v místě jejich bydliště žije např. dvacetičlenná kočičí kolonie. Zahlédnou maximálně „sem tam kočku“. Volně žijící kočky často sužuje kočičí rýma, zvířata trpí zimou a hladem. Je-li kočka umístěna do útulku, dostane se jí krmení a v lepším případě i veterinární péče. Společnost mnoha dalších koček na malém prostoru však pro kočky-individualistky znamená velký stres.

V útulcích nyní žijí (někdy spíše živoří) tisíce zvířat. Přirozeně chceme, aby jejich počet klesal. Množství opuštěných psů a koček však narůstá geometrickou řadou. Co můžeme s touto kritickou situací dělat? Můžeme plakat. Můžeme zavřít oči. Můžeme říct „já bych si tak rád(a) vzal(a) všechna zvířata z útulků, ale nemůžu“. I když třeba nemáte možnost adoptovat si psa či kočku, můžete udělat mnoho.

Problém přeplněných útulků své řešení má. Dle řešení organizace stojí na dvou pilířích:

1) Pomoc zvířatům, která již v útulcích jsou. Je třeba zajistit „odbyt“ psů a koček z útulků. A proto NEKUPUJ. ADOPTUJ!

2) Prevence. Je nezbytně nutné zpomalit růst populací bezprizorních zvířat. Jediná etická, pro zvířata bezpečná a zároveň trvale účinná cesta, jak toho dosáhnout, se jmenuje KASTRACE.

nekupuj adoptuj 1

 

Jak můžete pomoci?

1) Přispěním libovolné částky na náš transparentní účet č. 2700418108/2010 (Fio banka). Prostředky budou obratem využity na úhradu kastrací a další nezbytné veterinární péče potřebných zvířat.

2) Propagací myšlenky NEKUPUJ. ADOPTUJ!

3) Vlastními silami! Nekupuj. Adoptuj! uvítají jakoukoli pomoc nebo nápad a neustále hledají krátkodobé i dlouhodobé dobrovolníky, kteří poskytnou dočasnou péči a střechu nad hlavou především psům a kočkám, pro které se pak intenzivně hledá nový domov a další ochotné lidi.
4) Stát se dobrovolníkem na psaní a topování inzerátů útulkových zvířat! Je to zábava a je to aktuálně velmi zapotřebí.

5) Nakoupit dárky pro sebe a své blízké v Charitativním obchůdku – Druhá šance. Hlavní aktivitou obchůdku Druhá šance je prodej především ručně vyráběných výrobků, jejichž výtěžek je vždy použit na materiální či finanční pomoc opuštěným zvířatům.

Na hudebně charitativním festivalu Sunday Music Jam pak najdete charitativní bazar Nekupuj. Adoptuj., který bude součástí akce. Těšte se na ceny od 10 do 100 Kč, skoro nové a značkové oblečení, boty, kabelky, pásky, brýle, módní doplňky, knihy aj.!! Je se rozhodně na co těšit.

„Loni jsme po několika špatných zkušenostech hledali sdružení, které by náš festival mohl podpořit. Jsem přesvědčený o tom, že lidé z Nekupuj.Adoptuj opravdu to, co dělají, berou vážně a poctivě, a že to skutečně dělají jen a jen z lásky ke zvířatům,“ řekl jeden z organizátorů festivalu Sunday Music Jam Jan Martinek.

Více informací nejenom o organizaci samotné, ale také o zvířatech z útulku, možnostech adopce nebo kastraci psů a koček se dozvíte na webové adrese www.nekupujadoptuj.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Finský reggae zpěvák Jukka Poika: "Potřebujeme tyhle teplé, slunečné tóny, abychom tady na severu nezmrzli."

JukkaPoika perexJukka Poika je reggae umělec, pocházející z Finska. Svou kariéru začal kolem roku 2000 s kapelou ,,Soul Captain Band,, a vydal s nimi album s názvem ,,Jokaiselle tulta,, ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Kultura ožije na Dyzajnu

DM 200Podzimní Dyzajn market se bude konat 3. a 4. října na Výstavišti Praha v Holešovicích. Představí přes 180 lokálních tvůrců a dyzajnérů, kteří své produkty nejen navrhují, ale povětšinou i vyrábějí. Organizátoři kladou důraz na to, aby vše, co je na akci pre...


Literatura

Náboženská detektivka poodhalí původ Turínského plátna

pate evangelium200Student Princetonské univerzity vystupující pod pseudonymem Ian Caldwell přichází do České republiky se svou druhou knihou s názvem Páté evangelium. Můžeme se těšit na jízdu ve stylu Dana Browna?

...

Divadlo

Na jeviště Městského divadla s ladnou grácií šelmy vtrhl Tracyho tygr

200divV sobotu 9. listopadu 2013 se v komorním prostředí Studia Z ve zlínském Městském divadle uskutečnila již čtvrtá premiéra této divadelní sezóny. Dlouho dopředu vyprodaný sál se zatajeným dechem sledoval peripetie Thomase Tracyho a jeho tygra. Tato dvojka...

Film

Nerozlučná tvůrčí dvojice Ken Loach a Paul Laverty obdrží v Karlových Varech cenu za celoživotní přínos filmovému umění

FFKV perexScenárista PAUL LAVERTY (*1957) a režisér KEN LOACH(*1936) zosobňují příklad pevně ukotvené umělecké dvojice, která se už patnáct let ideálně doplňuje: Laverty zajistí skvěle napsaný příběh, Loach se postará o jeho neméně skvělou realizaci, která...