Tip na výlet nejen pro zvídavé děti

Tip na výlet nejen pro zvídavé děti

Tisk

iq 200Když je zima a nejsou nejlepší podmínky na lyžování, musí se vymyslet nějaký plán, který se odehrává uvnitř. Skvělou alternativou muzeíí a výstav, která mohou děti nudit, je liberecký iQpark. Jedná se o zábavně naučné vědecké centrum, které najdete u komplexu Centrum Babylon.

 

 

V České republice jde o unikátní projekt, který vznikl po světovém vzoru „sciencecenters“. Děti se mohou vzdělávat a bavit nenucenou formou pomocí herních a interaktivních prostředků . Hlavním cílem je motivovat mladou generaci k porozumění a také sebevzdělávání a poznávání.

iQpark je uspořádán ve čtyřech podlažích o celkové ploše cca 3 000 metrů čtverečních. V expozicích se návštěvníci pohybují volně a mohou oslovit i lektory, kteří jim rádi poskytnou více informací. U jednotlivých exponátů se nachází i popisy, které sestávají většinou z těchto tří částí: zadání úkolu (popis, co se má udělat), řešení (co se stalo nebo mělo stát) a vysvětlení (teoretické zdůvodnění). Exponáty jsou názorné, interaktivní (návštěvníci se mohou zapojit), atraktivní (jev je demonstrován zajímavou formou) a především vzdělávací (umožní pochopit demonstrovaný jev i s jeho důsledky a příčinami).

V prvním podlaží se nachází 4 hlavní sekce: vodní hrátky, zrcadlový labyrint, šikmá místnost a nakloněný válec. Ve vodní kaskádě můžete zkusit postavit vodní mlýnek, přehradu nebo stavidlo. Dále najdete vodní pumpy, vodojem, vodní elektrárnu nebo Archimédovu spirálu. Pokud máte rádi zrcadla, v labyrintu si jistě užijete. Spousta zábavy vás čeká i v pokoji, kde nenajdete pravý úhel – v šikmé místnosti. Rotující válec je pak největším exponátem celého iQparku. S velkou porcí odvahy a hlavně rovnováhy a stability jím můžete projít a přemýšlet, co se otáčí, zda lávka nebo válec...¨

iq vodni svet

Druhé podlaží s jeho dvěma výstavními sály A a B vám dá pěkně do těla. V tom prvním můžete svépomocí vyrábět elektřinu, zabalit se do mýdlové bubliny, projet se po požární tyči nebo vyzkoušet jízdu na invalidním vozíku. Sál B je věnován lidskému tělu – můžete si zde prověřit ostrost zraku nebo vyzkoušet světelný obtisk těla.

Ve třetím podlaží si přijdou na své hlavně fyzici. Můžete si zde vyrobit elektřinu, zkusit rychlost běhu na závodně dráze nebo si pohrát si se silnými magnety či hlavolamy. Milovníci skluzavek poznají rozdíl mezi válečkovou a hladkou skluzavkou a poté si mohou odpočinout u projekce.

Čtvrté podlaží disponuje dvěma laboratořemi, výstavním sálem A a science show. Vástavní sál je zaměřen na světlo a barvy – můžete zkoumat rentgenové snímky, princip seismografu či si prohlédnout Penroseův trojúhelník. Science show se využívá především v pátky a soboty, kdy zde probíhají pokusy s Van den Graaffovým generátorem, tekutým dusíkem či například Teslovým transformátorem. Laboratoře pak slouží především k workshopům a službám pro školy.

iq science show

Kromě zmíněných expozic se v areálu nachází i iQshop a Restaurant Na konci vesmíru. V iQshopu se nachází chytré hračky českých výrobců a samozřejmě suvenýry či žertovné předměty na památku. V restauraci si pak můžete vybrat z rychlého občerstvení (hamburgery, smažený sýr, hot dog), palačinek, dalších cukrovinek a nápojů.

Vědecké centrum iQpark je otevřeno denně a průměrná délka prohlídky je dvě až čtyři hodiny. Pokud si výlet naplánujete na odpoledne, vyhnete se většímu počtu návštěvníků.

Zdroj informací a foto: iqpark.cz


 

Partneři

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Další z Případů Richarda Krauze

Román Moucha napsal Dominik Dán, úspěšný slovenský autor trháků z prostředí oddělení vražd, v roce 2009. Letos se dostává na český trh v bravurním překladu Josefa Šmatláka. Pan autor s panem překladatelem si sedl...

Divadlo

Městská strašidla: Cyklus tří minioper pro dětského diváka

mestska strasidla 200Městská strašidla jsou cyklem tří minioper v režii Lukáše Kopeckého, který je určený převážně dětským divákům. V humoristicky laděných libretech Martina Kyšperského se setkáváme se strašidly, která žijí v dopravních prostředc...

Film

Kritiky očekávaný film Dítě číslo 44 míří do kin

44 perexFilm Dítě číslo 44 s podtitulem Jak najít vraha v zemi, kde vraždy neexistují, se točil před dvěma lety v Praze a také v dalších českých městech. Na natáčení se významně podílelo pražské filmové studio Barrandov, kde v...