Pojďte objevovat svět s Amerigem a Magalhãesem

Pojďte objevovat svět s Amerigem a Magalhãesem

Tisk

amerigo a magalhes 200Přemýšleli jste někdy, proč se Amerika nejmenuje podle svého obyvatele Kolumbie? Pokud byste se rádi dozvěděli víc nejen o pojmenování Nového světa, vydalo pro vás nakladatelství Beta knihu o dvou význačných mořeplavcích. Výborný romanopisec Stefan Zweig v knize Amerigo a Magalhães líčí dva odlišné příběhy cestovatelů, kteří změnili vnímání světa.

 


Stefan Zweig (1881–1942) byl rakouský prozaik židovského původu, esejista, básník a překladatel z francouzštiny a angličtiny do němčiny. Absolvoval filozofii, germanistiku a romanistiku v Berlíně, v roce 1904 získal ve Vídni titul doktora filozofie. Často cestoval. Po anšlusu Rakouska v roce 1938 emigroval do Velké Británie. Psal, pořádal přednášková turné a vystupoval proti fašismu. V roce 1941 odjel se svou druhou ženou a spolupracovnicí Lottou Altmannovou do brazilského města Petropolis, kde společně dobrovolně ukončili svůj život poté, co se k němu dostaly zprávy o ničení kulturních hodnot nacisty.

Kniha je rozdělena na dvě nevyvážené části. První se jmenuje Amerigo a věnuje se zajímavé premise: Kolumbus objevil Ameriku jako zemi, ale až Vespucci objevil světadíl pro lidi. Uvádí do kontextu historickou situaci a lépe tak osvětluje, jak to v minulosti bylo s mořeplavci a objeviteli. Bohužel mi první část přišla velmi deskriptivní, nezáživná a použití vsuvek původního jazyka s následným překladem mě iritovalo. Klidně bych si vystačila se závěrečnou kapitolou Kdo byl Vespucci?, která shrnuje život tohoto italského dobrodruha.

Druhá a o poznání delší část s podtitulem Příběh velkého muže se zabývá životem a odkazem portugalského objevitele Fernãa de Magalhãese. Už úvodní kapitola, ve které autor přemítá o tom, proč ho zaujal životní příběh Magalhãese zaujme a pohltí. Oproti první suché části je tato sekce plná nadšení a čte se velmi dobře. Líbí se mi, že i zde autor poskytuje informace o pozadí toho, proč se v minulosti vlastně cestovalo, tedy za kořením. Dává nám i informace o samotném Portugalsku, jak to bylo s jeho geografií i historií a připomíná nám další významné mořeplavce této země (Vasco da Gama, Caboto, Pinzón). Nebudu tady rozpitvávat životopis Magalhãese, ale jeho odkaz, obeplutí zeměkoule a tudíž důkaz, že je země kulatá, je tu s námi pořád.

Autorovi muselo dát pořádnou práci, dát příběhy dohromady, jelikož jsou plné fakt, informací a svědectví z dob dávno minulých. Objevování nových světů je vděčná látka a Zweig se jí zhostil na výbornou. Tato kniha však není čtením pro masy, jelikož je nabytá fakty a první část je dosti suchopárná. Jistě se zalíbí zeměpisářům a dějepisářům, ale pro čtenáře ne tak znalé kontextu a reálií bude znamenat trochu oříšek. Přesto ji doporučuji na čtení a doplnění vzdělání, přinejmenším druhý oddíl jistě upoutá!

amerigo a magalhes

Název: Amerigo a Magalhães
Autor: Stefan Zweig
Originální název: Amerigo.Die Geschichte eines historischen Irrtums/ Magellan.Der mann und seine Tat. (1954)
Žánr: historie
Nakladatelství: Beta
Rok vydání: 2019, pevná vazba
Počet stran: 320
Hodnocení: 65 %

http://www.nakladatelstvibeta.cz/eshop-amerigo-a-magalhaes.html


 

Partneři

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Temná akademie Gabrielle Pooleové

200lRozpolcení je již třetím dílem napínavé tajemné série Temná akademie. Po předešlých obalech rudých očí dívky nad městem, rudých očí chlapce nad městem přichází, světě div se, rudé oči dívky a chlapce nad městem, kde se děj odehrává. Istanbul. A tak, jak se ...

Divadlo

Dream job nebo mediální pakáž?

MP DJ perexJe poslední týden před volbami a v redakci nejmenovaného periodika vládne napětí. Nestačí, že musí celý tým během předvolebního týdne dělat přesčasy, aby byly pokryty všechny důležité události, ale je potřebné zveřejnovat všechno dřív, než konku...

Film

Vyšla výpravná monografie o Jiřím Brdečkovi

brdecka perexNení pochyb, že noblesní, jemně ironický kreslíř, výtvarník, scenárista a zejména režisér animovaných filmů Jiří Brdečka (1917-1982) se trvale zapsal do dějin české kinematografie. Do diváckého povědomí vstoupil díky nápaditým, parodicky styliz...