Navštivte vodní slavnost Navalis, oslavte svátek Jana Nepomuckého

Navštivte vodní slavnost Navalis, oslavte svátek Jana Nepomuckého

Tisk

navalis perexPodobně jako v minulých letech, i letos připravila společnost Pražské Benátky společně s Muzeem Karlova mostu další ročník Svatojánských slavností NAVALIS. Konat se budou 15. května 2014 od 18.00 hodin v Praze.

 

 

Počátky má vodní show už v 18. století
V současnosti přitom uctíváme už 286. ročník památky sv. Jana Nepomuckého. Vzorem pro vodní slavnosti, jejichž součástí vždy byly a jsou alegoricky ozdobené lodě, se stávají italské Benátky. Právě z těchto důvodů rok co rok organizátoři zvou do Prahy benátské gondoliéry, kteří se stávají součástí velkolepého svátku na památku významného českého světce. Osobou Jana Nepomuckého se navíc propojují Benátky s Prahou. Světec je totiž kromě jiného také jedním z patronů půvabného italského města ležícího na lagunách. Chrání především jeho vodní služebníky gondoliéry. Slavnosti NAVALIS vznikly jako napodobenina barokního vodního show, které se na řece Vltavě konávala od počátku 18. století. Novodobá tradice jejich pořádání začala přitom v roce 2009.

Gondoly v CertovceNAVALIS

Gondoly v Čertovce

Vyvrcholení v předvečer svátku
Vyvrcholení oslav probíhá v předvečer svátku svatého Jana Nepomuckého (ten byl až do roku 1925 zakotven v civilním kalendáři jako státní svátek), připadá tedy na 15. květen. V tento den bude již tradičně celebrována mše svatá v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha kardinálem Dominikem Dukou, OP. Po skončení mše se z katedrály vydá slavné procesí přes Malou Stranu až na Karlův most. Liturgická část oslav je zakončena vodními slavnostmi, které tvoří neodmyslitelný rej lodí a plavidel na vodní hladině Vltavy, koncert barokní hudby a světelné spectaculum.

Procesi na KarloveMosteNAVALIS

Procesí na Karlově mostě

Jedinečná podívaná od vody
Svatojánské slavnosti NAVALIS se budou konat ve čtvrtek 15. května 2014, v předvečer svátku Jana Nepomuckého. Jedinečná podívaná k uctění památky národního světce a mezinárodního patrona všech lidí „od vody“, kterou pořádají Pražské Benátky s.r.o., se v novodobé historii uskuteční již pošesté. Záštitu nad slavnostmi mimo jiné převzali arcibiskup pražský, kardinál Dominik Duka, ministr kultury ČR Daniel Herman a předseda České komise pro UNESCO Petr Gazdík. Jedním z hlavních témat odkazu sv. Jana Nepomuckého se letos stane „odpuštění vin“, a pražské slavnosti se tak propojí s kostelem Navštívení Panny Marie ve Skokách u Žlutic, poutním místem, jemuž se kdysi přezdívalo „české Lourdy“.

Gondola u Karlova mostuNAVALIS

Gondola u Karlova mostu

Program NAVALIS, čtvrtek 15. května 2014 – tradice a novinky
18:00 Slavnostní mše v katedrále sv. Víta, Vojtěch a Václava na Pražském hradě, kterou celebruje kardinál Dominik Duka za účasti zástupců duchovenstva, kněžských řádů a krojovaných věřících z celé republiky.

19:00 Svatojánské procesí z katedrály na Karlův most. Za zpěvu litanií ke sv. Janu Nepomuckému se ponese již tradičně relikviář s ostatky světce. Novinkou bude barokní pozitiv neboli mobilní varhany, na které se cestou bude hrát. Procesí se na Karlově mostě zastaví u sochy Nepomuckého ke krátké modlitbě a podruhé u křížku a mřížky, označující místo, kde byl svržen do Vltavy. Zde promluví kardinál Dominik Duka a ředitel Pražských Benátek s.r.o. Zdeněk Bergman. Procesí vyvrcholí ve 20:15 bohoslužbou v kostele sv. Františka z Assisi na pražském Křížovnickém náměstí.

01 NAVALIS

Navalis

20:00 Slavnostní salva odstartuje regatu dračích a historických lodí o Pohár sv. Jana Nepomuckého. Trasa vede mezi Mánesovým a Karlovým mostem. Jakmile regata projede, pětice členů České otužilecké unie s hořícími pochodněmi vyplave z míst, kde byl světec shozen do řeky. Podle legendy se pět zářivých hvězd objevilo na hladině, když se jeho tělo dotklo hladiny. Světla symbolizují pět písmen latinského výrazu „tacui“ neboli „mlčel jsem“. Vody Vltavy budou rovněž brázdit pravé benátské gondoly, neboť Jan Nepomucký je uctívaným ochráncem italského města na laguně, odkud lodní hudba (Musica Navalis) pochází.

21:00 Barokní koncert na pontonech na hladině Vltavě. Vystoupí soubor Capella Regia Praha, Jiří Stivín, dětský sbor Karolíny Ruppert a komorní soubor Ritolnello. Koncert uvádějí převor břevnovského kláštera Prokop Siostrzonek a moderátorka Českého rozhlasu - Radiožurnál Lucie Výborná. V průběhu celého večera bude prostor Vltavského údolí mezi Karlovým a Mánesovým mostem velkolepě osvětlený.

cca 22:00 Na závěr koncertu je připravená ohnivá show skupiny Pa-li-Tchi.

NAVALIS s ohnostrojem foto jan kruml

Navalis s ohňostrojem, Foto: Jan Kruml

Zdroj dalších fotografií: archiv Navalisu


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Martin Stručovský: „Psaní knihy byla jedna z věcí, která mě držela nad vodou.“

martin strucovsky 200Martinu Stručovskému vyšla letos v nakladatelství Motto detektivka s názvem Bez duše. V příběhu figuruje postava knihkupce Matěje Mlynáře a také Jindřichův Hradec. Jak to vše souvisí s autorem? Co mají společného? To vše a mno...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

ALŽBETA STANKOVÁ – DIVADLO KALICH

kalich 200Alžbeta Stanková je herečkou v Divadle Kalich, její přechozí zkušenosti jsou však i z Radošinského národního divadla, známe ji z filmu Rebelové nebo ze seriálu Rodinná pouta. V Divadle Kalich ji uvidíme v představení Osmý světadíl.

...

Literatura

Tiché roky přináší velmi silný a lidský příběh

tiche roky kniha 200Vydání Tichých roků Aleny Mornštejnové se podle mě stalo velkou událostí letošního jara. Po úspěchu autorčiny předešlé knihy Hana není divu a humbuk kolem ní považuji za opodstatněný.

 

...

Divadlo

ImproEvents Prague - Daniel Lepkoff a Wendy Houstoun

altTřetí ročník mezinárodního festivalu taneční a divadelní improvizace ImproEvents Prague proběhne od 28. května – 8. června 2012 ve Studiu ALTA v Praze. Hosty letošního ročníku jsou americký tanečník, choreograf a improvi...

Film

Nový díl Hunger Games je prequelem původní série

Hunger Games200Nový přírůstek v sérii Hunger Games nese podtitul Balada o ptácích a hadech a odehrává se více jak 60 let před posledním dílem, díky čemuž mohou diváci poznat trochu z minulosti Corionaluse Snowa, budoucího ředitele Panemu. Ten jako mla...