Na paletě „Paleta“.

Na paletě „Paleta“.

Tisk

lakoma barka 200V pátek 8.11. si mohli milovníci českokrumlovské kapely Lakomá Barka v sále pivovaru Eggenberg vychutnat koncert, který byl věnován křtu nového CD Paleta. Kapelnice folkové kapely Lakomá Barka Lucie Roubínová (a nejen ona) měla do poslední chvíle plné ruce práce. Ale stálo to za to :-)


Páteční křest máte za sebou. Koncert byl úžasný, sál návštěvníků plný a pocity určitě hodně emotivní. Během pár dnů se emoce trochu zklidní. Jak to vidíš s víkendovým odstupem?

Ano, koncert byl skvělý právě díky všem, kteří dorazili a že všechno bylo tak, jak jsme si s Barkama naplánovaly. A protože ten večer byl opravdu hodně emotivní, tak ani s víkendovým odstupem se emoce nezklidnily… Vězí ve mně pořád silný zážitek a to je překrásné!

Koncert byl uveden vaším novým videoklipem.

Náš první oficiální klip k písni Lípa, která je také na nové desce Paleta. Na svědomí ho má Josef Pecl a Mirka Sazamová z Českokrumlovské televize. A my moc děkujeme…

lakoma barka 2

Na pódiu i mimo něj se vystřídalo několik vzácných hostů. Můžeš nám je představit?

Chtěly jsme, aby křest nebyl jen tak ledajakým křtem. Přály jsme si navodit hezčí atmosféru, takovou, aby si diváci celý večer zkrátka co nejvíce užili. Že na pódiu zazářili Robert Rašman (perkuse) a Fanda Hüttner (akordeon), to je jasné, protože tito dva pánové s námi byli i ve studiu a skvěle dobarvili atmosféru ve třech písních. Pak jsme připravily jednu novinku, do které se nám úplně božsky hodila trubka… A máme kamaráda, jež je perfektním trumpetistou – Láďa Kočár. A jelikož naše Lucka vede Krumlovský komorní orchestr, využily jsme i tohoto a orchestr celý večer úplně skvostně zahájil… Všem patří náš veliký dík! A snad to nebylo naposledy…

Co bys prozradila o samotném natáčení nového cédéčka?

Desku jsme točily přesně osm dní. Denně jsme trávily ve studiu průměrně 8 až 10 hodin času, a to je velmi psychicky náročné. Která Barka zrovna netočila, seděla ve studiu a bedlivě poslouchala, radila, slovně a třeba i pohlazením tu druhou podporovala. Nebo připravovala kávu či něco k obědu. Ono ne nadarmo se říká, že spousta kapel se po natáčení rozpadne nebo někdo odejde. My se máme ale natolik rády, víme, jak se k sobě navzájem chovat, jak se správně vzájemně podpořit. Tedy u nás rozpad nehrozí :-). Co se týče natáčení písní, tak některé bylo náročnější, třeba houslové party v Černé labuti, zpěvy ve Strážných andělích, celkově jsme si vyhrály na Lípě. Naproti tomu jiné skladby byly natočeny za chviličku, např. Paleta, Pyšný Janek, Irská, Jablůčko, Konipas...

lakoma barka 1

Asi bychom měly trochu představit hlavního aktéra koncertu…

Hlavní aktéři, tedy Lakomá Barka… Tedy představím mou druhou rodinu :-). Začnu od Lucky Sirové, která se mnou Barku před necelými 17 lety zakládala (housle, flétny, rytmika, zpěv), Olča Kneiflová (flétny, rytmika, djembe, zpěv), Alča Musilová (flétny, rytmika, djembe, darbuka, zpěv), Alča Šímová (kontrabas), Hanča Havlíčková (housle, kytara, flétny, rytmika, zpěv) a pak tedy já Lucie Roubínová (kytara, zpěv).

Další velmi důležitá role při křtu je role kmotrovská…

Do role kmotra jsme pasovaly Honzu Vozábala, ředitele Městského divadla v Českém Krumlově, mimojiné také kapelníka skupiny Kapka… Nebylo to náhodou. Honzík nás velmi podporuje, a to opravdu od našich raných začátků, kdy o nás ještě skoro nikdo nevěděl a my jsme se ve vodách folku a historizující muziky teprve rozkoukávaly. Navíc máme mezi sebou hluboký přátelský vztah a toho si velmi vážíme.

lakoma barka 0

Teď možná ještě něco málo k tomu, co Vás čeká v nejbližších dnech. Další na řadě je 27.11. hraní v městské knihovně v Českém Krumlově. A před Vánoci bude určitě program zase hodně nabitý. Takže. Kam za Vámi?

Koncert v Městské galerii českokrumlovské knihovny bude komorní a myslím, že určitě bude stát za to se ho přijít zúčastnit. Navíc bude představen jeden utajený krumlovský literát, a to jsme tedy zvědavé… :-) Adventní čas je pro nás hned po červnu tím nejvytíženějším měsícem, coby do četnosti koncertů. Je poměrně málo kapel, které se věnují koledám a vánočním písním, a proto nás pořadatelé oslovují již během léta… Ti, co zavolají třeba dnes, už bohužel musíme odmítat, protože už máme zkrátka plno. Nicméně vánoční koncerty jsou skvělé, těší nás to už jenom kvůli atmosféře, která je mnohdy až magická. Letos máme jeden větší koncert, a to v českokrumlovské Synagoze 8.12.2013 od 18,00 hodin, tedy na druhou adventní neděli. A již se začínáme připravovat. Tímto tedy všechny diváky srdečně zveme a moc se těšíme!

lakoma barka4

Díky za rozhovor.

Autor fotografií: Rudolf Hojdar


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Režisérka Eva Toulová: „Tvorba filmu je vždycky risk.“

Toulova 200Eva Toulová je mladá česká režisérka, spisovatelka a výtvarnice, která se dnes věnuje převáženě režii. Má na kontě několik knížek, za sebou celovečerní film Šťastná, dokument Camino na kolečkách a jejím posledním počinem je film Jak se moří reviz...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Festivalové otázky pro Jugiho z UDG

jugi udg 200Přinášíme vám první rozhovor ze série festivalového ‚popovídání‘. V chládku backstage na Benátské noci před koncertem kapely UDG jsme vyzpovídali bubeníka Tomáše Staňka neboli Jugiho


Literatura

Televize jako loď s otroky na palubě

lod s otroky perexPublicistu a investigativního novináře Josefa Klímu není nutno dlouho představovat. Jeho knížky mají svůj okruh čtenářů, v této se ale poprvé představuje jako autor detektivky. Knížka vznikala v rozmezí pěti let a zahrnuje po...

Divadlo

Tajem staré lišky Báry Hrzánové: Báječný životopis svérázné herečky

hrzanova 200Životopisné knihy jsou mojí vášní. Ne, že bych je vyhledávala, ale když se mi dostanou do ruky, nepohrdnu a patřičně si je vychutnávám: pokaždé totiž mají jinou chuť. Záleží na osobnosti, o které je tu psáno. Jinak si čtu o Nigelle Lawson, jinak o Frediem Mercurym.

...

Film

Scandi 2022 nabídne průřez současnou i dávnou skandinávskou tvorbou

Scandi perexSCANDI, první tuzemská filmová přehlídka, uspořádaná v letošním roce nejen v sedmi pražských kinech (a jednom virtuálním), ale také v dalších dvaceti českých, moravských i slezských městech, přibližuje skandinávské kinematografie. Odehraje se mezi...