Nová deska kapely KOFE-IN je tady!

Nová deska kapely KOFE-IN je tady!

Tisk


200rozJan Kunze spolu se svou kapelou jsou opět středem zájmu, jelikož jim vychází po dvou plackách nová deska. K této příležitosti připravili i klip ke skladbě s názvem Moje dobré nebe. O desce, klipu a dalších věcech vám teď poreferuje frontman sám.

 

 

Ahoj Honzo! Od našeho posledního rozhovoru neuběhlo ani půl roku a vy přicházíte s novým albem na scénu. Mohl bys nám osvětlit, o čem celá deska je a jak probíhal tvůrčí proces u této vaší už třetí desky?

Naše třetí deska Dobré nebe je patrně kofeiňácké nejpísničkovější album a máme pocit, že je to zatím to nejlepší, co z nás vypadlo. Písně vznikaly nejvíce od kytarových motivů a teprve k nim jsme dodělávali elektroniku. Na minulých deskách byl proces většinou opačný. Album vznikalo především na soustředěních na chalupě v horách, ale třeba i ve zkušebně naší spřátelené kapely Imodium, která nám ji pro tento účel půjčila. Je to naše nejrockovější album, i když je na něm i pár jemných akustických písní.

roz

Vypustili jste do světa jako vábidlo videoklip v lehce erotickém podání Moje dobré nebe. Co tě motivovalo k napsání této písně a kdo přišel na koncept klipu?

Singl Moje dobré nebe napsal můj brácha Petr a myslím, že se mu moc povedl. Scénář k videoklipu pochází z dílny Shortfilm, tedy od režiséra Libora Martiníka a kameramana Davida Hofmanna. V současné době je nasazen jak na Óčko TV, tak na české mutaci MTV.

Použili jste teď u nahrávání této desky nějaké zvukové prvky, které jste předtím nepoužili?

Finální zvuk desky je práce našeho producenta Armina Effenbergera, a ten použil zcela určitě jiné prvky než producenti předchozích desek. Je to elektronický kouzelník, a hlavně skvělý člověk, se kterým jsme si sedli jak po hudební, tak lidské stránce. On sám říká, že se hlavně snažil podtrhnout dravost a svěžest nových písní. Oproti předchozím deskám se také víc věnoval vokálům a nasměroval mě ke zpívání v nižších polohách a rozvíjení refrénových melodií.

Jaká byla vaše letní sezóna koncertů?

Všechny naše koncerty na letních festivalech, ať už to byl Votvírák, Rock For People nebo menší lokální fesťáky, se povedly a my jsme si je moc užili. Dokonce jsme většinu z nich točili na kameru a rádi bychom z nich připravili sestřih, který zveřejníme na Youtube.

roz2

Kdyby sis mohl vybrat, že byste byli jako předkapela tvojí oblíbené kapely, která by to byla?

Těch kapel by byla celá řada. Jde spíš o to, ke které bychom se stylově hodili, ale pravděpodobně bychom se s klukama shodli na americké skupině Pearl Jam. Máme je rádi a jsou to žijící legendy.

Zajímáš se trošku o politické dění? Co říkáš na letošní volby?

O politiku v ČR se zajímám spíše okrajově, jsem jí lehce znechucen jako mnoho dalších lidí. Volit ale chodím pravidelně. Volby, včetně těch letošních, jsou demokratickou záležitostí, takže to, jakým způsobem jsou karty teď rozdané, není třeba moc komentovat. Je po bitvě, uvidíme, co se bude dít dál.

Co si myslíš o postoji českého národa k naší politické scéně? Nemyslíš si, že jsme trochu lehkovážní?

Myslím si pouze to, že by lidé měli chodit k volbám, a tím dát najevo svůj názor.

Co říkáš na momentální finanční situaci v USA?

USA ztrácí schopnost plnit své finanční závazky. Ale vždy, když jde do tuhýho, tak si posunou jejich strop. Nemyslíš si, že je to jako pomalé oddalování nevyhnutelného? Nikdo si to samozřejmě nechce připustit, ale situace ve světě je velice napjatá. V současných finančních problémech USA se bohužel úplně přesně neorientuju. Musel bych si sehnat víc informací, abych mohl na toto téma víc diskutovat.

roz1

Tak a teď zase z veselejšího soudku :). Vím, že jsi v létě i cestoval. Jaká krajina tě upoutala letos nejvíce?

Letos těch cest bylo víc, ale největší pecka byl Island, který jsme navštívili s bratrem a kamarádem Radkem a objeli ho úplně celý. Krásná, divoká a pustá krajina plná inspirujících zážitků. Točili jsme tam videa k dalším písním z nové desky KOFE-IN Dobré nebe. V současné době jsou ve střižně a někdy kolem přelomu roku by mohl být venku alespoň jeden.

Co pro tebe znamenají peníze ve srovnání s uměním? Kdyby za tebou přišel manažer a řekl by ti, že hrajete dobře, ale ne zrovna třeba styl, který frčí, a chtěl by z vás udělat další One Direction, jak bys reagoval?

S takovýma nabídkama se chodí hlavně za teenagerama, které je možné zformovat dle přání trhu a vydělat na nich. Pro nás je důležité dělat písničky pro lidi, které produkce KFN baví, mít vlastní výraz, užívat si koncerty a zůstat nezávislou kapelou – to je vše. Peníze jsou fajn, ale štěstí si za ně nekoupíš, jak říká klasik.

Díky za tvůj čas, ať se deska líbí a zase někdy čau :)!

Foto: Dalibor Konopáč


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotograf bez talentu: „Lidé umí být svině i hrdinové. Je jen na každém z nás, co si vybereme.“

bez talentu 200Fotograf bez talentu má na Facebooku po necelých dvou letech od založení stránky téměř 14 000 členů. Iedntita pro něj není důležitá, má svůj osobitý přístup i styl. Radí jak fotit a jeho posledním projektem je ten s názvem Hrdinové. Nejen o...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Můj cíl je originalita, pokrok a design bez hranic

S ocenením Zlatá hokejkaAchillea Sdoukose zná Slovensko, Česko i Balkán. Jeho máma je slovenská akademická malířka Ingrid Zámečníková, otec Řek. Rovněž dobře zná sklo, materiál, který mu umožňuje zhmotňovat...


Literatura

Pojďte se naučit cvičit! Malá škola Pilates
skolaV červnu vyšla pod hlavičkou nakladatelství Esence příručka s příznačným názvem Malá škola Pilates. Britská autorka Anya Hayesová nás uvede do tohoto typu cvičení, naučí nás základy, ale i složitější cviky a sestavy. Hlavně je vše srozumitelně popsáno a ...

Divadlo

Ľadové zrkadlo

ladove zrkadlo zpV rámci Bratislavského majálesu sa 1. mája predstavili deti z ochotníckeho divadla z Devínskej Novej Vsi pod vedením Marty Potančkovej v detskom muzikálovom predstavení Ľadové zrkadlo. ...

Film

Příběh ze současného Egypta

YOMEDDINE perexBešaj (Rady Gamal) žije v koptské kolonii pro leprotiky, kam ho jako dítě umístila jeho rodina. Našel si tu manželku, kterou má rád, a taky práci – sbírá věci na smetišti. Když jeho manželka zemře, pocítí stárnoucí muž naléhavou potřebu ně...