Tereza Bednaříková: pro návštěvníky YOUTH4YOUTH máme připravenou i "energy vychytávku"

Tereza Bednaříková: pro návštěvníky YOUTH4YOUTH máme připravenou i "energy vychytávku"

Tisk

200ROZV sobotu 5. října se bude v klubu Marley a Cooltour na ostravské Černé louce konat již 6. ročník festivalu YOUTH4YOUTH. Jde o jednodenní akci, jejíž náplní jsou koncerty, taneční a divadelní představení, filmové projekce, výstavy výtvarného umění a další tvůrčí počiny z produkce ostravské mládeže. Je také celý mládeží s pomocí dospělých organizován. Jednou z hlavních pořadatelek je Tereza Bednaříková, kterou jsme trochu vyzpovídali.

 

Terezo, vytvořili jste festival, který je jedinečnou možností pro mladé umělce (zpěváky, tanečníky, herce, básníky, malíře, fotografy...) do 23 let. Umožňujete jim předvést svůj talent a v profesionálních podmínkách prezentovat jejich tvorbu před větším publikem. Do jaké umělecké sekce se hlásí nejvíce zájemců?

Každoročně máme nejvíce přihlášených kapel. Zpravidla jsme schopni vybrat vždy jen jednu třetinu přihlašovaných. Myslím, že to svědčí i tom, že je mládež aktivní hlavně v této sféře a těch možností, kde vystoupit, v Ostravě není tolik...

roz

Skoro všechny předešlé ročníky se konaly někde jinde? Je to záměr, cíl, náhoda? Našli jste již v klubech Cooltour a Marley ideální prostředí?

Vlastně to souvisí s dvěma věcmi – za prvé s tím, že festival první 3 roky kapacitně rostl, a proto jsme museli rok od roku hledat jiné - větší, členitější, zajímavější prostory. Druhá věc je, že se nám i rok od roku zpestřuje program. Čím déle festival funguje, tím více přibývají scény, prezentované umělecké žánry a stupňuje se různorodost projektů, se kterými se mladí umělci hlásí. Například letos se nám přihlásili, kromě tradičních kapel a výtvarníků, také projekt módní přehlídky, studentských filmů, nebo projekt který by měl prezentovat ostravskou mladou swingovou subkulturu. Proto potřebujeme, aby prostory, ve kterých se festival odehrává, byly natolik členité, že na jednom místě mohou najednou vyrůst třeba 4 na sobě nezávislé scény. V tom smyslu je pro nás spojení Cooltouru a Marleye ideální.

Byl součástí zadání designérské soutěže, týkající se vizuálu celého festivalu, i požadavek na přítomnost duhového motivu? Provází tento prvek festival od jeho počátku?

Ne nebyl, vlastně to vzniklo náhodou ve vizuálu asi před třemi lety a nějak se nás to pořád drží :). Nechali jsme grafikům volnou ruku a těšili jsme se co z toho vyleze. K našemu překvapení se do soutěže přihlásilo hodně lidí, za což jsme opravdu rádi.

roz1

Jak je to s oceněním soutěžících? Mohou se těšit na nějakou odměnu, nebo jdou do akce s vědomím, že kromě získaných zkušeností a dobrého pocitu z překonání sama sebe je jiná cena nečeká?

Festival není soutěžní, je to spíše přehlídka mladých talentů a kreativců. Každoročně se zde mladí lidé setkávají, předávají si zkušenosti, inspiraci. Jde o to, že během jednoho dne vznikne prostředí s pozitivní atmosférou, zábavou a možností se předvést. Spousta lidí, kteří u nás vystoupí, zde zažijí vůbec první veřejné vystoupení v životě a mnoho z nich v tom pak pokračuje dál - hledají si jiné příležitosti, nebo pořádají své vlastní akce.

Jistě je připraven i nějaký doprovodný program – co to bude letos? Je pro návštěvníky festivalu připraveno i nějaké občerstvení?

Festival bude probíhat na 4 scénách, vpodstatě zároveň - z toho hlavní program bude v Cooltouru na hlavní scéně, kde se diváci mohou těšit na divadelní představení Young Life: Someone like it hot a koncerty. Další hudební scéna bude v Marley. Galerijní scéna je tradičně umístěna do Cooltouru. Zde se budou konat i autorská čtení, promítání animovaných filmů, nebo prezentace Swingového projektu. V neposlední řadě využijeme i venkovní prostranství před oběma kluby. Zde bude tzv. Outdoor stage, na které se předvede fireshow, graffity jam, nebo freestyle fotbal.

Občerstvení bude zajištěno na barech v Cooltouru (což je zároveň i kavárna) a v Marley. Pro návštěvníky máme připravenou "energy vychytávku" - a tou je akce, že pro prvních 100 návštěvníku bude Big Shock drink ZDARMA :)

ROZ3

Příprava festivalu takovýchto rozměrů je jistě velmi náročná na čas, finance i psychiku. Kdo vám nejvíce pomáhá a podporuje vás? Co vás nejvíce dobíjí? (jak z hlediska festivalu, tak osobně :-)

Při práci na festivalu mě umí vždycky dobít práce v týmu. Protože je realizace náročná, je nás taky hodně a když je někomu hůře, umíme se podržet. V tom pro mě tkví kouzlo týmové práce. Jinak mě vždycky nejvíc dobíjí mé okolí. To znamená rodina, nejbližší přátelé a lidi, kteří umí za každých okolností pobavit, rozesmát, potěšit a pochválit :). Mám ráda společnost, která umí nabíjet.

Terezo, vy sama, věnujete se některému ze zmíněných uměleckých oborů? A účastnila jste se nějakých soutěží?

Studuji výtvarnou výchovu, takže mám k tomu blízko... Ale upřímně - ještě jsem nešla s kůží na trh a nemám k tomu moc odvahu :D

Kromě pořádání festivalu YOUTH4YOU(TH) se Občanské sdružení YMCA Ostrava-Poruba zabývá ještě dalšími aktivitami, mezi něž patří například Rock-Gospelový sbor TenSing a výroční plesy. Můžete nám je trochu přiblížit, případně se zmínit o dalších?

Ymca Ostrava Poruba je nesmírně živé a aktivní sdružení. V nejbližší době chystá projekt Tensing (rock-gospelový sbor pro mládež) spolupráci s norským Tensingem a na začátku října proběhne jejich veřejný koncert. Kromě toho na podzim se rozjíždí projekt Ostrava zpívá gospel, což je hudební projekt pro všechny dospělé, kteří mají rádi hudbu a chtěli by se zapojit do netradičního, živého a kvalitního sboru. Celý projekt je pak zakončen velkým vánočním koncertem s kapacitou několik set návštěvníků. (info zde:
https://www.facebook.com/events/217472848418137/?fref=ts)
A tradičně Váš můžeme pozvat na předvánoční adventní večer, který se bude konat 16.12. v prostorách sboru Církve bratrské v Ostravě, 28. října 148 a na Ymca ples který se bude konat taktéž v Cooltouru dne 21.2.2014.

Děkuji za rozhovor a přeji úspěšný průběh celé akce!


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Textař skupiny Kabát: „Texty se tak nějak cenzurujou samy.“

kabat logoSkupina Kabát je pro mnohé synonymem nejlepší české kapely. Ať si o nich každý myslí co chce, není snad nikoho, kdo by neznal její texty a nevybavil si Pepu Vojtka za mikrofonem. My jsme zpovídali basistu, k...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

MetaLinda: „Bola iná doba, asi aj lepšia, ako je teraz.“

Metalinda perexSkupinu MetaLinda založili v Bratislave v roku 1983 členovia skupiny Halušky a Regata Peter Sámel, Ján Lapoš, Vlado Suchán a Dušan Horecký. Ich začiatky ako uviedol Peťo Sáme


Literatura

Návod na vraždu pro hodné holky: Povedený young adult thriller

navod na vrazdu 200Nakladatelství Cosmopolis vydalo young adult thriller ověnčený titulem New York bestseller. Nese název Návod na vraždu pro hodné holky a napsala jej Holly Jacksonová.

...

Divadlo

Slavná herečka a její studentka. Která z nich si zahraje v nově otevřeném Národním divadle?

Peskova divadlo perexEliška Pešková (Miroslava Pleštilová) je divadelní hvězda, úspěšná učitelka herectví a žena divadelního podnikatele Pavla Švandy ze Semčic. Otýlie Malá (Iveta Hlubučková) je zas mladá dívka, která ze všeho nejvíc touží stát s...

Film

Baladický příběh o hledání a o naději v předvečer první světové války

Cesta pustym lesemPEJeden z ojedinělých meditativních uměleckých filmů dodnes ohromuje nádhernou kamerou Jaromíra Kačera, podmanivou atmosférou zimní Šumavy i melancholickým projevem herce a písničkáře Vaška Koubka. Střihačem filmu byl jedinečný mistr, nedávno zes...