Nechte se nalákat na Přehlídku netradičního filmu do Mladé Boleslavi

Nechte se nalákat na Přehlídku netradičního filmu do Mladé Boleslavi

Tisk

200fPřehlídka netradičního filmu se bude konat 26. až 28. září v Mladé Boleslavi a nabídne balkánskou kinematografii. Na naše zvídavé otázky nám u této příležitosti odpověděl Jan Černík, supervizor a vedoucí produkce festivalu a hlavní dramaturg Jan Gál.

 



Povězte nám v úvodu, co je na letošní Přehlídce netradičního filmu speciální?

Jan Černík: V rámci programu se poprvé systematicky věnujeme zobrazování nahoty a sexuality v rámci konkrétní národní kinematografie. V minulosti jsme sice uvedli i množství dánských filmů, ale ty byli součástí jedné filmové série a spadali do jednoho období.

Proč jste se zaměřili zrovna na balkánskou kinematografii?

JČ: První impulz se objevil před pár lety, když jsem se doslechl, že Balkán je sexy. Navrhl jsem to dramaturgovi (Honzovi) a ten po bližším prozkoumání balkánské kinematografie souhlasil se zaměřením se na tuto národní kinematografii. Dalším impulzem byl text Zdeňka Hudce „Sex a politika: „levý freudismus“ v evropské kinematografii 70. let „ve kterém je zmiňován režisér Dušan Makavejev v souvislosti s psychoanalytickými a marxistickými teoriemi, takové spojení nás zaujalo a chtěli jsme Makavejeva představit v kontextu balkánské kinematografie.

f1

Jan Gál (hlavní dramaturg): Nehledě na to, že bývalá Jugoslávie má svou ojedinělou historii. I přes svou neutrálnost, byla, stejně jako další státy východního bloku, socialistickou zemí a traumata (nejen) z komunistického režimu se poměrně často stávaly důležitými motivy balkánské kinematografie. V tomto ohledu se do jisté míry podobá právě té naší. Mimo to, což je pro PNF nejdůležitější, se v průběhu let výrazně proměňovalo i vnímání nahoty a prezentace sexuality v ní. Do konce 80. let byl sex zobrazován jako něco animálního a vulgárního, hnaného chamtivými cíly, a až s příchodem 90. let se toto skutečně prudérní přesvědčení vyvrátilo. Sexualita byla poprvé spojována s něhou – erotizována, a mnohem sofistikovaněji a systematičtěji bylo nakládáno také s nahotou. A právě tyto zajímavé rozdílnosti bychom rádi podrobněji představili našim divákům.

Jaký film byste návštěvníkům rozhodně doporučili a proč?

JČ: Určitě filmy Dušana Makavejeva a film Klip mladé režisérky Maji Miloš.

JG:Já bych zase doporučil hravý celovečerní debut režisérky Ireny Škorić 7 seX 7 a neprávem opomíjený, zapadlý klenot Lukova Jovana. 

Co si myslíte, že návštěvníky nejvíce obohatí?

JČ: Zajímavá bude určitě přednáška Jana Hrdiny, který se bude věnovat levému freudismu. Obohacující je však i doprovodný program, v rámci kterého se každoročně snažíme představovat zajímavé mladé hudební projekty z celé České republiky.

f

Můžete prozradit něco bližšího o doprovodném programu? Co stojí za zmínku?

JČ: Určitě autorské čtení Daniela Ďurecha (James Cole - teprve druhé veřejné čtení), dále pak koncerty kapely Wolf Trap, což je projekt, který vzešel od jednoho z členů kapely Schwarzprior. Koncert Lightning Glove pak jsou kapelou, která ČR již do jisté míry přesahuje, což dokládá i to, že hned po koncertě v Mladé Boleslavi odjíždějí na turné po Rakousku, Maďarsku a Slovensku.

Setkali jste se při organizaci festivalu s nějakou zvláštností? S něčím, co vás překvapilo?

JČ: Od prvního ročníku jsme se obávali přístupu města k tématům nahoty a sexuality, ale město Mladá Boleslav nás vždy podpořilo a zdá se, že o přehlídku i nadále projevuje zájem. To nás každý rok velmi mile překvapí!

JG: Co se týče čtvrtého ročníku, velmi příjemně mě překvapila ochota a vstřícnost balkánských distributorů a režisérů, kteří nejen že se často sami od sebe rozvyprávěli o daném kontextu, ale nadšeně doporučovali i další tvůrce. Rozhodně jde o úplně jiný přístup, než s jakým jsme se setkali u zámořských a především japonských distributorů.

Přehlídka se už počtvrté koná v Mladé Boleslavi. Proč zrovna tam? Jaké jsou přednosti tohoto místa?

JČ: Jednak z Mladé Boleslavi pochází většina členů našeho občanského sdružení (Netradiční o.s.), jednak pak také proto, že má Mladá Boleslav dobrou polohu (blízko Prahy a Liberce), dobré zázemí, vstřícné vedení města a žádná přehlídka, která by chtěla oslovovat stejnou cílovou skupinu se tam nekonala.

f2

Co je hlavním smyslem Přehlídky netradičního filmu?

JČ: Cílem je určitě osvěta, což každým rokem dokazuje snaha o objevný program. Snažíme se v Mladé Boleslavi také prezentovat zajímavé hudební projekty a zajímavé osobnosti. A samozřejmě přehlídku pořádáme, protože nás to baví.

Co byste vzkázali těm, kteří ještě váhají, zda PNF navštívit?

Není se čeho bát. Štěstí přece přeje odvážným! :-)

Ilustrační foto: fanpage Přehlídka netradičního filmu na Facebooku


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rockeři z Turba: Ještě se nám vůbec nechce bilancovat

turbo skupinaV pátek 24. srpna bude pro mnoho lidí velkým dilematem. V Horčápsku, nedaleko od Příbrami budou v tento den vystupovat SkaliSka, Eviwat, punková legenda E!E a několik DJs. V té samé době rozezní l...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Všechno na světě je absurdní – Tereza Dobšovičová

tereyzka 200Teprve šestnáctiletá Tereza Dobšovičová vletěla na českou literární scénu jako vichřice. Jejím výjimečným talentem je ohromena nejedna významná osobnost, a tak je jí prorokována nadějná autorská budoucnost. Jaké jsou její vz...


Literatura

Jonas Moström završil Půlnocí svou trilogii

pulnoc 200Nakladatelství XYZ v posledním roce vydávalo třídílnou švédskou detektivní trilogii od Jonase Moströma – po prvním díle Fontána, přišlo Domino a nyní vyšla závěrečná Půlnoc.

 

...

Divadlo

Pravda versus lež: drama Mléčné sklo s Martinem Dejdarem uvede Divadlo MANA

mlecne sklo 200Světové premiéry napínavé hry Mléčné sklo v novém obsazení se konečně dočkají diváci v Divadle MANA v Praze-Vršovicích. Dramatický příběh s kriminální zápletkou plný zvratů ale i s dávkou humoru s Martinem Dejdarem v hlavní roli zde poprvé u...

Film

Velký Gatsby - aktualizovaný, neaktualizovaný

velky gatsby plakat 200Dalo se předpokládat, že nejnovější adaptace proslulého díla velikána americké literatury Francise Scotta Fitzgeralda neunikne zběsilým komparačním snahám odborné i laické veřejnosti. Zdá se, že věrnost př...