Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Zádveřice

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Zádveřice

Tisk

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak čtenáři listují, tiše rozmlouvají s pracovníky, radí se s dalšími čtenáři. Tvůrčí atmosféra, dá se říci. Knihovnice a knihovníci se dostanou téměř ke všem titulům, které vychrlí nakladatelé, mají možnost je alespoň prolistovat. Také vidí, jak jde který příběh na dračku, jak se o něj jejich čtenáři „perou“ či nikoli. A tak jsme oslovili pracovníky knihoven, aby nám prozradili, které knížky s chutí přečetli sami, které se nejvíc líbily jejich čtenářům a jak se vůbec rok 2012 v knihovně vyvedl. Zde jsou jejich odpovědi.

Jméno odpovídajícího:Svatava Kučíková

Preferují čtenáři díla českých nebo zahraničních autorů?

Je to individuální. Pro část čtenářů není rozhodující, jestli se jedná o českého nebo zahraničního autora, jiní preferují spisovatele domácí, respektive chtějí, aby v knihách byly české reálie a aby postavy měly česká jména.

Jaký knižní žánr je mezi vašimi čtenáři nejvyhledávanější? Je pravda, že to jsou detektivky?

Detektivky jsou hodně žádané, hlavně ty nově vycházející, ale také se dost půjčují romány pro ženy, oddechové čtení. U dětí vede naučná literatura s tematikou zvířat (psi, koně, kočky, hlodavci...)

Každá knihovna připravuje spoustu akcí kolem čtení a čtenářství – pro děti i dospělé – kterými akcemi byste se rádi pochlubili?

V měsíci březnu naše knihovna chystá besedu s naším místním spisovatelem Janem Zeťkem u příležitosti vydání jeho nové knihy.

Knihovny-zadverice1

Vítáte celostátní kampaně na podporu čtení u mládeže, jakou je např. projekt Čtení pomáhá?

Projekt čtení pomáhá je jedinečný a úžasný v tom, že motivuje děti ke čtení spoluúčastí na charitativních projektech.

Zaznamenali jste nové výtvarníky, kteří by se kvalitou ilustrací přiblížili uznávaným autoritám takového formátu, jako byli Helena Zmatlíková, Adolf Born či Zdeněk Burian?

Pozoruhodná jsou např. prostorová leporela Lucie Seifertové.

Mají rádi čtenáři v knížce obrázky? Vybírají si knížky podle toho, zda jsou ilustrované nebo ne? Jakou úlohu podle vás hrají ilustrace v knize?

U dětských čtenářů hrají ilustrace a fotografie velkou roli v atraktivnosti knihy, u dospělých je motivace při výběru knih jiná (autor, předchozí čtenářská zkušenost, téma, reference...).

Myslíte, že je důležitá vnější podoba knih – vzhled obálky, vazba, písmo, formát?

Čtenáři preferují knihy nově vyhlížející, nepoškozené, s atraktivní obálkou. Setkávám se s požadavkem, aby kniha nebyla tlustá a dobře se držela vleže.

Knihovny-zadverice3

Nabízíte nějaké typy elektronických čteček? Je o ně mezi čtenáři zájem? Jakou budoucnost podle vás mají elektronické knihy – pozorujete v té souvislosti úbytek čtenářů? Nebojíte se, že za pár let elektronické knihy ty papírové zcela vytlačí? Čtete je i vy sami nebo stále dáváte přednost klasické tištěné knize? Vidíte nějaký přínos tištěných knih oproti e-bookům (a naopak)?

Elektronické čtečky už vkročily i do obecních knihoven. Jakmile klesne jejich prodejní cena i cena e-knih, domnívám se, že dojde k masivnějšímu rozšíření, ale vytlačení papírových knih bych se nebála. Je škoda, že trochu stranou pozornosti zůstávají audioknihy, které přinášejí literaturu formou krásného mluveného slova v podání známých interpretů.

Co si myslíte o vztahu mládeže ke čtení? Setkáváte se s mnoha dětskými či dospívajícími čtenáři, nebo se vám naopak zdá, že mladí o čtení ztrácí zájem? Co je, podle vás, příčinou tohoto stavu? (například souvislost s rozmachem internetu)

Děti do 15 let tvoří v naší knihovně 67 % čtenářů. Za zlomový bodokamžik pro čtenářství a návštěvu knihovny považuji ukončení střední školy. Maturitou se uzavírá období doporučené či povinné školní četby, ubývá volného času, mladý člověk se noří do povinností pracovních a do řešení složitostí každodenního dospěláckého života.

Jaká věková vrstva je nejpočetnější mezi vašimi čtenáři všeobecně? Můžete nám prozradit věk nejmladšího a nejstaršího čtenáře vaší knihovny?

Dětští čtenáři převažují nad dospělými. Nejmladší registrovaná čtenářka naší knihovny je čtyřletá, zaregistrována byla maminkou ve 3 letech. Nejstarší návštěvnici je 83 let.

Má u vás čtenář přístup k cennějším, historicky významným knihám? Jakým způsobem probíhá jejich rezervace a zápůjční proces pro studium?

Díky meziknihovní výpůjční službě se mohou čtenáři dostat i ke knihám, které nejsou ve fondu naší knihovny.

Kolik svazků vaše knihovna ročně vyřazuje? Jaký je jejich další osud?

Dle doporučení Ministerstva kultury ČR by se každoročně mělo obnovit 10 % knihovního fondu. Vyřazujeme knihy poškozené a opotřebené. Dávají se do sběru.

Knihovny-zadverice

Děkujeme Vám za Váš čas a za Vaši záslužnou činnost na literárním poli!
Redakce Kultury21.

Adresa knihovny (případně webové stránky): Obecní knihovna Zádveřice, www.knihovnazadverice.wz.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Herec Jan Kanyza uspěl i jako malíř a fotograf, který se našel ve Francii
jan kanyza perexVe filmech hrál detektivy i delikventy, což ale jeho obdivovatelkám pranic nevadilo.  Herec Jan Kanyza byl prostě  typ muže, který se ženám hodně líbil. A platí to i dodnes, i když už nehraje tolik, jak by si jeho ženské publiku...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Léto se snažím spravedlivě rozdělit mezi odpočinek a prací na knize, říká Jiří Bartoň

Bartoň Povídání o létě, prázdninách či okurkové sezóně poskytl v těchto dnech Kultuře21 herec, šansoniér a filmový historik Jiří Bartoň. I když přiznává, že léto trávil na Moravě a navštívil řadu míst, která má rád, pře...


Literatura

Vařte s Nejsnadnější kuchařkou na světě

nejsnadnejsi kucharka perexV dnešní době se stává trendem odklon k jednoduchosti a důkazem je i tato nová kuchařka Simplissime s podtitulem Nejsnadnější kuchařka na světě, kterou vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Divadlo

Divadelní Flora začíná ve čtvrtek – světovou taneční premiérou

alt16. ročník tradiční olomoucké přehlídky odpočítává poslední hodiny do svého začátku. Čtvrteční a páteční program nabízí premiéru a první reprízu exkluzivní taneční koprodukce Power Power Dance, která vzniká speciálně pro festival s podporou

Film

Seriál Černobyl vzbuzuje emoce diváků

serial-cernobyl-cernobyl-clanokWSpolečnost HBO uvedla 5 dílnou minisérii s názvem Černobyl, která okamžitě zaujala vysokou sledovanost a zájem široké veřejnosti.

 

 ...