Průvod masopustních maškar: Medvěd symbolizoval plodnost

Průvod masopustních maškar: Medvěd symbolizoval plodnost

Tisk

masopust 200Oslavy masopustu začínají po svátku Tří králů, tedy 7. ledna a trvají až do popeleční středy (vypočítané na 46 den před Velikonoční nedělí). Co se během takových oslav děje? Pojďme se podívat na jejich průběh, který se ovšem může lišit třeba i od vesnice k vesnici.



Taneční neděle a pondělí

Přípravou na masopust je tučný čtvrtek (letos vyjde na 7. února), kdy se jí vepřová pečeně se zelím a knedlíky. Každý si má dopřát tolik tučného jídla, vína a piva, kolik snese, aby se připravil na přicházející hubené období. Masopustní neděli máme rovných 49 dní před Božím hodem velikonočním. Po nedělním obědě se na návsi sejdou muzikanti a začnou vyhrávat. Svými písničkami zvou vesničany k muzice. Jakmile dohrají, všichni kvapem opouštějí své domovy a míří rovnou do hospody, kde při hodování a pěkné muzice protancují boty. V tanci se vesele pokračuje i v pondělí, ale tentokrát mají smůlu svobodní. Na tuhle zábavu nesmí, teď se v kole jenom ženáči a vdané paničky! A na peníze se nekouká, jen aby muzika vydržela hrát co nejdéle.

masopust vepro knedlo zelo

Rituál plodnosti: válení se s huňáčem

Vesnicí jde na masopustní úterý průvod maškar. Vidíme šaška s barevnou čepicí s rolničkou. Bičem odhání kolem sebe pobíhající děti a zvědavce bez masky. Vedle něho jde medvědář, který si na mohutném řetězu vede své ochočené zvíře. Když se průvod zastaví před jedním ze statků, medvěd poskakuje kolem hospodyně, která právě vyšla ze dveří domu, posílá jí symbolicky neohrabanou tlapou polibky a občas ji také s požitkem plácne. Všichni dobře vědí, jaký význam tenhle rituál má, protože medvěd je symbolem plodnosti. Když ze stáje přiběhnou i děvečky, které přivolala hlasitá zábava, rozdováděná šelma jednu z nich nečekaně popadne a za spokojeného mručení se s ní vyválí ve sněhu. Cesta průvodu končí symbolickým zastřelením medvěda, jemuž předtím přečtou rozsudek.

masopust medvidek

Výhodný prodej kobyly

O masopustu se chodí také s klibnou, kobylou. Hospodáři se nejdřív doma nebaští pěkně propečeného bůčku, to aby se posilnili na štamprličky, které je později čekají u hospodářů z vesnice. Pak se ostrojí klibna, pod jejíž maskou se skryjí dva muži a sedlák s kočím se domluví, jakou vychytralou strategii si zvolí při přemlouvání hospodářů, aby s nimi uzavřeli výhodnou koupi. Přiberou k sobě ještě harmonikáře a veselý průvod vyráží na obchůzku. Za zvuků harmoniky se zastaví před prvním domem. „Kupte tuhle kobylu. Do tahu je jako čert a není mlsná, ta vám i dřevo sežere,“ přemlouvají rozverně hospodáře. „Ale kuš, takovou herku bych nechtěl ani zadarmo,“ ošívá se naoko hospodář, který právě vykoukl z vrat. Po chvíli vzájemného špičkování návštěvníky pohostí pálenkou a kobyla i se svým doprovodem táhne o dům dál. Nakonec se vydají ke starostovi a pak přímo do hospody, kde si s hostinským plácnou na uzavřený obchod a kobylu konečně porazí. Průvod s klibnou je připomenutím krále Baltazara, který se na bílém velbloudu šel do Betléma poklonit malému Ježíškovi.

masopust klibna

Ženy měly zákaz

V průvodu nechybí ani další rozveselené masky: Žid s pytlem na zádech, bába s nůší, kominík se žebříkem, kozel, smrtka s kosou a obtloustlý, strakatě oblečený Bakchus. Hudba zahraje u každého stavení a maškary se těší na odměny: pochutnají si třeba na koblihách nebo uzeném masu.

Ženám se kdysi zakazovalo převlékání do masek i účast v průvodu. Dnes už sice žádný zákaz neplatí, ale i tak masky nosí spíš muži. Vydržet celý den za mrazu v masce totiž není žádná lahůdka.

V úterý o půlnoci, těsně před popeleční středou (letos připadá na 13. února), radovánky skončí. Ponocný zatroubí na lesní roh a rychtář oznámí konec masopustu. Na závěr se symbolicky pochovává basa, což znamená konec tancování a muzicírování na dlouhých 40 dní.

O tom, jak a kde v Čechách budou letos slavit masopust, si povíme příště.

masopust zeny

Zdroj foto: internet


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Žáček a Born – tandem, ktorý nám závidia nielen v Čechách, alebo o Adolfovi Bornovi s Jiřim Žáčekom

zacek perexIch knihy stoja za to, aby boli v našej knihovničke. Upútajú prostým a krásnym literárnym obsahom a rovnako skvelou ilustráciou, ktorými nás očaria už od prvej stránky. Pre deti páčivé a nadčasové pre dospelých. Obsahovo vždy reflektujú prejav a k...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Letní rozhovor s Ivonou Březinovou

01 Ivona v tÌlku Monika V·Úov· studio M101„Pro mě bývá léto obdobím, kdy vykazuji zvýšenou psací aktivitu,“ říká Ivona Březinová.

...

Literatura

Knížka na prázdniny – jakou vybrat?

prazdniny prazdniny v nebi 200Blíží se léto. Děti budou mít prázdniny, spoustu volného času a tak si myslím, že by měly občas otevřít knihu – ne zrovna s učivem, ale s nějakým příběhem. I tak si zopakují mnohé, co se dosu...

Divadlo

Nová sezóna Divadla Spejbla a Hurvínka zahájena: Na diváky čeká na podzim zážitkový Klub Hurvajz i premiéra nové hry Hotel Spejbl

spejbl200Od začátku září otevřel své brány nový zážitkový KLUB HURVAJZ pro všechny fanoušky Divadla S+H. Tento klub umožní divákům nevšední setkání s loutkoherci, účast na workshopech divadla nebo třeba účast na premiéře zbrusu nové hry HOTEL SPEJBL. Premiéra...

Film

Kráčející skála se vrací domů

kracejici skala200Kráčející skála (2004) je film jako vystřižený ze staré akční školy. Kdysi dávno nebyly třeba lasery, umělá inteligence ani vesmírné bitvy s mimozemšťany. Akční zážitek uměl zprostředkovat i obyčejný mezilidský problé...