Silvestr a Nový rok

Silvestr a Nový rok

Tisk

silvestr 200Zanedlouho propuknou silvestrovské oslavy spojené s vítáním příchodu nového roku. Je to velká společenská událost, kdy se lidé hromadně veselí, hodují a popíjejí, o půlnoci otevírají lahve sektu a za svistu létajícíh rychlých špuntů, rachotu petard a záře ohňostrojů se objímají a přejí si vše nejlepší, hodně lásky a štěstí.

 

Mnoho z nás si dává novoroční předsevzetí s úmyslem zlepšit něco ve svém životě, jako by právě tento kalendářní zlom nastartoval i pozitivní posun v naší mysli a pomohl nám, zbavit se různých slabostí a neřestí. Po Novém roce jsou tedy tělocvičny plné žen a můžů, odhodlaných shodit přebytečná kila a zpevnit ochablé svaly, v parcích a příměstských lesích sotva popadají dech uřícení běžci a z bohorovných kuřáků se stávají nervózní nekuřáci.

Kromě faktu, že změny nemusíme vázat pouze k tomuto datu, můžeme se vzepřít i společenské konvenci a Silvestra prožít v klidu doma, dokonce i bez televize chrlící proud třeskuté zábavy. Místo televizního ovladače můžeme sáhnout po dobré knize, oblíbeném CD nebo DVD, případně si zameditovat a provést nějaký ryze osobní rituál.

silvestr ohnostroj

Proč zrovna Silvestr a první leden jako začátek nového roku?

Svatý Silvestr I. byl třicátým třetím papežem katolické církve. Jeho pontifikát trval 21 let, 11 měsíců a 1 den a skončil jeho úmrtím 31. prosince 335. Papež Silvestr provedl úpravu bohoslužeb a vydal mnoho liturgických nařízení. Například přikázal, aby oltáře byly stavěny z kamene a ne ze dřeva, aby se nepokrývaly hedvábím, ale pouze plátnem. Stanovil přesné stupně svěcení kněží a také nechal sestavit první římský seznam křesťanských mučedníků. Podle tradice právě tento papež zavedl slavení neděle jako Den Páně.

Za Silvestrova pontifikátu došlo k definitivní proměně pohanského Říma na křesťanský. Silvestr je jedním z prvních uctívaných světců a jeho kult se rozšířil po celé Evropě. Silvestr I. se stal patronem dobré úrody a domácího zvířectva. Bývá zobrazován v papežském ornátu s knihou a mušlí nebo býkem.

silvestr svaty silvestr

Nový rok připadá podle celosvětově nejrozšířenějšího gregoriánského kalendáře na 1. ledna. Nejsme-li tedy vyznavači jiné víry, zahajujeme další rok vždy s tímto datem.

Kalendář a datování začátku nového roku prošly během staletí mnoha změnami, z celosvětového hlediska je tento stávající asi nejjednodušší. To nám však nemusí bránit v tom, abychom si začátky čehokoliv stanovili podle sebe.

A máme-li rádi oslavy podobného druhu, můžeme vítat nový rok i s Číňany, Thajci, Tibeťany, Židy, Muslimy a dalšími národnostmi a náboženstvími i během pro nás tak nezvyklých období jako září, březen či duben.

Novoroční tradice

K příchodu nového roku se váže i několik dalších tradic. Jednou z nich je podávání čočkové polévky nebo jiného pokrmu z čočky – to aby se nás držely peníze. Na novoroční tabuli by se však neměla vyskytnout jídla z drůbeže, ryb či zajíce – aby nám neuletělo, neuplavalo, neuteklo štěstí. Nemělo by se uklízet a prát, aby se hospodyňka neupracovala (protože jak na Nový rok, tak po celý rok). Na šňůře bychom neměli nechat pověšené prádlo, aby se v rodině v nastávajícím roce někdo neoběsil.

Veskrze pozitivním prvkem je posílání novoročenek, nebo-li péefek, kde si navzájem přejeme hodně štěstí. Tyto kartičky nebo mailové obrázky jsou často doplněny o štístkové symboly čtyřlístků, kominíčků či prasátek.

silvestr prasatko kominicek

Ať již strávíte silvestrovský večer a nový rok jakkoliv, buďte hlavně spokojení – pocit štěstí se dostaví už sám. Třeba po novoročním výstupu na nějaký kopec u vás v okolí, nebo při procházce přírodou.

PF 2013!

Zdroj foto: internet


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Milujeme hrát živě, říká Petr Harmáček, kapelník skupiny Top Dream Company

To dream perexPrakticky deset let působí na scéně funky soulová formace Top Dream Company, kterou od letoška můžeme vidět (a slyšet) v televizním pořadu Zpívá celá rodina. Tam nejen doprovází všechny soutěžící, ale současně prezentuje svou nezaměniteln...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Ráda bych ještě jednou řekla: „Tak Karle, dobrý světlo!“

malek200Chtěla bych dnes krátce zavzpomínat na pana Karla Málka, moudrého a skromného člověka, který mi vstoupil do života a zanechal tam otisk už napořád. Poznala jsem ho jako pamětníka, vypravěče, fotografa a spisovatele. Na svou knihu Letecké legendy byl práv...


Literatura

Devátý - román, co se zasekává v krku

Devaty-Barnas  perexDevět kapitol, 180 stránek, font normální, formát A5. Takové knížky obvykle polykám na jeden zátah, menší jednohubka na volné odpoledne. Tohle není ten případ. Deset stránek, pauza, zhluboka dýchat. Ferenc Barnás rozhodně nes...

Divadlo

Jaká je budoucnost Divadla Na zábradlí?

altSoučasná ekonomická situace, potažmo i kulturní založení obyvatel, není rozhodně příznivou dobou pro instituce věnující se umění. Zejména pak pro divadla, která jsou speciálním odvětvím. Není to film, jejich návštěva není rozhodnutí z minuty na minutu. Chce to p...

Film

Rok konopí hrozí novou vlnou nespokojenosti s naší legislativou
ImageRok konopí je vyčerpávající český dokumentární film, který se snaží dobrat odpovědi, zda je marihuana skutečně tak zázračným lékem, jak mnozí tvrdí, a proč je tak těžké její využití legalizovat. Tvůrci filmu sbírali víc n...