„Těším se na Prahu!“ řekl v rozhovoru leader maďarské kapely OMEGA Jánoš Kobór

„Těším se na Prahu!“ řekl v rozhovoru leader maďarské kapely OMEGA Jánoš Kobór

Tisk

oMEGA 200O: Jánoši, v prosinci připravujete velký koncert v Lucerně. Budete zde oslavovat hned dvě číslice. Jaké? 

Přesně v prosinci narozeniny nemáme, ale rok 2012 je rokem, ve kterém naše padesáté jubileum slavíme. Tento rok jsou naše koncerty hodně vzpomínkové, ale pochopitelně budeme hrát staré písničky v novém stylu.Ta další číslovka je 7, to je šťastné číslo pro mnohé z nás. Po sedmi letech se vracíme do Lucerny.

O: Velký koncert znamená velké přípravy. Hodně vašich fanoušků je zvědavých, co vše uvidí a uslyší Můžete už teď pootevřít dveře vaší hudební kuchyně a říci co chystáte právě pro tento koncert?

Na našem jarním turné v Maďarsku jsme hráli písničky z našeho posledního alba, které se jmenuje Rhapsody a představili novou Symfonii, složenou ze základních hitů OMEGY. Tento symfonický zvuk je důležitou a nezbytnou součástí našich současných pódiových vystoupení. Ohledně pražského koncertu žádné detailní rozhodnutí ještě nepadlo.

O: Co pro Vás znamená Praha? A proč jste si vybrali právě toto místo pro oslavy?

Praha je pro OMEGU mimořádně důležitá, to bezpochyby.V roce 1971 jsme naposledy vyměnili člena kapely. A hned poté náš první koncert byl v Praze. Považovali jsme ho za jistý mezník v naší činnosti. Pamatuji se na skvělý koncert v Praze s kapelou Blue Efect. Když jsme naposledy hráli v Praze – v Lucerně samozřejmě, psal se rok 2005. Byl to jeden z nejúžasnějších koncertů posledního desetiletí a na tento koncert si dobře pamatujeme dodnes. Takže, když jen poukážu na tyto 2 koncerty, je jasné, že není výročí OMEGY bez PRAHY. A mimo jiné, jsem architekt a procházky Prahou jsou pro mě vždy inspirací. Do Prahy se rád vracím a těším se na ni stejně tak, jako když jsem tu byl poprvé.

O: Je toto místo jediné, nebo budou ještě další, v jiných městech a zemích?

Tento rok jsme měli cca 20 vystoupení. Hráli jsme v Maďarsku Rumunsku, Slovensku, Srbsku a také v Německu.

omega

O: Chystáte pro své pražské fanoušky nějaké hudební překvapení?

Jistě, každý koncert má své speciální momenty. Ale překvapení je překvapení. Uvidíme.

O: Propojení se Symfonickým orchestrem je určitě hodně zajímavé. Jak došlo k vaší vzájemné spolupráci a co z ní vzniklo v případě pražského koncertu?

Poprvé jsme s Halle Symfonic Orchestra hráli v roce 2010, takže už máme něco společně za sebou. Pro Prahu bude toto spojení určitě zajímavé.

O: Speciálním a jediným hostem na tomto koncertu bude známý jazzmann Pavel Jakub Ryba. Nabízí se otázka: co Vy a jazz?

Znám jen dobrou a špatnou hudbu. A jazz Pavla Jakuba Ryby je skvělý.

Na viděnou v Lucerně.

omega

Zdroj foto: internet


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lucie Brejšová: Cestování je součástí mého života

archiv Lucie BrejšováVše u ní začalo již v dětském věku, když s rodiči cestovala po rodných Čechách. Poznávat svět se Lucie Brejšová rozhodla po maturitě a tehdy ji cesta zavála do Anglie. Od té doby procestovala se svým manželem celou Evropu, navštívili Argentinu,...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Kuly z Desmod by si na zábavě klidně zazpíval své písně!

desmod kuly 200Festivalová sezóna pomalu končí a my přinášíme rozhovor s Máriem „Kully“ Kollárem ze slovenských Desmod. Jaké byly letošní koncerty, jak vzpomíná na začátky kariéry a co si myslí o moderních technologiiích...


Literatura

Rudá sibiř

Ruda Sibir 200Knižní novinka Rudá Sibiř, která byla vydána 11. Března letošního roku a jejímž autorem je spisovatel Sam Eastland, se odehrává v Rusku za vlády Stalina v roce 1939. Drsné podmínky Sibiře, každodenní utrpení v nelidském gulagu, intriky při ...

Divadlo

Mystifikační balábile s velkým orchestrem

Krokodyl ze Svratky200Wolfgang Amadeus Mozart, asi nejnespornější génius evropské hudby. Pro mnohé dokonce symbol geniality jako takové, tolik úchvatné hudby stihl za pouhých pětatřicet let svého života vytvořit. Ze všech oslavných citátů na té...

Film

Seriál, který měl konkurovat Hře o trůny

200filmSeriál Camelot vyjel do boje v roce 2011. Ve stejném roce odstartovala na HBO Hra o trůny jako údajný konkurent. A i přes hvězdné obsazení a zkušené režiséry byla show zrušena. Nové podání legendy o králi Artušovi a jeho rytířích kulatého stolu před divák...