Nakladatelství Portál slaví 30 let! Rozhovor s šéfredaktorem Martinem Bedřichem nejen o knihách

Nakladatelství Portál slaví 30 let! Rozhovor s šéfredaktorem Martinem Bedřichem nejen o knihách

Tisk

portalV letošním roce oslaví své 30leté výročí oblíbené nakladatelství Portál, které nabízí převážně odbornou psychologickou literaturu a zajímavé spirituálně laděné tituly. Od roku 2017 je šéfredaktorem Portálu pan Martin Bedřich, který byl ochoten nám zodpovědět pár otázek týkajících se nejen svého působení v nakladatelství, ale i svých soukromých preferencí literárních titulů.

Nakladatelství Portál je bránou do lidské duše, a jak se zdá, má již bohatou 30letou historii. Jakým směrem se nakladatelství od počátku ubíralo a jaký byl jeho primární cíl?

Portál vznikl jako nakladatelství zaměřené na pedagogiku a spiritualitu. Od toho se velmi brzy posunul také směrem k psychologii, psychoterapii, speciální pedagogice a sociální práci. Vedle svého odborného zaměření ale postupně obrátil i k dětské literatuře, příběhům, populárně-naučným tématům, seberozvoji. Dá se tedy říct, že se nyní dotýká doslova všech oblastí lidského života. Primární cíl, tedy vzdělávat mladého člověka, se nezměnil, jen proměnil – skrze naše knihy pomáháme člověku v každé životní etapě i situaci vést kvalitnější, svobodnější a uvědomělejší život.

Prozradíte čtenářům některé zajímavosti z historie Portálu? Působíte v nakladatelství od úplného počátku?

Sám působím v Portálu jen sedm let, mezi kolegy je už jen jediný, který je zde od počátku. O zajímavosti z historie není nouze, Portál si prošel cestou řady jiných nakladatelství, která vznikla bezprostředně po roce 1989, se všemi zvraty a peripetiemi. Naším specifikem je určitá stabilita, i místní – Portál stále sídlí v prostorách bývalého barokního statku v Kobylisích, ve staré stodole máme pořád část skladu. Areál prošel za ty roky mnoha změnami, ale určitý lokální ráz si drží stále.

portal

Čtěte také zde: Historie nakladatelství Portál ve fotografiích a datech

Které tituly vydané v nakladatelství Portál vy osobně považujete za nejzajímavější?

Z třiceti let není možné vytáhnout jen nějaké tituly, spíše oblasti nebo směry. Portál svou produkcí etabloval celé obory, bez našich knih by se studenti psychologie, sociální práce nebo pedagogiky neměli z čeho učit. V současné době je podle mě i z obecného kulturně-nakladatelského hlediska nejzajímavější edice Klasici, kde vydáváme knihy klíčových osobností našich oborů, které ale ovlivnily humanitní vědy jako takové. Jsou to reprezentativní, ale přitom dostupná studijní vydání knih autorů, jako je Freud, Fromm, Jung, Montessori apod. Jinak mezi nejodvážnější díla, která Portál vydal, patří jistě vydání velké Červené knihy C. G. Junga, vpravdě obří obrazové faksimile jeho velmi pozoruhodného až tajemného díla, které leželo desítky let v trezoru.

Jakou literaturu preferujete a co jste nejraději četl jako dítě?

Jsem vzděláním literární historik, takže mě zajímá literatura ve všech možných podobách. Vedle knih a rukopisů, které čtu kvůli práci, si pořád rád čtu i doma. Hodně se vracím ke klasické literatuře, zahraniční i české, k velkým románům 19. a 20. století, ale mám rád i regionální a jiné kuriozity.

Jaké máte plány do budoucna a na co se čtenáři mohou těšit? 

Nakladatelství, jako je Portál, je přece jen rozjetá lokomotiva, knihy se připravují mnohdy víc než rok dopředu. Chystaných zajímavých knih je spousta, záleží asi na oboru, kterým se konkrétní člověk zabývá. Tento podzim bude zajímavou knihou například vyprávění české rodiny o výchově autistického syna, který maluje dopravní mapy, s výmluvným názvem Matěj maluje mapy. Případně knižní rozhovor s Ludmilou Javorovou, důležitou postavou podzemní církve na Moravě a jednou z mála žen, které byly vysvěceny na katolické kněze. Nechybějí ale ani knihy našich „klasiků“, například významného humanistického terapeuta Carla Rogerse, nebo komiks o již celkem populární „introvertce“, která se tentokrát vdá a řeší řadu svízelných situací.

bedrich

Śéfredaktror Portálu Martin Bedřich

Zdroj foto: https://www.uz30letjsmenahlavu.cz/historie-ve-fotkach


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Každý festivalový den trošku jako dobrodružná jízda na horské dráze“

luhovany vincent 200Prozradila nám paní Magdaléna Petráková, ředitelka a dramaturgyně divadelní sekce festivalu LUHOvaný Vincent. V tomto rozhovoru nám sdělila, na co se mohou návštěvníci těšit a v...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Bejzo z Polemic: „Nálady sa v takom početnom týme zvyknú často meniť...“

bejzo polemicSlovenská legenda ska Polemic si užívá léta plnými doušky, a to především na festivalech. Nyní hráli i v samotném olympijském Londýně. Nejen o něm nám něco pověděl leader skupiny Bejzo.


Literatura

Květiny a dřeviny pro radost

kvetiny a dreviny pro radost 200V červenci vyšla pod hlavičkou nakladatelství Universum encyklopedie zahradníka Miloslava Ryšána Květiny a dřeviny pro radost, která nabízí přes pět set druhů ozkoušených a dobře se pěstujících rostlin, k...

Divadlo

Dlouhý potlesk pro Annu Kareninu v Divadle Kampa

AK-27-X2 perexKlasické pojetí, minimalistická forma, skvělé herecké výkony, jednoduché kostýmy, které vás přenesou do 19. století. Takové je představení Anna Karenina v pražském Divadle Kampa (Nosticova 2a), nacházejícím se – poměrně symbolicky – poblíž c...

Film

Odvážná rebelka, která jako jediná může zachránit království

Princezna rebelka perexMalá Mia je sirotek žijící ve středověkém městě, v němž zná každý kout. Je samostatná a velmi vynalézavá, a tak se jí a jejím třem lasičkám daří přežít na ulici, a to zejména díky krádežím jídla. Jednoho dne Mia prchá před...