Keramika i malba se staly mou velikou láskou, říká výtvarnice Věra Katka Tatarkovičová

Keramika i malba se staly mou velikou láskou, říká výtvarnice Věra Katka Tatarkovičová

Tisk

tatarkovicova perex"Nádherné obrazy. Vyzařují neskutečnou pohodu a teplo a vy máte pocit, jako by rozzářily celý prostor foyer Domu kultury v Kroměříži. Tvorba olomoucké výtvarnice má neskutečné pozitivní atmosféru..." To jsou názory návštěvníků na nedávnou kroměřížské výstavu Věry Katky Tatarkovičové. V současné době, a to v týdnu od 13. do 18. července, zase představuje v Galerii Anděl Olomouc další výstavu. Prezentuje zde jednak keramické obrazy typické pro její tvorbu, ale i obrazy, ve kterých se kombinována malba s keramikou.

 

tatarkovicova 1

Vypadá, že jste vaší předcházející poměrně rozsáhlou výstavou v Kroměříži "oslavila" nedávné kulatiny. Nebo se pletu?
Ano, kulatiny jsem nedávno měla. Dokonce podruhé …átiny. Tak jsem si říkala, že by výstava byla hezká oslava a současně jakési bilancování mé tvorby za poslední období. Jenom mě trochu mrzí, že se nemohla uskutečnit vernisáž, na které jsem se mohla setkat s mnoha známými a poznat i nové tváře a narozeniny tak trochu oslavit.

tatarkovicova 2

Výstava Radosti mého života měla od poloviny května do konce června velký úspěch. Co jste v Kroměříži všechno vystavovala?
Vlastně i podle reakcí mnoha lidí na fotky pořízené z její instalace vypadalo, že zaujala zejména pozitivní energií, kterou obrazy vyzařují, optimistickými barvami, ale snad i způsobem zpracování. Na výstavě bylo možné vidět jednak keramické obrazy, které jsou charakteristické pro moji tvorbu, řadu malovaných abstraktních obrazů, i kombinace malby a keramiky v jednom. Byly zde i obrazy, pro které jsem použila pastel, a na jednom panelu byly vystaveny keramické přívěsky na kůži. Myslím, že každý může najít ten svůj „šálek kávy“.

tatarkovicova 3

Koncem roku prý budete vystavovat v Praze. Zajímalo by mne, jak dlouho se věnujete výtvarničině?
Kreslím a maluji prakticky od malička, ale dříve jsem se této činnosti rozhodně nevěnovala intenzivně. Pro mě byla už od základní školy dominantním zájmem chemie, které jsem zasvětila prakticky celý svůj studijní i aktivní pracovní život. Teprve až jsem vážně onemocněla RS, což bylo před necelými dvaceti lety, měla jsem čas rozvíjet výtvarnou činnost. Ke keramice jsem se dostala v rehabilitačním ústavu a od té doby jsem jí doslova propadla. Hledám takové způsoby a varianty zpracování keramické hlíny, jaké mi zdravotní stav dovolí. Keramika i malba se staly mou velikou láskou.

tatarkovicova 4

Co vás k vaší tvorbě inspiruje, motivuje? Co je tím motorem?
Hlavní inspirací je pro mě okolí, kde žiji, vše, co kolem sebe vidím, na co myslím, o čem přemýšlím… Proto se v mé tvorbě tak často objevuje život v nejrůznějších podobách, přátelé, příroda, ale také žena, rodina, láska, radost i andělé. Zpravidla svoje objekty i myšlenky zpracovávám abstraktním způsobem, což mi umožňuje svobodu a volnost při tvorbě. Výtvarná činnost mi přináší spoustu radosti, ale i radost z toho, že mohu dělat radost i ostatním.

tatarkovicova 5

Text a foto Robert Rohál


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

PETR HORKÝ: V ŠEDESÁTI BYCH CHTĚL VYPADAT JAKO PAN ZIKMUND V PĚTADEVADESÁTI

HORKY PEREXPetr Horký, režisér a dokumentarista, cestovatel a publicista, toho zažil tolik, že jednou on sám bude „výborným materiálem“ pro filmaře. Zatím je to ale on sám, kdo připravil dokument o výjimečném M...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Alžběta Bublanová: „Život s panikou mě naučil být silnější. Ovládat svůj život a nespoléhat se pořád na někoho.“

alzbeta bublanova 200Alžběta Bublanová za svou prvotinu, povídkovou sbírku Čtyři stěny (2012), získala od Akademie literatury české ocenění Máchova růže. Kromě beletrie se zabývá také psaním recenzí, rozhovorů, fejetonů a článků. Narodila se 8....


Literatura

Rozepnutá: Román o lásce, o které se nemluví

rozepnuta 200Nakladatelství Mladá fronta vydalo ještě před koncem roku 2014 další literární skvost. Jde o román Rozepnutá australské spisovatelky Nicky Reedové.

 

...

Divadlo

Divadelní Rozmarné léto na počest Vančury

altNa počest spisovatele Vladislava Vančury, kterého před sedmdesáti lety popravili nacisti, byly uskutečněny Vančurovské dny 2012 konané v pražské Zbraslavi.

 

...

Film

Andrzej Wajda: polský úděl

zeme200K devadesátinám žijícího, i mezinárodně uznávaného klasika mezi polskými filmaři ANDRZEJE WAJDY nachystalo pražské archivní kino Ponrepo rozsáhlou přehlídku jeho tvorby, pokrývající druhou půli května a celý červen 2016. Šest desetiletí se diváci setkáva...