Keramika i malba se staly mou velikou láskou, říká výtvarnice Věra Katka Tatarkovičová

Keramika i malba se staly mou velikou láskou, říká výtvarnice Věra Katka Tatarkovičová

Tisk

tatarkovicova perex"Nádherné obrazy. Vyzařují neskutečnou pohodu a teplo a vy máte pocit, jako by rozzářily celý prostor foyer Domu kultury v Kroměříži. Tvorba olomoucké výtvarnice má neskutečné pozitivní atmosféru..." To jsou názory návštěvníků na nedávnou kroměřížské výstavu Věry Katky Tatarkovičové. V současné době, a to v týdnu od 13. do 18. července, zase představuje v Galerii Anděl Olomouc další výstavu. Prezentuje zde jednak keramické obrazy typické pro její tvorbu, ale i obrazy, ve kterých se kombinována malba s keramikou.

 

tatarkovicova 1

Vypadá, že jste vaší předcházející poměrně rozsáhlou výstavou v Kroměříži "oslavila" nedávné kulatiny. Nebo se pletu?
Ano, kulatiny jsem nedávno měla. Dokonce podruhé …átiny. Tak jsem si říkala, že by výstava byla hezká oslava a současně jakési bilancování mé tvorby za poslední období. Jenom mě trochu mrzí, že se nemohla uskutečnit vernisáž, na které jsem se mohla setkat s mnoha známými a poznat i nové tváře a narozeniny tak trochu oslavit.

tatarkovicova 2

Výstava Radosti mého života měla od poloviny května do konce června velký úspěch. Co jste v Kroměříži všechno vystavovala?
Vlastně i podle reakcí mnoha lidí na fotky pořízené z její instalace vypadalo, že zaujala zejména pozitivní energií, kterou obrazy vyzařují, optimistickými barvami, ale snad i způsobem zpracování. Na výstavě bylo možné vidět jednak keramické obrazy, které jsou charakteristické pro moji tvorbu, řadu malovaných abstraktních obrazů, i kombinace malby a keramiky v jednom. Byly zde i obrazy, pro které jsem použila pastel, a na jednom panelu byly vystaveny keramické přívěsky na kůži. Myslím, že každý může najít ten svůj „šálek kávy“.

tatarkovicova 3

Koncem roku prý budete vystavovat v Praze. Zajímalo by mne, jak dlouho se věnujete výtvarničině?
Kreslím a maluji prakticky od malička, ale dříve jsem se této činnosti rozhodně nevěnovala intenzivně. Pro mě byla už od základní školy dominantním zájmem chemie, které jsem zasvětila prakticky celý svůj studijní i aktivní pracovní život. Teprve až jsem vážně onemocněla RS, což bylo před necelými dvaceti lety, měla jsem čas rozvíjet výtvarnou činnost. Ke keramice jsem se dostala v rehabilitačním ústavu a od té doby jsem jí doslova propadla. Hledám takové způsoby a varianty zpracování keramické hlíny, jaké mi zdravotní stav dovolí. Keramika i malba se staly mou velikou láskou.

tatarkovicova 4

Co vás k vaší tvorbě inspiruje, motivuje? Co je tím motorem?
Hlavní inspirací je pro mě okolí, kde žiji, vše, co kolem sebe vidím, na co myslím, o čem přemýšlím… Proto se v mé tvorbě tak často objevuje život v nejrůznějších podobách, přátelé, příroda, ale také žena, rodina, láska, radost i andělé. Zpravidla svoje objekty i myšlenky zpracovávám abstraktním způsobem, což mi umožňuje svobodu a volnost při tvorbě. Výtvarná činnost mi přináší spoustu radosti, ale i radost z toho, že mohu dělat radost i ostatním.

tatarkovicova 5

Text a foto Robert Rohál


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nightwork: „Umění není zaměstnání, umění je životní styl.“

nightwork 200Víte co je Notifikační industrie gastronomických hybridních talířů workoholicky organizovaných radikálními kuchaři? Přece Nightwork! Odtajnil nám to Honza Maxián, který až z Beverly Hills odpověděl na mé zvídavé otázky.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Operní režisérka: „Odvážné kroky nás posouvají kupředu“

klasterky rozhovor 200S odvahou sobě vlastní se do přípravy novodobé premiéry opery J. A. Bendy Vesnický trh pustila zkušená operní režisérka Magdalena Švecová. Dílo spatří světlo světa poprvé na zahájení festivalu Klášterní hudební slavnosti 30. k...


Literatura

I minuta bez tebe je dlouhá aneb Zamilované povídky do kapsy

I minuta bez tebeNakladatelství Listen, které je součástí velké společnosti Euromedia Group čas od času vydává malé a milé povídky na nejrůznější témata. Právě letos na Valentýna vyšly další zamilované povídky do kapsy, tentokrát pod názvem I minuta bez tebe je dlouhá. A opět se můž...

Divadlo

Pohádka O Človíčkovi akrobatickými kousky pořádně rozvibruje bránici

O clovickovi 200Městské divadlo Zlín razí heslo „děti do divadla patří“, a tak se první letošní premiéra, která se konala 20. ledna 2013, týkala především dětských diváků. Ti měli tu čest spatřit první uvedení pohádky O...

Film

Ace Ventura: chlap s gumovým ksichtem

altAce Ventura (1994) je detektiv, který chrání a vyšetřuje zločiny na zvířatech. Jde o dost odlehčené téma, a tak hlavní roli ztvárňuje Jim Carrey, který se v každé scéně ksichtí snad nejlépe ze všech jeho fil...