Tvoření s Pipasikem

Tvoření s Pipasikem

Tisk

Pipasik perexZuzana Šuleková a Jitka Musilová jsou kamarádky, povoláním architektky, které se zároveň starají o své malé děti. Společně založily značku Pipasik. Pod touto značkou vymýšlejí pro děti smysluplné činnosti spojené s tvořením a dávají dětem možnost se něco nového naučit. V jejich sortimentu najdete knihy a hry.


Co znamená název vaší značky Pipasik?
Zuzana: Pipasik znamená v dětské řeči „trpaslík“. Toto slovo vlastně vymyslela moje dcera Matylda, když jí bylo asi 2,5 roku a nějak se to označení zažilo i pro naše aktivity.

Za značkou Pipasik stojí dvě ženy. Jak jste se poznaly?
Jitka: Jsme obě architektky, potkávaly jsme se na společných akcích a zjistily jsme, že bydlíme blízko sebe. Máme také stejně staré děti, skrze které jsme se začaly více vídat. Naše dcery rády kreslily a bavilo je všelijaké tvoření. Často jsme však při našich hovorech narážely na téma kvality a vzhledu dětských her a knih. Zjistily jsme, že je mnohdy problém v Čechách najít kvalitní výrobky pro děti, které pro nás dávaly smysl. Proto jsme začaly tvořit pro naše děti vlastní „pracovní listy“. Pak nás napadlo vše zpřístupnit i ostatním a tím začala naše bližší spolupráce již pod doménou www.pipasik.cz. Zde postupně vznikal sortiment různých úkolů a drobných her ke stažení a vytisknutí zdarma. Protože jsme měly hodně pozitivních ohlasů, rozhodly jsme se vyzkoušet vytvořit i produkty na prodej. Před třemi lety jsme vytiskly svoje první výrobky. Nyní máme v sortimentu osm produktů a další se připravují. Nakonec jsme se dopracovaly až k založení malého nakladatelství, protože část našeho sortimentu tvoří i knihy.

Pipasik

Jitka Musilová a Zuzana Šuleková

Co každá z vás má na starosti v Pipasiku?
Jitka: Úkoly nemáme úplně rozdělené, staráme se o vše společně. Zuzka ale navíc občas i kreslí ilustrace.

Čím jsou produkty, které nabízíte specifické?
Zuzana: V našich výrobcích se snažíme dětem nabídnout nejen zábavu, ale chceme, aby se nenápadnou formou i něco naučily nebo si alespoň procvičily jemnou motoriku. Vždy se snažíme dát výrobku ucelený koncept na dané téma. Naše výrobky jsou určeny pro děti od cca tří let, horní hranici nemáme pevně stanovenou, občas se stalo, že se dobře zabavil i kdejaký rodič.

Vymýšlíte hry a knihy podle principů montessori „Já jsem to zvládl sám“. Jak se liší od těch běžných?
Zuzana: Pro nás je důležité hlavně to, že dítě má být schopné vyřešit některé dílčí úkoly samo i za použití nějaké improvizace. Není pro nás vždy důležité, jestli je úkol vyřešen „správně“, ale to, že si dítě nakonec z procesu vytváření odnese nějaký poznatek nebo dovednost. Věříme, že když dítěti nabídneme různé techniky a přístupy k řešení úkolů (kreslení, lepení, stříhání, vyšívání …), tak vstřebá více poznatků než například pouze čtením.

Pipasik 2

Malý zoolog

Co máte rády na učení dětí hrou?
Jitka: Pro děti je učení přirozenou vlastností, kterou stačí pouze rozvíjet. Baví mě, že jsme schopné je nenucenou formou hry naučit něčemu novému. Ráda pracuji na tématech, které je pak snadné vyzkoušet nebo vidět například na vycházce. I když nejsem úplně zastáncem encyklopedických znalostí, přijde mi důležité, aby dítě umělo pojmenovat třeba ptáčky, kteří létají ke krmítku.

Velká část vašich knih a her je zaměřená na poznávání přírody. Jak vznikl nápad vytvořit hru Malý zoolog?
Zuzana: Koncept Malého zoologa vyšel z jedné starší aktivity z webu, která fungovala na podobném principu (spojování zvířátek a jejich stop). Protože toto téma mělo úspěch, zkusily jsme ho dál rozvinout. Nyní hra může fungovat nejen jako skládání ucelených obrázků jednotlivých zvířat, ale má i mnoho dalších variant.

Co se děti mohou naučit při vytváření origami Malá farma?
Jitka: Tato hra je hlavně na procvičování jemné motoriky. Skládání origami vyžaduje jistou dávku přesnosti a soustředění na detail. To je důležité hlavně pro děti v předškolním věku. Navíc máme v sadě i černobílé listy, které si mohou děti dotvořit podle vlastní fantazie. Důležitou součástí byl pro mě i návod, který jsem fotila se svou dcerou Klárkou. Snažily jsme se ho vytvořit tak, aby vše děti poskládaly samy bez pomoci dospělých.

Pipasik 3

Origami Malá farma

Jak nejraději trávíte volný čas?
Zuzana: Mnoho volného času nemám, protože se kromě Pipasika věnuji i architektuře. Volné chvíle ráda trávím s rodinou. Hodně využíváme toho, že bydlíme v Praze, baví mě navštěvovat různé kulturní akce. Když je chvilka, ráda si zacvičím jógu.
Jitka: S rodinou hodně cestujeme, hlavně po Česku. Můj manžel je tak trochu blázen do plánování různých výletů, takže máme neustále bohatý program.Ve svém volném čase, kterého také není mnoho, se snažím odreagovat sportem, hlavně jógou a lezením.

Co si do budoucna přejete pro vaše nakladatelství?
Zuzana:  Rády bychom pokračovaly v naší práci tak, aby nás stále bavila, zároveň aby přinášela něco nového hlavně pro děti, kterým je určena. Trochu bojujeme také s časem a rády bychom stíhaly alespoň dva nové výrobky ročně, protože témat máme v hlavě ještě plno.

Architektky Zuzana Šuleková (39 let) a Jitka Musilová (37 let) založily značku Pipasik. Jejich knihy a hry si můžete prohlédnout na www.pipasik.cz  

Díky hře Malý zoolog se děti naučí vystopovat zvířata v přírodě podle jejich stop. Balení obsahuje 24 kašírovaných kartiček (6 zvířat: ježek, králík, divočák, veverka, sova, medvěd) a manuál. Hra je zabalena v pevné krabičce. Origami Malá farma je určena dětem, které rády tvoří a hrají si s papírem. V origami sadě najdete 12 barevných listů,12 vybarvovacích černobílých listů a obrázkový návod.

Foto: Archiv Pipasiku


 

Zobrazit další články autora >>>

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Umění by nemělo být tvořeno jen v ukradených chvílích

Veronika perexVeronika Opatřilová, autorka úspěšného románu Počkej na moře, se stala patronkou naší literární soutěže Nejkrásnější milostný příběh. Slíbili jsme vám s ní rozhovor, tak tady je. Veronika na sebe prozradí, jakou literaturu má ráda, kdy začala p...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Velká kniha herců první republiky a protektorátu představuje pětadvacet osobností

RB perexV polovině prosince spatří světlo světa Velká kniha herců první republiky a protektorátu, kterou připravil autorský tým Jiří Bartoň a Robert Rohál. Nebude jen filmografií či strohým životopisem filmových hvězd, půjde jim tzv. pod kůži a nahlédne do ...


Literatura

Směna: Prosadit se za každou cenu, nebo být svůj a vzdát se všech ambicí?

smena (2)Pokud máte chuť na kvalitní ženský román z pera české autorky, určitě sáhněte po knize Směna od Anny Beaty Háblové, kterou letos vydalo nakladatelství Host. ...

Divadlo

Olomoucká muzikálová Dolly má kouzlo, osobitost a řadu překvapivých momentů

dolly200Hello, Dolly! je jeden z nejpopulárnějších broadwayských muzikálů, jehož děj se točí kolem šarmantní a podnikavé vdovy Leviové. Jak známo, živí se jako dohazovačka a dokáže téměř cokoliv - i podmanit si srdce nedostupného muže. A ačkoliv má muzikál plejá...

Film

Jeskyně zapomenutých snů aneb pravěká obrazárna

jeskyne zapomenutych snu herzog artcamDistribuční společnost Artcam a Levné knihy přinášejí nejen zájemcům o dějiny pravěku a výtvarného umění na DVD „meditativně hypnotický“ dokument německého režiséra, ...