Berdík, revoluce v pěstování zeleniny. Nová éra městského zemědělství začíná

Berdík, revoluce v pěstování zeleniny. Nová éra městského zemědělství začíná

Berdik perexJe tady jaro a to už je nejvyšší čas, aby se milovníci čerstvé zeleniny poohlédli po nějakých sazeničkách nebo semínkách a dali se do práce. Taková doma vypěstovaná rajčátka nebo mrkev jsou přeci jen voňavější a chutnější, než ty ze supermarketu. Pokud máme zahrádku a dostatek prostoru na záhonky, není co řešit. Ale jak to udělat, když místo chybí a my se můžeme realizovat maximálně tak na balkóně nebo minizahrádce? Řešení nabízí Berdík. Co to je a jaké má výhody, na to jsem se zeptala přímo Berdíkova týmu, Petra Bernarda, Richarda Gazdy a Tomáše Braka.

 

Pánové, představte nám, prosím, nejdříve váš tým. Jak jste se dali dohromady a proč jste se pustili zrovna do tohoto projektu? Čím vás téma nejvíce oslovilo?
Petr: Projektu Berdík, se věnuji od roku 2014, kdy jsem si uvědomil, že mi naprosto nevyhovuje kvalita zeleniny a bylin v supermarketech a zároveň jsem zjistil, že na klasické pěstování nemám dost zažité návyky. Příprava půdy na podzim a na jaře, pravidelné okopávání a odplevelování, vydatná zálivka každý den ráno i večer, to vše mi přišlo jako zbytečný dril, o slimácích ani nemluvě… V květnu 2016 jsem vyrobil 20 Berdíků pro své přátele a protože jsem začal chápat, že lidí s potřebou pěstovat vlastní zeleninu přibývá, ale zároveň je štve to množství práce kolem, našel jsem si společníka a investora v jednom – Richarda, se kterým jsme založili firmu Zelený Bernard s.r.o. s cílem přiblížit domácí pěstování organické zeleniny všem, kdo chtějí pěstovat a zároveň nemají tolik času na plnohodnotnou péči o klasické záhony. V té samé době jsem oslovil Toma, jestli by mi mohl poct s know-how, protože jsem věděl, že si doma pěstuje hodně dobrou zeleninu. Tom moji nabídku přijal a to jsem vůbec nevěděl, že je vystudovaný zahradník a environmentalista. Prostě super trefa!

berdikPetr, Richard a Tom - tým projektu Berdík

Jak máte rozdělené úkoly?
Petr: Tomáš natáčí videa a spravuje sociální sítě, zároveň funguje jako odborný poradce na naší telefonické Lince podpory růstu, která slouží našim zákazníkům, jako horká linka v případě, že se jim zdá, že něco není v pořádku s jejich rostlinami, nebo si nejsou jistí jestli správně kompostují. Richard hledá obchodní partnery a příležitosti a já dělám zbytek – koordinuji výrobu Berdíků, řídím expedici, komunikuji s dodavateli i se zákazníky, starám se o dokončení vývoje rohového Berdíka na balkóny, chovám žížaly a dělám administrativu – takové klasické start-upové začátky.

Berdik 1

Stvořili jste tedy Berdíka. Z čeho se skládá, co všechno umí a k jakým účelům se dá využít? V čem je tato metoda tak revoluční?
Petr: Berdíka vyrábíme ručně z použitých potravinářských sudů, kterým dáváme nový význam. Zároveň pracujeme na novém Berdíkovi, který bude možné umístit na běžný panelákový balkon. První balkónové Berdíky bychom měli být schopni vyrobit už v květnu tohoto roku. Kulatý i rohový fungují na stejném principu. V Berdíku jednoduše vypěstujete na malém prostoru spoustu zeleniny a bylinek. Odpadá rytí, pletí, a co je to hlavní, přímo v pěstební nádobě je umístěný kompostér, ve kterém probíhá proces kompostování z biologického odpadu z naší kuchyně s pomocí kalifornských žížal. Z tohoto velmi kvalitního kompostu pak čerpají živiny rostliny, kterými jsme si Berdíka osadili. Lze si vysadit až 42 rostlin do kulatého a 23 rostlin do balkónového. Oba „bráškové“ mají 3 nožky, mezi kterými necháváme nádobu na odkapávání přebytečné vody s vyluhovanými živinami. Tento výživný roztok ředíme vodou a zpětně zaléváme rostliny. Je to takový mini ekosystém a zahrada všude tam, kde Berdíky postavíme.

Berdik 4

Nyní je asi nejvhodnější doba, kdy si Berdíka pořídit a pustit se do pěstování. Co by měli zájemci o tuto formu zahradničení hlavně vědět a na co se mají připravit?
Tomáš: Zájemci o Berdíka by měli by vědět, že pěstování v něm zvládne i začátečník. Stačí mít chuť a pustit se do toho. Naplnění a osazení Berdíka může začátečníkovi zabrat zhruba 2 hodiny. Pak už stačí jen zalévat a sklízet. Před další sezónou jej zase vyprázdní, což dejme tomu zabere opět 2 hodiny. Celkem 4 hodiny této zdravé činnosti ročně za spoustu domácí zeleniny a bylinek „za dveřmi“. To nám přijde jako skvělá odměna i pro ty lenivější.

Takže obsluhu Berdíka opravdu zvládne i laik? Nemůže žížalám nějak ublížit - dá se například poznat, jestli jsou stále v pořádku?
Tomáš: Zvládne to opravdu každý. S žížalami je to jednoduché. Zhruba po 14 dnech začne bioodpad v kompostéru rychle klesat, jak jej žížaly zpracovávají. Tak poznáme, že prosperují. Ublížit bychom jim mohli například chemií, kterou bychom omylem do Berdíka dostali, například ze slupek banánů, nebo citrusů. Ale na to zákazníky upozorňujeme.

Berdik 6

Kdyby si přeci jen někdo nebyl jistý, jestli všechno dělá správně, najde někde nějaké rady a tipy?
Petr: K Berdíku dodáváme návody, takové příklady, jak a čím Berdíka osadit a všem majitelům Berdíka poskytujeme podporu na telefonu, e-mailu, nebo facebooku. Lidé nám volají a píšou. A za to jsme rádi. Moc nám záleží na tom, aby jim byl Berdík k užitku a byli s ním maximálně spokojeni. Jinak by nám to celé nedávalo smysl. Natáčíme také instruktážní videa pro každou jednotlivou činnost.

Které rostliny jsou pro tuto formu pěstování nejvhodnější? S čím máte nejlepší zkušenost?
Tomáš: Kromě kořenové zeleniny a cuket Berdík zvládne vše. Největší užitek a potěšení přinášejí rajčata, papriky a okurky, zkombinované s různými druhy bylinek, jako jsou například bazalka, pažitka, petrželka, tymián, majoránka atd. Ale s úspěchem pěstujeme i košťáloviny, listovou zeleninu, dýně Hokaido, melouny, hrách, atd. Záleží na prostoru, který jsme rostlinám schopni nabídnout.

Berdik 5

A co třeba jahody?
Tomáš: Ty samozřejmě také. Jeden z našich tipů, jak osadit Berdíka, je tzv. Osazovací vzor „Jahoda“. V něm se lidé dozví, jaké odrůdy zvolit a jaká jsou specifika pěstování jahod v Berdíku.

Kdybych si Berdíka objednala právě teď, jak dlouhá je dodací lhůta? Neprošvihnu nějaké pěstitelské termíny?
Petr: Snažíme se odesílat obratem. Někdy je toho na nás opravdu hodně, ale garantujeme odeslání do 5 dnů od obdržení objednávky. Berdíka lze osadit už v březnu, teplomilné rostliny, jako jsou rajčata a jiná plodová zelenina, je vhodné osazovat nejdříve během května. Ideálně po třech zmrzlých. Následně, až sklidíme plodovou zeleninu a bylinky, můžeme opět nasadit, v září, saláty, ředkvičky, špenát, atd, které sklidíme v říjnu, případně sklízíme postupně až do doby, kdy přijdou mrazy.

Je možné říci, kolik kilo například rajčat lze sklidit z jednoho Berdíka za sezónu?
Tomáš: Z jednoho Berdíka běžně sklidíme 12kg okurek, 12kg rajčat, spoustu pažitky, bazalky, chilli papriček a dalších bylin. To vše v tzv. BIO kvalitě. Ale ten pocit, kdy ráno otevřete dveře a ustřihnete si čerstvou, lahodnou domácí pažitku, ten je k nezaplacení.

Berdik 2

Vyplatí se vůbec takové domácí pěstování?
Petr: Existují lidé, kteří se o to, co jí a jakou to má kvalitu, vůbec nezajímají. Naprosto jim postačí zelenina a bylinky ze supermarketu a pěstování má pro ně nulovou hodnotu. Ty asi Berdík moc neosloví. V poslední době ale vnímáme, že hromadně přibývá lidí, smýšlejících naprosto opačně. Takoví jsme i my a pro nás a naše děti je domácí pěstování obrovským přínosem a radostí. Není to jen o výnosech, i když ty jsou nakonec tím největším bonusem. Pěstování začíná být zkrátka zase „cool“.

Máte vůbec na své zahradě ještě nějaké klasické záhonky a kompost, nebo už používáte jen tyto multikvětináče?
Tomáš se potřebuje hrabat úplně ve všem, co obsahuje zeminu. Takže i v klasických záhonech. Richard má taky tu možnost pěstovat na svém pozemku u domu a společně se ženou mají bylinkovou skalku a foliovník. Zdaleka ne každý ale tyto možnosti má a právě pro ty je Berdík primárně určen. Teď už bude mít možnost pěstovat téměř každý – Berdíka si postaví na anglický trávník, na terasu, nebo dvorek, anebo již brzy, i na ten nejmenší balkon.

Berdik 7

Vizí budoucnosti tedy může být úhledná zahrádka bez nutnosti pracného okopávání a pletí s ohnutými zády…
Berdík je v současnosti vystaven v nové expozici národního zemědělského muzea v Praze. Reprezentuje tam začátek nové éry městského zemědělství. Éry pěstitelství bez ohnutých zad, okopávání a pletí, klidně na každém městském balkóně. Moc bychom si přáli, aby Berdík tuto vizi naplnil.

Děkuji za milý rozhovor, už nyní se těším na bohatou úrodu z nového Berdíka, kterého si určitě pořídím. A přeji vašemu týmu hodně pěstitelských i prodejních úspěchů.
Mockrát děkujeme a také se těšíme.

Berdik 3

Zdroj foto: www.facebook.com/berdikcz/

www.berdik.cz



Související články:
Nejnovější články:
Starší články:

 
Banner

Rozhovor

Rozhovor Absolut Deafers

ABSOLUTDEAFERS 200

Absolut Deafers, to jsou mladí rockeři z Ostravy, kteří přináší na českou rockovou scénu mix syrové tvrdosti, melodiky a skvěle znějících metal-rockových riffů. Nyní přicházejí s...

Hledat

Chaty s osobností

Čtěte také...

Turistický seriál K21: Hrad Malenovice

hrad malenovice 200Milí čtenáři, s prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí. Nebudou chy...


Literatura

Můj rok 1958 aneb Ohlédnutí do minulosti

muj rok 200Dostali jsme se do roku, který končí osmičkou a nakladatelství BizBooks toho využilo a nejen pro ty, kteří letos oslaví 60 let, připravilo knihu Můj rok 1958. Pokračují tak v zajímavém nápadu, totiž Série Můj rok a musím uznat, že se jim to poved...

Divadlo

Cena Thálie za pařížského "vrabčáka" pro Hanu Fialovou

FIALOVA PEREXCenu Thálie za ztvárnění Edith Piaf v komorním muzikálu Edith a Marlene, který v režii Janusze Klimszy uvádí Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě, získala v sobotu 28. března na slavnostním ceremoniálu v hi...

Film

Jak pokračuje legenda Zprávaře

zpravar 200Film Zprávař 2 – Legenda pokračuje, je pokračování kariéry hlasatele zpráv a je konečně tady. Stylová, a přitom nechutná komedie s pevnými prsy a zadky, je přitom dojemná až k pláči.