Hrad Malenovice finišuje s přípravami na sezónu

Hrad Malenovice finišuje s přípravami na sezónu

Tisk

malenovice 200Hrad v Malenovicích u Zlína se připravuje na zahájení letošní turistické sezóny. Za zdánlivě opuštěnými stěnami finišují hektické úklidové práce. Je třeba vše zkontrolovat, provést drobné opravy po zimě, a především desítky exponátů odkrýt nebo převézt na původní místo z depozitáře, kde trávily zimu. Pak už zbývá jen vysát kilometry sálů a chodeb a také hradní věž od prachu a pavučin, aby návštěvníkům nic nekazilo dojem.

 Malý hrad, založený ve 14. století moravským markrabětem Janem Jindřichem, patří k významným památkám Zlínského kraje a je ve správě Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně. Hrad je ceněn zejména ze stavebního hlediska, protože na něm lze najít velmi dobře zachované prvky gotické, barokní i renesanční architektury. V loňském roce prošla zásadní rekonstrukcí především statika hradu, pro letošní rok se plánuje oprava střechy předhradí. Ta by ale neměla turistickou sezónu vážněji narušit.

Od 2. dubna 2019 budou návštěvníkům znovu k dispozici prohlídkové trasy, během dubna o víkendu v časech 10 – 12 a 13 - 16, ve všední dny jen na objednávku. Znovu je připravena zoologická expozice Zvířata na Zemi a člověk, panelová výstava Radima Vrly z Národního památkového ústavu Kroměříž o stavební historii hradu nebo expozice Řemesla starých Malenovic. Také přilehlá hradní hájenka otevře znovu expozici Dřevo, proutí, sláma.

malenovice 0

Podobně jako řada jiných kulturních a památkových objektů muselo i Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně zohlednit v mírném navýšení vstupného skokový nárůst cen energií a mezd v uplynulém období. Na druhé straně ale pro letošní rok připravili kurátoři Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně i několik novinek. Tou největší bude možnost nahlédnutí do Hostince našich pradědečků, zařazeného od jara do prohlídkové trasy. Z krátkodobých projektů to bude od léta výstava Volání dálek věnovaná přírodovědným expedicím společnosti Zoogeos Bohemia nebo výstavy Malenovický krúžek a Vzpomínání bez vzdychání na hájence. Poslední zmíněná výstava připomene PhDr. Karla Pavlištíka, který se významnou měrou podílel na vzniku expozice Dřevo, proutí, sláma, a který patřil k významným osobnostem Zlínského kraje.

Ačkoli budou mít návštěvníci možnost přijít na hrad v Malenovicích už během dubna, tradiční slavnostní otvírání hradu se uskuteční o něco později. (H)radovánky s doprovodným programem pro celou rodinu jsou připraveny na 11. května od 10 do 16 hodin. Oblíbené noční prohlídky, dětské prázdninové prohlídky, akce Stará řemesla na hradě nebo vánoční jarmark pak postupně doplní nabídku této sezóny.

malenovice 1

Více informací: http://www.muzeum-zlin.cz/cs/objekty/hrad-malenovice/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Neviem či som si to tak vymodlila, ale aj pre mňa to bol spevácky najlepšie odspievaný koncert

ZEA200Speváčka ZEA, vlastným menom Alžbeta Ferencová, vystúpila na hudobnom festivale Pohoda v Trenčíne po prvýkrát. Ide o mladú speváčku, ktorá odštartovala svoju kariéru a len nedávno vydala prvý debutový album Burning light. Jej hlas je výnimočný to poznamena...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Mám svůj skromný život i svou skromnou tvorbu rád, říká publicista a fotograf Robert Rohál

rob rohal200Jeho ženy respektive ženy, které Robert Rohál fotí, vypadají vždy žensky, půvabně a přirozeně. I když jde vesměs o známé tváře, tak je nefotí v ateliéru. Jde o průzračně křehké fotky, které vznikly na ulici, v kavárně, v zákulisí nebo na jevi...


Literatura

Na internetové seznamce se neukrývají jen dokonalí muži, nýbrž také vrazi

Na spatném miste perexPaige ztratila práci a rozešel se s ní přítel. Její matka Joan se po smrti manžela začne cítit osamělá. Chloe, vdaná máma dvou dětí, uvízla v nešťastném manželství, které ničí manželovy nevěry. Heather, Paigeina sestře...

Divadlo

Tři mušketýři pod brněnskou oblohou

musketyrivbrne-perexDevátým rokem se v objektu Moravského zemského muzea, na Biskupském dvoře na Zelném trhu konala premiéra inscenace, která byla (jako vždy v minulosti) připravena právě pro tento nádherný prostor pod širým neb...

Film

Filmy ze střední Evropy

filmy stredni evropy klipPod střechou Maďarského kulturního střediska v Praze se od čtvrtka 25. října do neděle 28. října 2012 pořádá přehlídka Současná filmová tvorba – střední Evropa. Přiblíží zajímavá díla nejen ...