Do Skotska na pěší túry a whisky

Do Skotska na pěší túry a whisky

Tisk

Skotsko200Skotsko, rozlehlá zelená krajina dotvořená starobylými hrady a jezery. Podle autorů průvodce se Skotsko skvěle hodí na pěší túry, cyklistiku, ale zavděčí se i fanouškům golfu. Gastronomicky je Skotsko rájem pro milovníky ryb a jiných mořských plodů a snad největším lákadlem je všudypřítomná whisky.

 

 

Skotsko se nerozkládá  pouze na pevnině, k těm největším ostrovům patří Hebridy, Okrneje a Shetlandy. Nejkrásnější fotografie jsem však viděla z malého ostrova Skye, který vyhlíží ze snímků opravdu magicky.

Skotsko nabízí také mnoho festivalů různého zaměření. Muzejnictví je zaměřeno na život na moři.

Důležitým vývozním artiklem je látka tvíd. V průvodci najdete krátkou informaci o její výrobě. Zda i v této době se dodržují všechny popsané kroky bohužel nevím.

Edinburgh je skotským hlavním městem. Najdete v něm historické uličky a zachovalá místa z dob minulých, ale i moderní výstavbu. K moderním stavbám patří například budova Skotského parlamentu, k těm historickým ukázkám patří například atrakce Camera Obscura, která funguje od roku 1853 a návštěvníci pomocí periskopu sledují venkovní dění. K novějším zajímavostem pak patří například World of Illusions a kdo se chce poučit, může navštívit chirurgické muzeum Surgeons´ Hall Museum.

Největším městem je Glasgow. Kromě obvyklých kulturních zastavení v  galeriích či muzeích, pokud máte odvahu, můžete vstoupit do Nekropole (Necropolis), starého hřbitova stále přístupného veřejnosti. V malém městě Stirling zase můžete zakusit, jaké to bylo pobýt si ve viktoriánské věznici (Old Town Jail). Ale to jsou jen výběrové střípky z rozsáhlého průvodce, na kterém se podílelo dokonce šest autorů.

Na konci průvodce jako obvykle najdete shrnutí historických událostí, ale i malý slovníček místního jazyka a krátkou exkurzi do všech jazyků, které se na tomto území historicky používaly.

Ze školních lavic je vám Skotsko známé díky románům sira Waltera Scotta (například Ivanhoe), taky vás jistě neminula historka o příšeře z Loch Ness. Pokud máte rádi záhady, určitě si můžete nastudovat piktské kameny. Podrobnější informace hledejte v představeném průvodci z řady Rough Guides, který letos vydalo nakladatelství Jota.

Skotsko

Skotsko
Autoři: G. Dickinson, B. Griffin, R. Humphreys, N. Longley, K. Munro, H. Smithová
Překlad: Jan Sládek
Žánr: průvodce
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2019
Počet stran: 620
Hodnocení: 70 %                                    
Zdroj foto: www.jota.cz
https://www.jota.cz/skotsko-2


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Jako baletka bych už na kariéru byla celkem stará, zatímco v literatuře můžu být ‚mladou nadějí‘,“ směje se Vesna Tvrtković

altVesna Tvrtković překvapila v roce 2010 čtenářskou obec hned dvakrát, nejdříve jí vyšla sbírka povídek Ani ve snu a v knize Nauč mě milovat byla zařazena její povídka Ze strachu. Na dva roky se odmlčela, aby letos v dubnu vydala ucelený p...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Lenka Dusilová: Je čas na nové věci

200rozLenka Dusilová, nepřehlédnutelná a originální osobnost české hudby, přichází se svojí kapelou BAROMANTIKA s novým albem. Přesněji řečeno jde o komplet CD a DVD s živým koncertním záznamem Live at Café v lese, který je vůbec prvním živým albem v kompletn...


Literatura

Živí mrtví č. 21 – něco končí a něco jiného začíná

zm21 1cover perexKvěten nám díky komiksovému nakladatelství Crew přinesl závěrečný dvojdíl Totální válka z populární série Živí mrtví. Alexandrie s našimi hrdiny se nachází v troskách, neurvalý záporák Negan má vítězství na dosah. Nebo že by tomu ta...

Divadlo

Premiéra divadelní hry Kancl aneb když hranice mezi vtipem a trapností setřeme

kancl divadlo rokokoPrvní novinkou v sezoně Městských divadel pražských (MDP) se stala stejnojmenná jevištní verze britského sitcomu Kancl (The Office). Premiéra hry Kancl se tak uskutečnila ...

Film

Režisér a scenárista Jiří Mádl právě dotočil svůj dosud největší film Vlny

vlny2 (2)Napínavé dobové drama z konce šedesátých let natáčel Jiří Mádl podle vlastního scénáře, teď snímek míří do postprodukce. Příběh dvou bratrů, jejichž filmový osud se protne se skutečnými událostmi kolem skupiny korespondentů mezinárodní redakce Českos...