Masopust na Veselém kopci

Masopust na Veselém kopci

Tisk

masopust perTak jako každý rok i letos mohli návštěvníci prožít jednu z nejkrásnějších tradic - Masopust. Veselý kopec přivítal stovky příznivců české kultury. Nabídl tradiční pochoutky a nechyběl ani průvod masek s lidovou hudbou.

 

 

 

Období Masopustu, které začíná po svátku Tří králů, bylo vždy typické zabíjačkou a sousedskými zábavami. I to mělo na Veselém kopci své místo. V hospůdce Na Vejměnku se připravovali tradiční zabíjačkové pochoutky, a to přímo před očima přítomných návštěvníků.

Masopustní průvod vycházel už časně ráno. Za zvuků muziky obešel domy ve vesnici, kde zahrkal, zatancoval, zazpíval a popřál tak bohatou úrodu na nadcházející rok. Kominíci pro štěstí ozdobili každého, koho potkali. Od 10 hodin se už scházeli na Veselém kopci, kde zpříjemňují den návštěvníkům a slavnostně tak zahájili celou akci. Pravidelně obcházeli celý areál, zpívali, radovali se a děvčata oblečená do dobových krojů rozdávala tradiční chléb se sádlem.

masopust 1

Na závěr celého dne, kdy jste si kromě Masopustu mohli obejít všechny domy a potěšit se tak krásou minulé doby, se konal tradiční obyčej s názvem kobyla. Masky se sešli na jednom místě, postavily se do kruhu, v jehož prostředku stojí kobyla a přečtou mu testament se všemi hříchy, kterých se v minulém roce dopustil. Jako obvykle text reagoval na společenskou situaci v zemi i na několik drobností ve vesnici. Potom se kobyla svalila k zemi, jedna z maškar ji dala napít alkoholu, takže opět vstávala a připojila se k veselému tanci.

Po průvodu a obyčeji následovala taneční zábava. Celý den na vás ze všech stran dýchají ozvěny minulé doby, a kdo nezažil, měl by si na příští rok zatrhnout datum v kalendáři!

masopust 2


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dana Kalinová: Dobrá duše pražského veletrhu Svět knihy

svet knihyO rozhovor jsme požádali paní Danu Kalinovou, dámu, která je už dlouhých devatenáct let duší pražského veletrhu Svět knihy. S ředitelkou této úspěšné akce jsme si povídali právě o zmiňovaném svátku všech českých ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Poznat jiné země je velice obohacující

Dagmar Beňaková„Císařovna Sisi proslula jako vášnivá cestovatelka, navštívila tolik zajímavých a turisticky atraktivních míst, že jsem se vydala po jejích stopách. A pak mě napadlo, že bych vše mohla sepsat a že by její cesty mohly...


Literatura

Luca D´Andrea – Podstata zla

podstata zla 200Hlavní postava knihy – mladý Jeremiáš Salinger pracuje jako newyorský televizní autor. Společně se svou dcerou Clarou a ženou Annelise se odstěhují do jejího rodného městečka Siebenhochu v Jižním Tyrolsku. Tam se spolu se svým dlouhol...

Divadlo

Mistrovská lekce bude majstrštyk Heleny Čermákové

Mistrovska-lekce plakat200Diváci, kteří zavítají do Městského divadla Zlín na hru Terrence McNallyho o věhlasné operní superstar Marii Callas pod názvem Mistrovská lekce, zažijí doslova masterclass, hodinu zpěvu a života. Hořká komedie v režii o...

Film

BRUTÁLNÍ VEDRO: Když civilizace končí, co budeš dělat ty?

brutalni vedro200Ve světě ohroženém slunečním úlomkem letícím k Zemi uvízne osmnáctiletý chlapec cestou na chalupu v neznámém městě. Série bizarních dobrodružství ho donutí postavit se svým největším strachům – smíření se s realitou vykloubeného světa, s...