Dům kultury v Kroměříži představuje noviny Afriky pod jednou střechou

Dům kultury v Kroměříži představuje noviny Afriky pod jednou střechou

Tisk

Miroslav karasek perexSběratel Miroslav Karásek vystavuje od 3. ledna do 15. února ve foyer Domu kultury v Kroměříži část svojí ojedinělé sbírky novin z celého světa. Po úspěšné prezentaci asijských periodik se tentokrát věnuje periodickému tisku na africkém kontinentu. Hodně titulů ještě dnes není k vidění na internetu, takže si na výstavě v Domě kultury můžeme udělat představu, jak přistupují ke grafickému zpracování novinových stran v afrických zemích.

 

Co všechno můžou vidět návštěvníci na vaší výstavě?
Pro letošní výstavu zahraničních novin z mé rozsáhlé kolekce jsem zvolil přehlídku tisku afrického kontinentu. Je tu zastoupeno na šedesát zemí a velkých ostrovů. Z jazyků návštěvník uvidí ryzí a neznámou berberštinu, jazyk Hausa, afrikánštinu, Zulu, arabštinu nebo amharštinu. Například ze Středoafrické republiky je vystaveno více výtisků, jeden z nich nese titul, který by u nás zněl dost nelibě, a sice Confident.

Jako tyto tiskoviny získáváte? Jaké jsou reakce a dotazy návštěvníků?
Při shromažďování afrických novin jsem měl mimořádné štěstí. Pomohli mi velvyslanci několika států, kteří projevili nečekaný zájem o nevšední sběratelský obor, a kromě zemí, jež zastupují, přispěli novinami z okolních zemí. Asi bych jinak velmi obtížně získal tisk Leshota, Konga, Eritrey, Burkiny Faso nebo Gambie. Do těchto a řady dalších turisté nezajíždějí, do Somálska se pošta nedoručuje, čímž jsem naznačil, že zbytek mi přivezli kamarádi cestovatelé rovněž s pochopením pro tvorbu sbírky. Potěšilo mě, že informaci o pořádání výstavy afrických novin v Domě kultury v Kroměříži přinesl web Velvyslanectví České republiky v Addis Abebě. Reakce návštěvníků byly na všech výstavách pozitivní, plné uznání a obdivu. A také je zajímá, co mi ještě chybí.

Miroslav karasek 1

Miroslav Karásek

Kolikátá je to vaše výstavy v Kroměříži a kolikátá celkově?
V Kroměříži jsem se se sbírkou pochlubil už pětkrát, jednou v Galerii města Holešova a jedenkrát v Krajské knihovně Fr. Bartoše ve Zlíně. Příprava výstavy je náročná, obvykle si všechno chystám sám, a stejné je to i s likvidací. Ale na co by mi celá ojedinělá kolekce byla, kdybych ji nepředstavil veřejnosti. Hodně titulů ještě dnes není k vidění na internetu, takže si na výstavě v Domě kultury můžeme udělat představu, jak přistupují ke grafickému zpracování novinových stran v afrických zemích.

Jak dlouho trvá tento váš koníček a co všechno obnáší vaše sbírka?
Sbírání zahraničních novin se věnuji už přibližně 27 roků. Za tu dobu jsem získal ze 193 zemí registrovaných OSN zástupce ze 189 států. Ale protože sbírka zahrnuje i noviny z nezávislých států s omezeným uznáním, závislých území s vysokým stupněm autonomie, svrchovaných nestátních subjektů (např. území, kde působí řád Maltézských rytířů), zaniklých států a velkých ostrovů, součet se k dnešnímu dni zastavuje na čísle 278. Věřím a vím, že ani to není číslo konečné. Stále se o to snažím. Celá sbírka je aktivní a vedle sběratelského hlediska má smysl dokumentačně – historický.

Miroslav karasek DKwww.dk-kromeriz.cz 

Kdy a kde budete vystavovat příště?
Zatím jsem nesměle programovému oddělení Domu kultury v Kroměříži naznačil, že by se pod jeho střechou mohly za rok shromáždit noviny z amerického kontinentu, Austrálie a Polynésie a nakonec Evropy, odkud mám rovněž překvapivé exponáty (Karelská republika nebo Podněsterská moldavská republika). Vzhledem k rozsahu sbírky a její výjimečnosti minimálně v Evropě si myslím, že kdyby se pro ni našel vhodný prostor a odpovídající instalace, mohla by se stát vděčným lákadlem pro vzdálenější turisty. Vzpomínám si, jak na výstavu v Muzeu Kroměřížska zavítali návštěvníci z Japonska a byli nadšeni, protože tam nalezli a četli svoje noviny. Ale to je jen moje neskromná představa.

Foto: archiv autora


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jak se zrodily dárkové knihy od Milju

Milju perexStudentka psychologie Žaneta Krčilová založila značku Milju.Věří, že základem šťastného života jsou kvalitní vztahy a přeje si, aby lidé věnovali více času a péče právě jim. Je autorkou dárkových knih, které lze kreativně dotvářet. Její posled...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Petra Janů: „Ze začátku jsem byla trdlo ze Sekyrkových Louček.“

petra janu ma pout supraphonOslava s publikem na koncertě je podle Petry Janů jediný způsob, jak ve zdraví přežít vlastní kulatiny. A tak si schválně naordinovala koncert v Lucerně a křest 3CD Má pouť přesně na po...


Literatura

Smrt prokletých - Drsná krimi ze Slovenska

smrt prokletych200Nakladatelství XYZ v září vydalo mrazivý detektivní krimi thriller Smrt prokletých od slovenské autorky Kataríny Holetzové. Autorka chytře vsadila na atmosféru malé obce sevřené horami, tajemství prokletého rodu a taky na detektiva-sympaťáka v roli protagonisty....

Divadlo

Zdenek Merta oslaví 70. narozeniny!

Zdenek Merta 200Respektovaný skladatel a producent hudebního divadla Zdenek Merta se narodil v Hranicích na Moravě a své dětství trávil například u své tety ve Veselíčku u Lipníka nad Bečvou, prožil ale také čtyři roky v Bejrútu, kde byl jeho otec dipl...

Film

Natáčí se nový film Superžena

superzena perexTvůrci komedie Casting na lásku začali loňský rok s natáčením nového celovečerního filmu s názvem Superžena. Vizuálně netradičně pojatý snímek ze současnosti, který naráží na téma hledání postavení moderní ženy, slibuje atraktivní podíva...