Rozhovor s Miroslavem Vaňurou o knize a televizním pořadu Legendy kriminalistiky

Rozhovor s Miroslavem Vaňurou o knize a televizním pořadu Legendy kriminalistiky

Tisk

2817Miroslav Vaňura má za sebou práci na mnoha televizních pořadech. Jmenujme alespoň Na vlastní oči, 112 v ohrožení života nebo Legendy kriminalistiky. A právě poslední jmenovaný seriál věnují se známým vrahům a jejich obětem se dočkal v nedávné době i literárního zpracování. Promluvili jsme si s autorem o samotné knize, jednotlivých případech i jeho plánech do budoucna

 

Kniha Legendy kriminalistiky vychází ze stejnojmenného seriálu odvysílaného Českou televizí. Najdeme v ní i něco nového nebo se jedná pouze o přepis pořadu?

Určitě v ní čtenáři najdou spoustu zajímavých informací, které se do televizních dokumentů nevešly. Jednak proto, že jsme museli už při střihu hodně krátit, abychom se “vešli” do 30 minutové stopáže a také tam jsou zajímavosti ze zákulisí natáčení - koho jsme při natáčení potkali, jak jsme se dostávali na konkrétní lokality, a podobně.

Musím říct, že při jejím čtení mě šel někdy mráz po zádech. Jaké jste měl pocity, když jste odkrýval jednotlivé případy, vracel se na místa zločinu, případně se setkal se samotnými vrahy?

Všechny případy jsem v podstatě znal z pořadu “112”. Tentokrát jsme ale mohli jít mnohem víc do hloubky. Přesto jsem měl vždy pocity stejné, jako když jsem se s případem seznamoval poprvé. Vždycky mě to zasáhne a vždycky je mi tak zvláštně smutno. A je mi stejně líto obětí, jako pozůstalých. Ti pozůstalí tady zůstali se všemi těmi hrůzami a s tou velikou bolestí. A když mluvím s vrahy, mám pocit jediný - opovržení!

Osobně na mě nejvíce dolehl případ zavražděného policisty, jehož žena právě čekala dítě. Který z případů byl pro vás ten nejemotivnější?

Mě zasáhly všechny případy. Opravdu. A všechny jsem prožíval, prožívám a vím, že toho se už nezbavím. Vrah Peca byl ale zrůda se vším všudy! Zzabil totiž ty, které měl chránit - svoji rodinu - své dvě dcery a bývalou manželku, se kterou ale znovu žil a tvrdil, že ji miluje. Navíc vraždy byly opravdu brutální. To opravdu nepochopím!

 

316292320130005 03

 

Vrah Pavel Peca zavraždil svou manželku i dvě dcery. Jako otec dítěte, které mám velmi rád, si tohle prostě nedokážu představit a vysvětlit. Co dokáže člověka dohnat k takovému činu?

Samolibost! Osobně si myslím, že je to nejhorší lidská vlastnost. Nejdříve řeším sám sebe, svoje problémy, svoje pocity, svoje křivdy a ostatní mě potom vlastně vůbec nezajímají. Mám trochu husí kůži, když se teď rozhlédnu kolem sebe a vidím, jak se lidi přestávají poslouchat a pořád si “melou” svou. Začínají prosazovat jenom svoje postoje a názory. No a takhle právě “začínal” i Peca.

Natáčení pořadu se účastnil i Jaroslav Stodola. Jak na vás působil jako člověk? Věříte, že se za mřížemi mohl změnit a svých činů nyní lituje?

Jaroslav Stodola byl hloupý člověk a hloupým člověkem i zůstal. Jak mi řekl, lituje, že na něho a jeho manželku policie nepřišla dřív. Říkal, že kdyby se tak stalo, nestačili by zabít tolik lidí, tím by nedostali doživotí a mohli by být už na svobodě. Co na to říct…?

Samozřejmě se musíme zmínit i o Orlických vraždách. Musím se přiznat, že osobně znám bývalou přítelkyni Karla Kopáče, se kterou chodil v době svých zločinů. O hrdelních zločinech svého partnera ovšem nevěděla. Je to vůbec možné, aby dokázali zločinci skrývat svou pravou tvář i před svými nejbližšími?

No, já myslím, že to, co popisujete, hodně vypovídá o tom vztahu. Ať si každý odpoví sám, jestli by něco takového poznal na svém partnerovi - co něm vlastně ví…

 

uni 316292320130011

 

Který z vrahů popsaných v seriálu a knize byl podle vás největší psychopat?

To bych nechal na odbornících. Já nemám pochopení pro žádného vraha! Pokud budete v situaci, kdy na vaše dítě půjde opilý, “nadrogovaný”, nebo smyslů zbavený člověk a bude ho vyloženě ohrožovat na životě, máte v takovém případě právo udělat vše pro záchranu. Nebo, když pojedete autem a někdo vám vběhne do silnice. Ale to jsou situace, kdy bych já osobně nepoužíval označení vrah.

A naopak najde se mezi těmito zločinci někdo, koho třeba alespoň trochu litujete?

Nevzpomínám si, že bych nějakého vraha litoval. Chápu, že dotyčný měl těžké dětství, nebo že je duševně nemocný. Ale jak k tomu přijde ta oběť? Mimochodem, kdysi jsem natočil dvě reportáže (Na vlastní oči) o člověku, který celý život bojoval s představou, že při sexuálním aktu zavraždí. Když už to nedokázal zvládnout, sám vyhledal pomoc. A co je důležité, odborníci mu pomoci dokázali! Takže začal žít spokojený život a přitom nikomu neublížil. Doufám, že mu to vydrželo.

Bavilo vás dávat dohromady samotnou knihu Legendy kriminalistiky? V čem se práce na ní lišila oproti televiznímu pořadu?

Ta práce se lišila vlastně úplně ve všem. Při natáčení jste v terénu, v archivech, ve střižně. Knížku ale musíte “vysedět”.

 

162339463 0a77fb

 

Plánujete do budoucna i další řadu tohoto pořadu?

S Českou televizí začínáme natáčet další sérii LEGEND KRIMINALISTIKY a s Albatrosem chystáme vydání knížky LEGENDY ZÁCHRANÁŘSTVÍ, která také naváže na již odvysílamou sérii dokumentů.

A kde vás mohou televizní diváci vidět v současnosti?

V současné době moderuji hlavní zpravodajskou relaci na TV Barrandov - Naše zprávy. S manželkou připravujeme další společné projekty, protože na všem - včetně knihy LEGENDY KRIMIMALISTIKY - pracujeme spolu.

 

Zdroj foto: Česká televize


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ozvěny ze Světa knihy/ BB art

BBcomicspoint perex20. mezinárodní knižní veletrh a literární festival Svět knihy Praha 2014 je sice již minulostí, ale protože zde zástupci redakce Kultury21 objevili spoustu novinek a skvělých knižních titulů a naví...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Dělám vědu proto, abych se dozvěděl, co ještě nikdo neví

archiv Jaroslav PetrPPopularizovat vědu je to pro něj úžasná možnost podělit se s lidmi o dobrodružné příběhy, které píše věda. Kromě vědecké práce se profesor Jaroslav Petr věnuje také psaní, působí jako pedagog na přírodovědeckých fakultách a spolupracuje s Český...


Literatura

Město nad městem

Město nad městemVynikající román Lucie Brejšové Město nad městem je přímo nabitý dějem, postavami, emocemi, myšlenkami, místy i prolínající se minulostí s přítomností. Je to příběh o naplněném životě, mladého muže, který nebudete c...

Divadlo

Záhada Jablůňkov witch

altČarodějnici, která stojí za ztrácením dětí, nemají jen v Blair. Jedna jí podobná řádí i ve vesnici Jablůňkov. Tu z Blair “jen” mapovali studenti s kamerou v ruce, proti čarodějnici od Jablůňkova byl nasazen detektiv Lupa. Její záhadu rozpl...

Film

Poslední návrat legendy – Logan: Wolverine

logan perexProzatím poslední zpracování X-men ságy a její snad nejproslulejší postavy Wolverina, které však funguje i jako samostatný film, se dostalo do českých kin 2.3.2016 a sklidilo obrovský úspěch.  Je tak také poslední rolí Hugha Jackmana