Marie Křížová: „Mám krásnou práci"

Marie Křížová: „Mám krásnou práci"

Tisk

Marie Krizova perexV dnešním rozhovoru se dočtete, co muzikálové herečce a zpěvačce Marii Křížové dala účast v televizní show a jak se chystá na hlavní roli Agnes v novém nastudování muzikálu Krysař, jehož premiéra proběhne v září v Divadle Kalich.  

 

 

Jak se ze studentky sportovní a pedagogické fakulty z Kyjova stala úspěšná muzikálová zpěvačka a herečka?
(smích) To je milé! Od dětství jsem se mimo sport, který jsem vystudovala, věnovala tanci a zpěvu a pak jednoho dne přišla castingová show Robin Hood - Cesta ke slávě do muzikálu Robin Hood v Divadle Kalich, a můj život se obrátit o 180 stupňů. První role v muzikálu, pak dalších asi 13 rolí, a jsem tu.


Byl to vždy tvůj sen, stát na divadelních prknech?
Nebyl. Mým snem se to stalo až ve chvíli, kdy jsem tuto práci začala poznávat blíž, a zjistila jsem, co vše se dá díky ní cítit, zažít, prožít a poznat. Teď ale žiji svůj sen.

Marie krizova


V souvislosti s muzikály jsme tě mohli poprvé zaznamenat jako finalistku televizní show Robin Hood – Cesta ke slávě. Jak s odstupem času vzpomínáš na tuto zkušenost?
Hezky. Byla to skvělá show, do které bych šla klidně hned znovu. Navíc mi přinesla do života to, co ho dělá nádherným - moji životní lásku Honzu a práci, kterou zbožňuji.


Tvým posledním muzikálem na prknech Divadla Kalich je Srdcový král. Jak se ti ve tvých sedmadvaceti letech hraje role matky šestnáctileté dcery?
(smích) Role Sylvie byl nelehký úkol, ale hraje se mi krásně. Je to úžasná ženská se „specifickým” smyslem pro humor, který je mi blízký. A matka se mi hraje dobře, protože Sylvii má být 32 let, což ode mě věkově není už tak daleko. Hodně jsem vycházela ze sebe a myslím, že to nakonec „klaplo“.


Kromě Sylvie jsi však (nejen) v Divadle Kalich ztvárnila řadu dalších rolí. Je některá tvému srdci nejbližší?
Každá role, kterou jsem měla to štěstí ztvárnit, byla úžasná a každá úplně jinak! V každé postavě, která je mi svěřena, se snažím najít to, co má se mnou podobné, a na tom pak dále stavět. Vždy jí nechám kus sebe a vezmu si velký kus z ní, a tak si mezi nimi nemůžu vybrat tu nejbližší, všechny jsou tak trochu já! Mám krásnou práci.

Marie Krizova 2


Od září se na tebe můžeme těšit také v novém nastudování muzikálu Krysař, a to přímo v hlavní ženské roli Agnes. Už jsi začala s přípravami?
Ano, je to tak a moc se na to těším. Věřím, že to bude krásná práce. S přípravami jsem už začala, role Agnes je pěvecky velmi náročná, a tak nechci nic podcenit. Opět chci ze sebe dát všechno!


Viděla jsi některou z původních verzí Krysaře, nebo půjde o tvé první bližší setkání s tímto muzikálem?
Ano, viděla jsem Krysaře nejen v Kalichu, ale znám i verzi, kterou uváděli v Bratislavě. Také jsem si poslechla snad každého, kdo kdy někde zpíval písně Agnes, takže ho už „malinko“ znám. Moc se ale těším na nové nastudování a jsem zvědavá, co přinese nové obsazení.


Krysař je mnoha muzikálovými fanoušky považován za kultovní dílo. Nebojíš se, že budete neustále srovnáváni s původními představiteli?
Nebojím. Ke srovnávání určitě dojde, ale tomu se nelze divit, Krysař je kultovní dílo. Ti, kteří v něm tenkrát hráli, do něj dali vše, a věřím, že stejně tak to uděláme i my! Myslím, že je skvělé, že se toto představení na prkna Divadla Kalich vrací, a to je přeci nejdůležitější, ne?


Mnoho tvých kolegů z muzikálů se zkouší prosadit i jako sóloví zpěváci. Nechystáš se pustit do něčeho podobného?
Nechystám. Já mám ráda muzikál, který je pro mě spojením něčeho kouzelného. Ale říká se - nikdy neříkej nikdy.   

Marie Krizova 1


Blíží se Velikonoce, jak je oslavíte u Vás doma? Budou pracovní, nebo spíš odpočinkové?
Bude to tak půl na půl. Nějaká pomlázka, pohoda, rodina, ale i trocha té naší krásné práce.

www.divadlokalich.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Romantikem jsem byl a zůstávám jím, říká divadelní a televizní herec Josef Vrána

josef vrana200I když má za sebou téměř čtyřicet let u divadla, je Josef Vrána rovněž vyhledávaným filmovým a televizním hercem, jehož určitě znáte. Jednou z divadelních novinek je komedie britského dramatika Davida Lodge Bez zábran, kde hraje slavného au...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Iva Pekárková: „Pro předlohy postav knihy S orlem na zádech jsem tlumočila dva roky.“

Iva pekarkova200Iva Pekárková (* 15. února 1963, Praha) je je česká publicistka, prozaička a překladatelka z anglického jazyka. Autorka vystudovala přírodovědeckou fakultu v oboru mikrobiologie a virologie. Před tím, než školu dokončila, emigrovala do ...


Literatura

Všichni jsme zrozeni k běhu

altDivoké a drsné mexické pohoří Sierra Madre plné kamení a kaktusů je domovem tajemného národa Tarahumarů a bláznivého běžce, jehož Tarahumarové přijali za svého přítele a spřízněnou duši. Dali mu jméno Caballo Blanco – Bílý Kůň.

Divadlo

Sen noci svatojánské : Shakespeare by se nejspíš divil

sen noci svatojanskeV sobotu 13. října 2012 se ve zlínském Městském divadle uskutečnila premiéra komedie z pera mistra svého oboru Williama Shakespeara Sen noci svatojánské. Přicházející noc byla říjnová a ch...

Film

BELLA A SEBASTIÁN, PŘÁTELÉ NAVŽDY

Sebastian 1Příběh chlapce a jeho psa odehrávající se v savojských Alpách pokračuje. Je rok 1948, Sebastianovi je už dvanáct let, Bella má tři nádherná štěňátka a otec Pierre, kterého si kluk našel, se žení s Angelinou a odjiždějí na svatební cestu do Kanady...