PAŠIJOVÉ HRY O VELIKONOCÍCH

PAŠIJOVÉ HRY O VELIKONOCÍCH

Tisk

pasije perexI ty dnešní vychází z tradičních pašijových her ze středověku z předčítání evangelia. První divadelní hry, označované jako mystéria, se brzy změnily ve velká divadelní přestavení. Narůstající jejich obliba mezi účinkujícími a diváky, patřila mezi ve městech a vesnicích zejména v 14 a 15 století, v době jejich největšího rozvoje.

 

Počátky této tradice vznikly ve Španělsku a Francií a brzy se rozšířila po dalších křesťanských státech. Světovou proslulost až do dnešní doby, má ale malá bavorská obec Oberammergau. V době třicetileté války padlo za oběť moru mnoho jejich obyvatel. Ti, přeživší slíbili, že uvedou pašijové hry, protože doufali, že díky této přísaze již nikdo na mor nezamře. V roce 1634 se do této akce zapojila prakticky celá obec.  Účinkování v těchto hrách se stále považuje za prestižní záležitost a přípravě se věnuje celý rok.  Akce se opakuje každých deset let (příští v roce 2020) a je to fantastická podívaná na tisíce lidí, kteří hrají na jevišti pod širým nebem. Své úlohy tam mají i děti i celá stáda zvěře. Navíc, obec leží v „kraji krále Ludvíka“ s jeho pohádkovými hrady Linderhof a Neuschwanstein. Pašijové divadlo je s průvodcem přístupno od května do října.

pasije 1


Českou tradici pašijových her drží Hořice na Šumavě od roku 1816, kdy byla nacvičena hra Utrpení a smrt našeho Pána Ježíše Krista. Tehdy jako herci se představilo patnáct hořických měšťanů a hrálo se bez kostýmů, později s přestávkami a úpravami textů až do roku 1887 v kostýmech. 

Nová divadelní budova v roce 1893 přilákala i členy šlechtických rodů, vysoké církevní hodnostáře, významné tehdejší osobnosti, i členy císařské rodiny. Představení bylo v roce 1897 natočeno americkými filmaři, byl to první hraný film natočený u nás. Původní texty byly v němčině, přeloženy do češtiny byly v roce 1923. Po válce noví osídlenci navázali na tato představení, pro které si upravili divadlo, ale hrálo se jen dva roky. Po roce 1948 dochází ke snahám tuto církevní tradici zlikvidovat. Z divadla se stal ovčín a sklad slámy. Dřevěná stavba byla rozebrána a zděná část a blízký poutní kostelík zlikvidována trhavinou v roce 1966. Pašijové hry v podání Plastic People měly premiéru v dubnu 1978 na Hrádečku u Václava Havla. Zvukový záznam tam pořízený byl šířen v samizdatu, na magnetofonovém pásku, společně s textovou a obrazovou přílohou.

pasije 2


K obnovené tradici dochází po roce 1989, kdy vzniká Společnost pro obnovu pašijových her. V devadesátých letech minulého století se začínají Pašijové hry uvádět i na jiných místech u nás Ždár nad Sázavou, zámek Zbraslav či na vodním hradě Lipý v České Lípě. Od roku 2014 i v Katedrále svatého Víta v Praze. Ale i malé obce na tuto tradici navazují, jako v Petrovicích na Ústecku, kde vystupují žáci základní školy.


Foto z hořických pašijí z internetu


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Varhaník Michal Hanuš zve na hudbu, kterou ještě nikdo neslyšel

michal hanusV chrámu sv. Barbory v Kutné Hoře se ve dnech 7. až 9. září 2012 uskuteční 1.ročník Kutnohorského varhanního festivalu, jehož dramaturgem je varhaník Michal Hanuš. V následujícím rozhovoru hovoří nejen o pov...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Kamenický Šenov

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...


Literatura

Darina Hamarová – Životem nekráčím sama

darina hamarova 200Prvotní setkání s románem Dariny Hamarové mnohé čtenáře vyděsí – vždyť příšerná grafická úprava obálky je jak z babiččiny červené knihovny nebo hůř, jako další román od Alexandry Potter. Pokud čtenář nejde na jistotu a neví, co od ...

Divadlo

Muzikál Ženy na pokraji nervového zhroucení uvede Městské divadlo Zlín

zeny na pokraji200Necelé dva měsíce práce na muzikálu Ženy na pokraji nervového zhroucení mají za sebou herci zlínského divadla. V čele s režisérem Stanem Slovákem, uměleckým šéfem Městského divadla Brno, nastudovali příběh podle slavného Almodóvarova f...

Film

Nerozlučná tvůrčí dvojice Ken Loach a Paul Laverty obdrží v Karlových Varech cenu za celoživotní přínos filmovému umění

FFKV perexScenárista PAUL LAVERTY (*1957) a režisér KEN LOACH(*1936) zosobňují příklad pevně ukotvené umělecké dvojice, která se už patnáct let ideálně doplňuje: Laverty zajistí skvěle napsaný příběh, Loach se postará o jeho neméně skvělou realizaci, která...