Třešťské betlémy potěší nejen oči

Třešťské betlémy potěší nejen oči

Tisk

betlemy200Čas Vánoc je neodmyslitelně spojen s betlémy a jesličkami, které jsou v českých domácnostech stavěny již od konce 18. století. Jeden z největších souborů lidových betlémů nabízí město Třešť, v němž se nachází stálá expozice betlémů v tzv. Schumpeterově domě a především zde již 200 let přetrvává tradice stavění betlémů v rodinách. V současnosti je každoročně v období od 26.prosince do 2. února přístupno v domácnostech více jak patnáct betlémů. Aktuální plánek betlémské cesty je k dispozici v turistickém informačním centru nebo na jeho webových stránkách.

 

V Třešti  vzniklo betlémářství na začátku 19.století. V prvopočátcích zde byl zřejmý vliv třebíčských papírových betlémů a později ve druhé polovině 19. století vliv jihlavských dřevěných betlémů. První betlémáři v Třešti, ale i v Jihlavě a Třebíči se objevují mezi soukeníky.

 Ve 2. polovině 19. století se začínají objevovat betlémy dřevěné, které po roce 1860 postupně zatlačovaly betlémy papírové. První dřevěné figurky se dostaly do Třeště z jiných oblastí (tyrolského typu, z Králík a pod.) a byly také pořizovány od řezbářů v Jihlavě a okolních městečkách, nejvíce od Františka Klause ze Stonařova a od rodiny Boudných z Brtnice. Prvním pravděpodobným třešťským autorem – řezbářem byl truhlář Matěj Suchý (1820 – 1909). Obdobně jako mezi průkopníky papírových betlémů se řadili soukeníci, mezi první tvůrce dřevěných figurek se řadili truhláři.

 Truhláři, tesaři, ale nakonec i ševci a krejčí – prostě lidé s výtvarným nadáním a šikovnýma rukama se učili jeden od druhého, zpočátku se i napodobovali, ale osobitou řezbou a vlastními tvůrčími nápady se začali odlišovat, takže zkušený betlémář – znalec dnes snadno pozná autora figurek. Po prvním třešťském tvůrci Suchém se objevuje celá plejáda lidových řezbářů. Významnou byla řezbářská rodina Brázdů, František Janák a jejich další pokračovatelé, jako lidový všeuměl Josef Liška, Jan Brožek, František Vrátil a další. Zvláštní místo mezi třešťskými betlémy zaujímal pohyblivý betlém Adolfa Bumbálka, který nejen sám vyřezal celý betlém, ale zhotovil i pohyblivý mechanismus.

betlemy1

Základními komponenty třešťských betlémů je většinou středově umístěné zbořeniště (místo narození), město a volná krajina se stromy, drobnými stavbami selských usedlostí a salaší vytvořená podle fantazie betlémáře z pařezů a mechu. Pařezy budí dojem holých, rozeklaných romantických skal a mech zdání zelených lučin a pastvin pro pasoucí se stáda oveček. Třešťské betlémy jsou vytvářeny jako dioráma, kde se krajina pozvolna zvedá k horizontu až přejde nepozorovaně v malovanou krajinu zvanou “lončoft”. Mezi nejznámější autory malovaných krajin patří ze starší generace tvůrců Jiří Šiftař, František Růžička. Nyní některé betlémy mají až 500 figurek a mnohá díla dosahují délky až 7 metrů.

 Ve dvorním traktu domu J. A. Schumpetera je celoročně otevřená expozice Spolku přátel betlémů v Třešti. Ve třech místnostech si mohou návštěvníci prohlédnout několik betlémů s papírovými a dřevěnými figurkami. Ten největší měří více než 29 m2.

 Unikátem je betlém, který vzniká od roku 2002 na Dřevořezání. Dřevořezání je řezbářský festival, který se koná každý rok vždy 5.a 6. července na náměstí T. G. Masaryka. Stalo se již tradicí, že každý řezbář, který se aktivně tohoto řezbářského festivalu zúčastní, musí zde zanechat alespoň jednu figurku do tohoto společného betléma.V současné době betlém tvoří již přes 800 příspěvků. Mezi figurkami můžete například rozpoznat místního rodáka Ottu Šimánka v jeho nejslavnější roli pana Tau, Josefa Ladu, Bohuslava Reynka nebo Karla IV., T.G.Masaryka a Václava Havla.

 betlemy2

Od 3.prosince probíhá ve stálé expozici vánoční výstava. Pokud stálou expozici betlémů navštívíte, obklopí vás stovky figurek lidí a zvířat a  vy nebudete vědět, kam se podívat dříve a který detail obdivovat více, zda klapající mlýn nebo kocoura Mikeše. Třešťské betlémy potěší nejen oči, ale pohladí  i po duši svým vánočním kouzlem.

 

Stálá expozice betlémů

Místo: TIC Třešť, Schumpeterův dům, Rooseweltova 462

Otevřeno:  PO-PÁ 9:30 – 16:30,    1. 1. 2017 (13:00- 16:30 hod.) 

Zdroj foto: autorka článku

www.betlemy-trest.cz

www.trest.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Práce s dětmi musí procházet skrz duši!

200rozPři fotografování dětí je nejdůležitější navodit tu správnou a uvolněnou atmosféru. Díky tomu, že je sám tatínkem, je vůči dětské duši nesmírně vnímavý a citlivý. Ví, jak moc je pro dítě důležité, aby se cítilo dobře v cizím prostředí, jakým takový foto...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

U divadla prostě určité věci říkat nesmíte, jinak si vytvoříte nepřátele na celý život, říká herečka Zuzana Geislerová

zuzana200I když se Zuzana Geislerová cítila vždy líp na divadelním jevišti, známou herečkou se stala až díky filmovým či televizním rolím. Vždycky se mi vybaví v televizní hře Píšťalka pro dva, kde představovala lazebnici Zuzanu, zatímco mnozí si ji třeba pamat...


Literatura

Neekonomické otázky Lenky Farkačové

Neekonomicke otazky perexNakladatelství Grada vydává populárně naučnou knihu mladé ekonomky Lenky Farkačové Neekonomické otázky. Po Neučebnici ekon...

Divadlo

Santiniho jazyk, hlubší smysl k hledání a nalezení textového univerza?

santiniMěstské divadlo v Brně uvedlo jako svou třetí inscenaci sezóny a padesátousedmou inscenaci vůbec zajímavou a ojedinělou hru, která je inspirovaná literární předlohou Miloše Urbana, Santiniho jazyk. Autory jevištního převyprávění jsou režisér a herec, Stanisl...

Film

Tibetské rozjímání v kině Aero

altDruhý festivalový den tibetského filmu a filmu o Tibetu začal unikátním dvouhodinovým dokumentem Zrcadlo prázdnoty z odlehlého a veřejnosti nepřístupného kláštera Seršul. Ve vysokých horách, kde by lidé z nížin měli velké problémy ...