Táborský pivovar v proudu času

Táborský pivovar v proudu času

Tisk


tabo200Pivo a táborské pivovarnictví v proudu času; to je téma nové výstavy, kterou připravilo Husitské muzeum v Táboře. Vaření piva neodmyslitelně patří k české kultuře a české historii. Staří Čechové pohlíželi na pivo nejen jako na osvěžující nápoj, ale také jako na výživný, chutný a levný tekutý chléb. Pivo je velmi oblíbeným národním nápojem.

 


Jak se nejstarší nápoj světa vařil dříve a jak se vaří dnes? Co je na pivu zdravé a co naopak ne? Jak je město Tábor spojeno s pivovarnickou tradicí? Tyto a mnohé další otázky a zajímavosti zodpoví nová výstava Táborský pivovar v proudu času.
Návštěvníci se na výstavě například dovědí, kdo začal jako první dochucovat pivo chmelem, komu se říkalo lízníci, či jak se na výrobě piva podepsala průmyslová revoluce. Podrobná mapa provede návštěvníky výstavy po všech táborských pravovárečných domech a pivovarech.
V gotickém sále návštěvníka uvítá původní nápis z dob národního podniku Jihočeské pivovary. Společně s ním tu jsou vystaveny také unikátní stavební plány a fotografie pivovaru. Zajímavostí je mapa, zobrazující právovárečné domy a všech čtrnáct pivovarů, které se v Žižkově městě nacházely. Mapu doplňuje digitální prezentace, v níž se střídají fotografie někdejších právovárečných domů.

tabo


Druhá část výstavy přibližuje historii pivovarnictví od doby, kdy se pivo začalo vyrábět v Mezopotámii ve 4. tisíciletí před naším letopočtem, až po současnost, kdy chmelové palice vystřídal chmelový granulát. Návštěvníci se dozvědí, že se pivo původně vyrábělo zkvašením chleba, nebo obilné kaše a až v Evropě začalo být vyráběno z obilných zrn pšenice a ječmene. Teprve naši slovanští předci začali dochucovat pivo chmelem.
Důležitým mezníkem pro moderní výrobu piva se pak stala průmyslová revoluce v 19. století, která zavedla do výroby piva stroje. Dějiny pivovarnictví dokresluje množství zajímavých exponátů. Táborský pivovar připomínají pivní láhve a cedule. Nechybí ani patron pivovarníků, svatý Václav, a expozice nápojového nádobí.
Třetí část výstavy je věnována výhradně táborskému pivovaru. Texty seznamují návštěvníky s dějinami místních pivovarských podniků od nejstarší písemné zmínky z roku 1436 až po uzavření táborské stáčírny piva na počátku devadesátých let 20. století. Zvláštní panel návštěvníkům připomíná přestavbu pivovaru z přelomu 19. a 20. století, která ze zastaralého feudálního pivovaru vytvořila moderní parostrojní podnik, jenž v téměř nezměněné podobě dožil až do počátku osmdesátých let 20. století. K vidění jsou tabla členů správy pivovaru právovárečných měšťanů, kopie kupní smlouvy na Střelnici z roku 1862, pivní kalendáře, etikety, zátky, plány a písemné dokumenty hostince U Mědínků, který provozovalo právovárečné měšťanstvo. Návštěvníci jistě ocení i různé zajímavosti spjaté s výrobou piva.

tabo9


Husitské muzeum v Táboře bylo založeno již v roce 1878. Návštěvníkům nabízí mimo jiné moderní expozice s řadou interaktivních prvků, unikátní gotický sál, ale i návštěvu chodeb středověkého podzemí města.
Výstava Táborský pivovar v proudu času potrvá do 10. července 2016.


ilustrační foto: autor, hodnocení 80 %, www.husitskemuzeum.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vasil Fridrich: „Na to, že budu v Českých Vánocích hrát, jsem se mimořádně těšil.“

fridrich 6S hercem Vasilem Fridrichem z Městských divadel pražských bude na našem webu ke konci ledna online chat. Abyste se na něj naladili a inspirovali se k otázkám, začtěte se do tohoto rozhovoru, který se, kromě jiného, váže k příležitosti 50. reprízy...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Středověké právo se sice od dnešního liší, ale Emma Riedová nedá při psaní na zkušenosti ze své advokátní praxe dopustit

emma riedova 200Emma Riedová vystudovala práva a dějiny umění a pracuje jako advokátka. Zaujetí pro dějiny a napínavé zápletky ji provází už od střední školy, kdy psala povídky i kratší historické a detektivní příběhy. Tuto svou vášeň zúročila už při psan...


Literatura

Voda, co se líně vleče

JakoVoda perexKdyž jsem si přečetla recenze k tomuto románu, nebyla jsem si jistá, co čekat. Ovšem hned při prologu jsem pochopila, na co ostatní redaktoři naráželi. Příběh se líně vleče, pomalu a nenápadně vtahuje do děje....

Divadlo

Muzikálové herce z JAMU zaujalo dílo španělské řeholnice

hrad v nitru 200Nezvyklou látku si pro inscenaci Hrad v nitru zvolil její scénárista a režisér Dodo Gombár. Nový titul, který připravil se šesti studenty muzikálového herectví Divadelní fakulty JAMU, je inspirován stejnojmenným dílem španělské řeholnice Te...

Film

Festival francouzského filmu: Bretaň, větry a Woody Allen

proti vetru francouzsky filmZa neutuchajícího rachotu svatých motorů jsme se s Festivalem francouzského filmu rozjeli z Paříže do větrné Bretaně. Režisér snímku Proti větru Jalil Lespert se nás pokusil ovanout tí...