Věřím na šťastné konce a velké návraty, říká Josef Bouda, frontman kapely Karel Gott revival Morava

Věřím na šťastné konce a velké návraty, říká Josef Bouda, frontman kapely Karel Gott revival Morava

Tisk

josef bouda perexNa svých vystoupeních má stále výraznější úspěch, což se už děje i za hranicemi Česka. Řeč je o kapele Karel Gott revival Morava, kde je tím "goťákem" zpěvák Josef Bouda. Hudební formace, která má základnu v Bučovicích, je stále populárnější. Základ úspěchu spočívá samozřejmě v repertoáru, který tvoří v drtivé většině Gottových písniček, ale svou roli hraje rozhodně i sympatická image kvalitního zpěváka a celé kapely. Ta letos slaví deset let existence, což byl také hlavní motiv udělat právě s Josefem Boudou rozhovor.

 

 

Letos slavíte deset let trvání vaší formace. Co všechno máte za  sebou a na co jste třeba pyšný?

Moc mě těší, že právě Vy jste vzpomněl naše jubileum. Nebyly žádné krize, problémy, starosti ani neshody. Byla to desetiletá jízda, která posunula naše životy jinam. Do vizitky jsme si dali jméno člověka, který je součástí mě samotného. Kdybych tuto skutečnost nepřijal nebo bych jí chtěl postupem let měnit, tak bych nikdy nemohl být věrohodný - minimálně v tom, co v podstatě každý den dělám. Věřte mi proto, že v těchto dnech vnímám vše, co se s Karlem Gottem děje, velmi intenzivně. Deset let formace Karel Gott revival Morava je výročím tisíců setkání s úžasnými lidmi. S Moraváky, Slováky, Poláky, Němci... zkrátka s lidmi co milují život, muziku, nadšení a nasazení.
Je to výročí setkávání se s lidmi, kteří v nás věří, kteří na sobě nešetří a chtějí pro sebe a své hosty to nejlepší - pokud jde o hudbu (smích). Obešli jsme se bez prodejců, manažerů a bulváru. Bez lidí, kteří v nás věřili a věří bychom se však  neobešli. Jsem pyšný, že počet lidí, kteří v nás věří roste.


A když se ohlídnete za rokem minulým, jaký byl?

Turbulentní. Přinesl zprávy skvělé i velmi smutné. Přinesl mnoho radosti a úspěchu i chvíle, kdy člověku nezbývá než sklapnout podpatky a sklonit hlavu. Profesně přinesl růst a radost, ale zároveň zklamání z jednání některých lidí. Často mi přijde, že si někteří neuvědomují dočasnost našeho žití. Kdyby si ji uvědomovali, tak by nikdy nemohli věnovat tolik času a  energie ubližování druhým a ničení jejich práce. S tím se bohužel setkali  moji nejbližší přátelé, navíc se tak stalo "doma", v našich milovaných  Bučovicích. Přál bych, aby podobných skutečností mezi lidmi ubývalo. Nadějí  jsou vždy lidé s odvahou, lidé, kteří dělají obraz světa a doby snesitelnějším.
Zásadní zprávou, bohužel obrovsky negativní, bylo onemocnění Karla Gotta. Tak jako u všeho se snažím být optimistou a vysílačem pozitivní energie. Věřím proto na šťastné konce a velké návraty. Tak tomu bylo v  letošním roce u dalšího z mých idolů, herce Vladimíra Brabce. Překonal  závazné zdravotní komplikace a dnes je na tom velmi dobře. Chystá se na  březnové natáčení.

josef bouda 2

 

Zpočátku letošního roku hrajete hodně na plesech, to pak asi hrajete vyloženě k tanci?

Musím neskromně říct, že takovou plesovou sezónu jsme ještě nezažili. Pořadatelé poznali, že se nedržíme jen Mistrova repertoáru a že si mohou  ples, ve kterém je každá píseň odzpívána a odehrána na stodvacet a více  procent, vlastně tak, jako v rámci koncertního vystoupení, si může dovolit i nejmenší obec na kraji okresu. Osvědčila se nám plesová "trojka". Bratři  Radek a Martin Vernerovi a já. Oni hrají a zpívají, já vlastně jen zpívám, ale navíc  tančím (smích). Hráli jsme motorkářům, hasičům, myslivcům, studentům i  seniorům. Věřím, že si posluchači zaslouží to nejlepší. Věřím, že lidé  rozeznají nepoctivost a šizení od nasazení a chuti odevzdat v rámci večera  maximum.

josef bouda200

 

Chystáte pro letošek turné či sérii speciálních narozeninách koncertů?

Naše výročí budeme vzpomínat všude, kam budeme mít možnost v letošním roce  zajet. Jeden koncert navíc jsme oproti zavedenému kalendáři zařadili. Je to  přímo výroční galakoncert, který proběhne 24. dubna v kazematech  slavkovského zámku. Je na co vzpomínat a snad bude i s kým vzpomínat. Takový koncert jsme ještě nedělali, již nyní se na něj a jeho hosty těšíme. V rámci tohoto vzpomínání musím říct, že ještě před tímto koncertem zavzpomínáme na nejvýznamnější koncertní příležitost, která nás potkala v Dubaji. Tam se letos v dubnu vrátíme! Věřím, že se v letošním roce setkáme i s našimi  přáteli na Slovensku, které se stalo naším druhům domovem. Všude  připomínáme, že jsme československá formace z Moravy.

josef bouda 3

 

Které z písniček Karla Gotta jednoznačně zabírají nejvíc a které vy sám  osobně zpíváte nejraději, i když je to po dvousté či pětisté?

Nejdůležitější v programu je, odhadnout náladu a momentální vůli publika. Existuje zlatý fond písní, které zaberou vždy. Chce to jen odhadnout moment, kdy tu či onu věc použijete. Je mým velkým štěstím, že mohu zpívat to, co se mi líbí, i když to není úplně soudobé. Vím, že řada začínajících zpěváků musí zpívat to, co se očekává, co zapadá do soudobých trendů. Já mám to štěstí,  že mohu být soudobý i sáhnout do minulosti, věnovat se věcem, kterým se dnes říká oldies. Písně z repertoáru Karla Gotta jsou mimořádné. Hudba a texty  jsou připraveny nebo vybrány pro toho nejlepšího ve střední Evropě. Nevěřím, že by mohly omrzet nebo zestárnout.



Foto archiv Josef Bouda
http://www.karelgottrevivalmorava.com/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vlady Gryc nazpíval duet Paris Paris Paris s mladou zpěvačkou Cloo Kosovou

vlady 200Nejen o novém videoklipu Paris Paris Paris či o aktuálním albu Blízký i vzdálený jsme si nedávno povídali se zpěvákem a básníkem, jehož jméno zní Vlady Gryc. I když žije léta v Berlíně, původně pochází z Ostravy a českou tvorbu, v tomto případě písničky,...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Lepší odměnu za svou práci, než že někoho rozesměju, si nedovedu představit

Lucie HřebečskáPsaní se věnuje odmala, zaznamenávala si črty, scény, nálady a taky si psala deník. Nedávno přišel zlom a začala psát delší texty s cílem nabídnout je i světu kolem, nejen sobě. Začala své literární práce posílat do různých soutěží a uspěla. A letos vyhrála Lucie Hřebe...


Literatura

Těšení na Mrkev pro vězně

Mrkev perexNa Mrkev pro vězně jsem se fakt těšila. Ostatně – já se pořád na něco těším. Já se těším i na pátek třináctého. Ale zpátky k próze.. Protože čtu knihy od předu, začetla jsem se hned do přední záložky. A tady moje myšlenky uvízl...

Divadlo

Posté a naposledy. Divadlo RePublika uvede poslední reprízu úspěšného satirického divadelního představení Boss Babiš

boss babis200Přežilo politické zákazy, přežilo pandemii Covidu, kdy nejen divadla nemohla hrát. Nyní satirické divadelní představení Boss Babiš, se kterým Divadlo RePublika projelo celou Českou republiku, uvede 18. května od 19:30 hodin v divadelním sále kl...

Film

Festival Film a architektura oslaví desátý ročník

film a architektura 200Ve dnech 30. 9. – 4. 10. proběhne ve třinácti českých a slovenských městech již podesáté festival Film a architektura. Jubilejní ročník s podtitulem “Spojení” poukáže na důležitou roli architektury při propojování lidí,...