Ředitel festivalu Voda, moře, oceány Jindra Soukal: celoroční práce se na konci tváří jako příjemně a bezproblémově běžící festival

Ředitel festivalu Voda, moře, oceány Jindra Soukal: celoroční práce se na konci tváří jako příjemně a bezproblémově běžící festival

Tisk

TVMO Soukal perexakže jsem se opět ocitla v takovém středu vesmíru, vždyť to se přece o Bali říká, ne? Ale nebojte, nesedla jsem do letadla a nedala jsem se opět na tu děsivou dvoudenní cestu s cílem Denpasarského letiště. Já jsem pouze dnes ráno vstoupila do balijské kavárny. Usmívám se a vzpomínám na krásy Indonésie. Náhoda tomu zase tak chtěla, že jsem se dostala na Hlubokou, kde zrovna probíhá festival ,,Voda – Moře – Oceány“. 

Je to tady nádherné! Dekorace je dovezena z Bali, hraje zde příjemná relaxační hudba a já mám pocit, že venku šumí oceán. Popíjím další, stále veselejší kávu dnešního rána a na parapetu vidím položenou Bibli. Může to zde být ještě mírumilovnější? Z celého srdce jsem zaplavena dobrým pocitem a vzpomínám.

VMO relax bali

Hlavním důvodem mé návštěvy zde je ale již zmíněný festival. Vše co se týká vody – freediving, obchod s delfíny, cestovní náměty, ochrana přírody, inteligentní lidé a perfektní atmosféra. Včera se zde konal dokonce Reegae koncert a je zařízena spousta doprovodných akcí. Letošní ročník také přivítá legendu a hrdinu dávných dětských duší pana Dr. M. Stingla.

VMO15 Aformat vizual OK

A vám, čtenářům, přináším rozhovor s ředitelem festivalu Jindrou Soukalem a zakrátko pro zvědavé duše přibude další povídání,  tentokrát s extrémním fotografem, potápěčem a dobrodruhem Richardem Jaroňkem.

VODA MOŘE OCEÁNY – J. Soukal

VMO Soukal

Byl to váš nápad, začít pořádat festival VMO? Co se tedy snažíte lidem předat v průběhu celé akce?
Nápad VMO byl Steva Lichtaga (dále jen Steve), já jsem dlouho na VMO jezdil jako host a partner festivalu, ještě když byl v Ústí nad Labem. V roce 2008 jsme se ale rozhodli, že festival přesuneme na Hlubokou. Steve i já jsme cítili, že Hluboká nad Vltavou by mohla být tím pravým místem pro konání takové akce. Lidé na jihu Čech jsou s vodou a přírodou spjati i historicky. Jsou zde rybníkáři, potápěči, vodáci a vůbec lidé, kteří milují přírodu. Jedním z našich cílů je přinést problém ochrany vod a přírody vůbec blíže široké veřejnosti. Festival nabízí spoustu besed a nádherných filmů zdarma – je to platforma na setkání a rozšíření obzorů na toto téma.

Jako ředitel festivalu musíte být v průběhu velice zaneprázdněný, co je potřeba především zařídit?
V průběhu festivalu už jen řešíme menší provozní problémy. Práce na novém ročníku totiž začíná už během toho probíhajícího. Během roku musíme se Stevem a dobrým produkčním týmem pracovat na spoustě věcí, které se na konci tváří jako příjemně a bezproblémově běžící festival.  Kvalita festivalu, jeho hostů, programu a doprovodných akcí je vždy přímo úměrná financím. Naštěstí už jsme si za ta léta našli několik partnerů, kteří se s námi podílejí na osvětové činnosti při ochraně vod a přírody jako celku.

Proč právě Hluboká nad Vltavou? Ptám se i kvůli umístění vaší balijské kavárny na stejném místě.
Přes osm let bydlím na Hluboké a dlouho jsem žil v blízkých Českých Budějovicích. Mám zde spoustu přátel mezi potápěči a lidmi od vody. I proto je místo konání v těchto lokalitách. Balijská kavárna Relax Bali je zde proto, aby nám poskytovala zázemí pro práci naší cestovní kanceláře Relax dive. Ta se stará o prodej pobytů v resortu Relax Bali na Bali.

Na festival přijíždí spoustu zajímavých hostů…Jsou zde pevné stálice, nebo snažíte vyzývat stále nové tváře?
Jsem velice poctěn, že si na náš festival udělají čas profíci svého oboru a zavítají k nám na Hlubokou. Během těch několika dní je zde čas probrat co je nového, kdo co právě dělá apod. Mezi takové špičky patří potápěči, fotografové a filmaři jako jsou Jinda Bohm, Mirek Hrdý, Petr Horký, Richard Jaroněk nebo Ruda Švaříček a spousta dalších. Nechci na někoho zapomenout. Tito borci si udělají čas i na oficiální besedy nebo na normální poklábosení s veřejností. Potápěči, yachtaři a milovníci vody k nám jezdí z celé republiky – dohromady je to pak skvělá směsice. Na VMO ale hledáme stále nová témata a zajímavé hosty, kteří mohou oslovit publikum – letos to byli třeba nádechoví potápěči jako Herbert Nitsch nebo Gabka Grézlová.

VMO jeviste

Koho byste rád viděl příští rok? Už si na někoho děláte zálusk?
Omlouvám se, ale to si nechám pro sebe. Přiznám se, že s produkcí a se Stevem máme několik jmen, která jsou ve hře. Vše ale záleží na spoustě věcí. To je také, mimochodem, součást práce a příprav, na které jsi se ptala.

Na festivalu se nevybírá vstupné, mohu se zeptat, kdo vše financuje?
Festival Voda moře oceány s jeho projekcemi, doprovodnými koncerty a besedami pro školy i veřejnost je zdarma. Toho můžeme dosáhnout jen při milé náklonnosti, obětavosti a spolupráci všech partnerů a výkonného týmu.

Letos mohli lidé přivítat osobnosti, jako je například H. Nitsch. Jak se tedy kontaktují takoví lidé, kteří přijíždějí na festival? Jak probíhá přesvědčování k návštěvě ČR?
Je to vždy osobnost od osobnosti, vše záleží na jejich čase a ochotě. Světového rekordmana Herberta Nitsche jsme na Hluboké přivítali díky osobnímu setkání na jednom z jiných festivalů. Steve si s Herbertem padli do oka a předběžně jsme se domluvili. Také nám pomohla Pavlína Procházková, rozhodčí freedivingu, která zajistila následnou komunikaci.

Sám hodně cestujete, ale především trávíte hodně času v Indonésii, kde vlastníte potápěčský resort. Nenapíšete pár lákavých vět o Bali pro naše čtenáře? :)
Náš resort Relax Bali začínal jako potápěčský. Nyní je skladba našich hostů rozdělena mezi potápěče a hosty, kteří si chtějí na Bali užít kultury, krásné přírody a pohodových lidí. V Indonésii operujeme přes 15 let a je to náš druhý domov. Moje rodina tam žije větší část roku. Co se týká lákavých vět o Bali – asi nejlepší bude, když se podíváte na www.relaxbali.cz. Tam je lákavých, ale doufám, že i pravdivých vět dost :)

Na závěr se zeptám, jak hodnotíte letošní ročník? Vydařilo se něco nadmíru dobře oproti předešlým rokům?
Letos jsme pracovali v poměrně malém týmu lidí a podle mě se podařilo připravit nejlepší ročník VMO. Vypadá to nabubřele, ale poslouchal jsem reakce diváků i hostů. Naše produkce pod vedením Andrey Dobnerové odvedla velmi dobrou práci. Stejně tak programový ředitel Dušan Jurčí a mezinárodní porota při pečlivém výběru a ocenění soutěžních filmů. Náš prezident Steve Lichtag vše pokryl a dodal cenné zkušenosti a rady. Myslím, že mluvím i za Steva, že kromě perfektních hostů byla velkou parádou a radostí pro všechny účast vynikajícího českého cestovatele a spisovatele pana doktora Stingla. Jsme také velmi rádi, že s námi začala spolupracovat ochranářská společnost Sea Shepherd. Těšme se společně na další, už 13. ročník a všechny vás srdečně zvu na podzim 2016 na Hlubokou.

www.vodamoreoceany.cz/cze/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Michal Vaněček odpočívá tak, že píše

200 rozhovor1Letošní léto předvedlo různé podoby, kdy slunce pálilo o sto šest, na mnohé se nalepilo dovolenkové tempo (můj manžel ho nazývá „plážové“) a občas seslalo přílivy deště. Co dělají spisovatelé a ilustrátoři v létě? Jak se jim píše či kreslí po...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Na paletě „Paleta“.

lakoma barka 200V pátek 8.11. si mohli milovníci českokrumlovské kapely Lakomá Barka v sále pivovaru Eggenberg vychutnat koncert, který byl věnován křtu nového CD Paleta. Kapelnice folkové kapely Lakomá Barka...


Literatura

Ztracený končí na hřbitově

ztraceny perex
Příznivci spisovatele Tima Weaveriho se i v dalším, již sedmém románu, setkají s Davidem Rakerem, soukromým vyšetřovatelem zaměřeným na pohřešované lidi, a s Colem Healym, suspendovaným policistou. Čtenář už ví, co ho čeká, napínav...

Divadlo

Jaké bylo první letošní LiStOVáNí v Holešově?

kluk z kostek 200V holešovském New Drive Clubu se v úterý 23. ledna uskutečnila zastávka z projektu LiStOVáNí zaměřená na knihu Kluk z kostek.

...

Film

Festival Všemi směry očima manažerky Marie Pokorné

altBěhem minulého týdne jste mohli zaznamenat článek o chystaném netradičním publicistickém festivalu Všemi směry, který se uskuteční 12. dubna v pražském Rock Café. Pozvání přijalo mnoho odborníků z oboru, ...