Uvědomit si ty správné hodnoty

Uvědomit si ty správné hodnoty

Tisk

Rozhovor LUCIE NOZIZWE 200Koncert míru - pod tímto názvem proběhne 30. září v Praze v Lucerna Music baru koncert , na kterém vystoupí Zululand Gospel Choir a česká zpěvačka, která přináší na českou hudební scénu rytmy Afriky, Lucie Nozizwe. Pánové Franklyn Mkhize a Alfred Banda jsou zakladateli souboru, kteří přiletěli z Jihoafrické republiky, aby zde se svým sborem koncertovali a připravili všem lidem, kteří jejich koncerty navštíví, nevšední hudební zážitek. Položila jsem jim proto několik otázek, které by jejich gospelový sbor přiblížily.

Ráda bych se Vás zeptala, jaké jsou Vaše pocity z toho, že budete koncertovat v ČR?
Je to opravdu úžasné, jsme velmi nadšeni z této příležitosti, která nám jako sboru byla dána. Cítíme se poctěni.

Proč jste si vybrali právě Prahu?
Máme v Praze naši přítelkyni Lucii Nozizwe, se kterou nás pojí opravdu velké dlouholeté pracovní i osobní přátelství a proto bychom s ní rádi vystoupili na její domácí půdě.

Na jaké písně se návštěvníci Vašeho koncertu mohou těšit?
Diváci mohou očekávat obrovskou pestrost zábavy, protože každý z našich členů sboru přináší do vystoupení něco svého a to činí celé vystoupení naprosto výjimečným. Bude to skvělá zábava.

Povězte něco o Vašem sboru.
Sbor byl založen v roce 2006 a od té doby aktivně vystupuje Dvacet zpěváků a zpěvaček doprovází pětičlenná kapela. Sbor zpívá v angličtině, zulu a dalších afrických jazycích.

Rozhovor FIRESON BANTU

Váš dosavadní největší úspěch?
Sbor vyhrál cenu pro nejlepší sbor „Kwazulu Natal Young Achievers awards“. Velmi si také ceníme spolupráce s jedním z nejlepších dj jihoafrické republiky DJ Tira, se kterým jsme nahráli píseň „Africa Shine“ k příležitosti světového šampionátu ve fotbale, který se konal v roce 2010.

Co mi povíte o spojení hudebním i přátelském se zpěvačkou s Lucií Nozizwe?
S Nozizwe jsme přáteli už více než 5 let. Po celou tuto dobu jsme v téměř každodenním kontaktu a naše přátelství je kromě hudebního také osobní. Kromě našich hudebních projektů jsme také společně podporovali školku v Kwazulu Natal.  To je školka v Africe, která se stará především o sirotky.

Těšíte se na české publikum?
Jsme především velmi zvědaví a moc se těšíme, bude to pro nás všechny obrovský zážitek a doufáme, že tomu tak bude na obou stranách.

Jak bude dál pokračovat Vaše spolupráce s Lucií Nozizwe?

S Nozizwe máme mnoho plánů do budoucna. V první řadě je to naše společné tour  Ve jménu lásky aneb hudbou pro více tolerance, které má odstartovat právě koncertem v České republice a v příštím roce pokračovat v ostatních evropských státech. Zároveň také plánujeme nahrávání našeho prvního společného dvd.

Děkuji za rozhovor.     
                                       

LUCIE NOZIZWE o Koncertu míru

Lucie Nozizwe, nebo taky v minulosti Lucie Africa – stejná osoba, stejná zpěvačka, jejíž koncerty přinášejí africké rytmy. Lucie Nozizwe je patronkou myšlenky, která je v poslední době u nás i na světě velmi aktuální. Koncert, který připravuje a na kterém bude zpívat spolu se svými africkými přáteli – gospelovým souborem Zululand Gospel Choir z Jihoafrické republiky, má výmluvný název Koncert míru a je součástí projektu Ve jménu lásky aneb hudbou pro více tolerance. Hlavním cílem tohoto projektu je oslovit co nejvíce lidí v různých zemích a prostřednictvím hudby šířit myšlenku lásky a tolerance. Tato myšlenka mně zaujala – a myslím, že nejsem sama – tak jsem Lucii Nozizwe položila pár otázek, abych ji stručně představila

Měla jsi teď delší pomlku a Tví fanoušci postrádali Tvé africké koncerty, co se stalo?
 Ano, narodila se mi druhá dcera. Pochopitelně jsem se tedy v tomto čase věnovala především rodině a malé dcerce.

Lidé, kteří se zajímají o africkou hudbu, Tě vnímali pod tvým jménem Lucie Africa, i to se změnilo, proč?
Dlouhou dobu jsem vystupovala, pod jménem Lucie Africa, protože jsem chtěla, aby si mě lidé lehce zapamatovali a věděli, že jsem ta zpěvačka, co zpívá Afriku. Pak se ovšem stalo něco naprosto úžasného, moji přátelé z Jihoafrické republiky mě začali říkat Nozizwe. Byla jsem velmi poctěna a zároveň jsem si však byla vědoma i zodpovědnosti, kterou na sebe přijetím tohoto jména přijímám. Nozizwe  je jméno kmene Zulu a znamená Matka národů.

Rozhovor Zululand

A teď ke koncertu, který má zajímavý název a silnou myšlenku, můžeš nám ji trochu rozšířit?
Ve jménu lásky aneb Hudbou proti násilí, je projekt, na kterém spolupracuji s gospelovým sborem z Jihoafrické republiky ZULULAND GOSPEL CHOIR. Koncert Míru je jeho součástí. Tímto projektem a prostřednictvím naší hudby, bychom chtěli šířit mezi lidi myšlenku lásky, svobody a jednoty. Velmi si uvědomujeme, že svět se v současné době zaměřuje více na nenávist a násilí a úplně se z něj vytrácejí ty správné lidské hodnoty, na které je nutné se zaměřit a uvědomit si je. Je to především láska ve všech jejích podobách. A to by právě náš koncert měl připomenout všem lidem, kteří už na toto zapomněli.
Náš projekt je podporován organizací HateFree, africkou organizací Sivanda World Peace Foundation, Jihoafrickým velvyslanectvím a ostatními africkými velvyslanectvími v Praze.

Kdy a kam mají přijít ti, kteří by si vás chtěli poslechnout?
Koncert v Praze proběhne 30.9. v Lucerna Music Baru. Bude to velké hudební propojení různých kultur a návštěvníci koncertu se opravdu mají na co těšit. Budeme zpívat o lásce, svobodě a jednotě. Jako speciální hosté spolu s námi vystoupí reggae umělec z Keni FIRESON BANTU a DJ LAZER. Všichni se na vystoupení těšíme, protože tento koncert bude velkým přínosem pro nás pro všechny zúčastněné, tedy pro účinkující i diváky…. A k tomu není už co dodat….                  


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Režisér Tomáš Krupa: „Dúfam, že nikdy nebudem musieť stáť ja alebo niekto z môjho okolia pred takouto voľbou.“

tomas krupa 200Slovenský režisér Tomáš Krupa si pred niekoľkými dňami odniesol ocenenie v rámci udeľovania cien Slnko sieti za najlepší dokumentárny film za rok 2019. Nim je film Dokonalá smrť, ktorý vznikol v slovensko-česko-francúzsko-nemecko-rakúskej ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Sylva Lauerová: Když sáhnete na Tichošlapa, dějí se podivné věci

tichoslap200Spisovatelská dráha Sylvy Lauerové je dlážděna kvalitními kameny s pečlivě vybranou strukturou a barvou. Její knihy jsou každá úplně jiná, ale protože jsou jejich řádky kladeny s rozmyslem a bez zbytečného spěchu, může se čtenář pustit do kte...


Literatura

Moudrost z knihy Čtyři dohody

moudrost z-knihy ctyri dohody 200V dubnu vyšlo již třetí vydání moudrosti z knihy Čtyři dohody od Dona Miguela Ruize. Hledáte-li kapesní osvícení, milý dárek pro své blízké, nebo pokud chcete nahlédnout pod pokličku duchovna v podání ...

Divadlo

Pražští herci roztančí v březnu Švandovo divadlo

Souboj divadel 200Už v roce 2016 byl odstartován autorský projekt Tanečních kurzů Martina Šimka a Terezy Řípové v Městském divadle Mladá Boleslav. Na stejném místě zároveň proběhl i první ročník projektu Roztančené divadlo aneb Když he...

Film

Šestý díl série Mission: Impossible posouvá akční scény opět o kus dál

MIFOKdyž před neuvěřitelnými třiadvaceti lety nenápadně odstartovala špionská série Mission: Impossible vycházející ze stejnojmenného seriálu, nikdo nemohl tušit, že i v roce 2018 bude aktivní a navíc se na n...