Ploština nabízí krásnou okolní krajinu i pohled do historie valašské osady

Ploština nabízí krásnou okolní krajinu i pohled do historie valašské osady

Tisk

Plostina 200Národní kulturní památník Ploština a především jeho okolí je o prázdninách jedním z možných cílů výletů. Zdejší krásná krajina nabízí řadu zajímavých procházek po pasekářských stezkách. Od památníku obětem druhé světové války  je zase nádherný výhled do kraje a na část Valašska. V památníku návštěvníci navíc uvidí i dlouhodobou výstavu nesoucí název Pasekářská osada Ploština, která přibližuje obyčejný život místních lidí.Ploština nabízí krásnou okolní krajinu i pohled.


O zatraktivnění tohoto historicky důležitého místa se starají také okolní obce, které turistům nabízí řadu zajímavých služeb. Lidé si třeba v osmi obcích mohou zapůjčit jízdní kola, k dispozici jsou také hůlky pro velmi oblíbený nordic walking (severskou chůzi). V blízkosti Ploštiny také sídlí Envicentrum Pro krajinu, v němž se děti i dospělí mohou podívat do stodoly s výstavkou zemědělského nářadí a techniky. Jsou zde i stáje s hospodářskými zvířaty (ovce, koně, drůbež), jež jsou využívána při výukových programech.

Plostina2


Národní kulturní památník Ploština spravuje Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně. Vznikl na místě, kde pár dnů před koncem druhé světové války, přesně 19. dubna 1945, zdejších deset usedlostí vypálilo německé policejní komando SS spolu se speciální protipartyzánskou jednotkou Josef.  V plamenech našlo smrt 24 lidí. „Letos, u příležitosti 65. výročí vypálení zdejší osady, jsme mírně upravili stálou expozici přibližující tuto tragédii a protifašistický odboj,“ řekl ředitel muzea Pavel Hrubec s tím, že turisty určitě zaujme i druhá výstava dokumentující obyčejný život zdejších pasekářů.

Plostina3


Pasekářství totiž patří podle historiků k fenoménu osídlení Valašska, kde vznikaly pasekářské kolonie a ty pak vtiskly krajině jedinečný charakter.  „Ploština byla typickou pasekářskou osadou s charakteristickou dřevěnou roubenou architekturou, se svébytným základním způsobem obživy obyvatel, se specifickým způsobem hospodaření, s velkou mírou soběstačnosti, jejíž existence byla násilně ukončena v dubnu 1945,“ řekla etnografka a autorka výstavy Alena Prudká z Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně.


Informační texty s dobovými fotografiemi jsou doplněny trojrozměrnými exponáty, ukázkami vybavení hospodářské usedlosti, ze sbírek Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně. Návštěvníci uvidí například předměty, které tehdy tvořily základní vybavení pasekářských domácností – dřevěnou stolici na opracování dřeva, které se říkalo „strýc“, kolovrat, máselnici a formy na máslo, vařečníky, lžičníky, ale i školní pomůcky nebo krucifix.

Plostina4


Muzejní expozice u Národního kulturního památníku Ploština jsou přístupné od května do října. Otevírací doba: pondělí – zavřeno, úterý – pátek – jen pro objednané návštěvy a o víkendu (sobota a neděle) od 9.00–12.00 a od 13.00–16.00. Vstupné: dospělí 20 Kč, důchodci a studenti 10 Kč, děti do 6 let 5 Kč, ZTP zdarma.


Více informací na http://www.muzeum-zlin.cz/cs/objekty/nkp-plostina/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Recenze? Učím se z nich nic nedělat, říká herec Ondřej Brett

ondrej brett perexJe nepřehlédnutelný jednak svou výškou, jednak hereckým potenciálem, což stačil prokázat v řadě rolí na jevišti Divadla Petra Bezruče v Ostravě. Charismatický absolvent brněnské JAMU má navíc i jméno, které dobře zní -  Ondřej Br...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Literární soutěže jsou jednou z nejlepších cest, jak dát o sobě vědět

Lucie Hlavinkova pesLucie Hlavinková, která se poprvé proslavila knížkou pro děti, je patronkou naší literární soutěže, která právě skončila a čeká na vyhlášení svých vítězů. Lucie nám na sebe prozradila, jak se stala spisovatelkou, čemu se nejraději v...


Literatura

Špička válečného komiksu - Fury: Mírotvůrce

fury mirotvurceScénář Gartha Ennise nám přibližuje začátky osudů Nicka Furyho. Marvelovský hrdina se ocitá na vzdálených tuniských pahorkatinách, kde má bojovat proti zákeřným Němčourům. Ocitáme se v období druhé světové války, a pro...

Divadlo

Je láska silnější než strach?

sipkovaruzenka perexV každé správné pohádce vyhraje dobro nad zlem. Dokáže ale křehká láska zvítězit nad tak velkým soupeřem, jakým je potichu se vkrádající strach? To se dozvíte, pokud zavítáte do Státní opery na baletní představení Šípková Rů...

Film

Odevzdal svůj život divadlu. Vzestupy a pády Jakuba Špalka

zivot s kasparem200Nový dokumentární film Heleny Třeštíkové Život s Kašparem je časosběrným snímkem, který mapuje život zakladatele Divadla v Celetné Jakuba Špalka na ploše 23 let.