Naším závazkem je uspokojit potřeby všech čtenářů

Naším závazkem je uspokojit potřeby všech čtenářů

Tisk

Roman Svitak 200Nakladatelský dům Grada vstoupil na trh s třemi novými značkami pro své knihy. Co za tímto krokem stojí a jaké se očekávají výsledky? Vyplatí se tímto způsobem investovat dovnitř firmy nebo vše převálcují elektronické knihy? A proč GRADA, spojená s vydáváním odborné literatury, cílí také na čtenáře beletrie a děti? Na tyto i další otázky odpovídá Ing. Roman Sviták, předseda představenstva Grada Publishing, a.s.

 

Proč jdeme cestou nových značek


Ekonomická krize v roce 2013 se pochopitelně dotkla i knižního trhu. Právě v této době jsme si v Gradě řekli, že je na čase udělat změny. Nepřála nám doba, motivace lidí klesala, ale zdálo se mi, že právě toto může být ideální čas, začít dělat některé věci trochu jinak, a především kdy opět začít výrazněji do něčeho investovat.


Někdo šel, či i nyní jde, cestou nákupu jiných subjektů – nakladatelů, např. z důvodu, že jejich cena je stále relativně nízká. My jsme se naopak rozhodli, pustit se intenzivněji do inovací, a to především do interní modernizace prakticky veškeré naší práce a do většiny systémů, se kterými pracujeme. Nyní tedy masivně investujeme dovnitř firmy, abychom získali výhody v budoucnu. Spustili jsme řadu interních procesů, kterými naši práci modernizujeme (např. interní informační systém, lepší marketingová a PR komunikace, nový e-shop, platforma pro e-knížky atd.), a které zefektivňují a přináší našim čtenářům nové služby a žádanější knížky v nové kvalitě. V současné době na všem nadále pracujeme a výsledky nás teprve čekají.

Jaké oblasti knižního trhu nám zbývaly


Paralelním procesem od konce minulého roku 2014 je i rozvoj působnosti našeho nakladatelství, tzn. vstup do oblastí, kde jsme dosud nebyli či kde působíme zatím jen okrajově.


Pro naše další kroky jsme vybrali tyto čtyři oblasti: právo, dětskou literaturu, beletrii a oblast zdravého životního stylu a růstu osobnosti. Nikdy jsem si nemyslel, že do těchto oblasti půjdeme. A to i přesto, že jsem byl vždycky vášnivým čtenářem beletrie. Původní profesí jsem však kybernetik a programátor, a tak jsem do knižní branže vstoupil právě z této profesní technické strany.


Jsme v těchto oblastech jistě zatím „posledním hráčem“. Výjimkou je jen dětská literatura, kde již máme relativně širokou čtenářskou obec, řadu partnerů a výborných autorských osobností. Dosud jsme vydali na 300 dětských novinek. A právě na základě ohlasů rodičů, škol, ale i samotných malých čtenářů jsme dětským knihám dali zvláštní značku BAMBOOK.


Bambook, Cosmopolis a Alferia


Samozřejmě se i v těchto nových oborech chceme dostat do první ligy, a kde to půjde, hrát brzy také „první housle“. Tam, kde se nám nepodaří přijít s vyšší kvalitou než konkurence, budeme muset vydávat knížky „jen pro radost“. Pro radost mou, našich lidí, našich autorů a jistě především, a v to pevně doufám, pro radost našich čtenářů.


Naši autoři a především samotní čtenáři nás chválí za rychlost vydávání aktuálních témat, od nichž očekávají, že jim pomohou v jejich starostech, v růstu znalostí, v konkurenceschopnosti na trhu práce, v profesi, ve zdraví, vztazích, v rodině, výchově dětí aj.


Neočekávají od nás knížky, které by nebyly obsahově plně důvěryhodné, naprosto vědecky či dokonce akademicky „posvěcené“. Nečekají od nás tedy knihy pro zábavu, pohádky, natož „pohádky“ pro dospělé - beletrii.

Roman Svitak 1


Proto jsou tu dnes naše nové značky, které jdou právě za hranice dosavadní značky GRADA, a tedy za očekávání našich dosavadních čtenářů, ale i autorů a partnerů. Nové značky jsme připravili i pro naše nové čtenáře, které jimi chceme oslovit a stát se i jejich nakladatelem. Nakladatelský dům GRADA chce být nakladatelstvím pro celou rodinu. A to z hlediska šíře žánrů, kvality a obsahu jednotlivých titulů vydávaných a prodávaných v České i Slovenské republice.


Pro dětskou literaturu jsme tedy zavedli již zmíněnou značku BAMBOOK. Beletrie vychází pod značkou COSMOPOLIS a knihy zdravého životního stylu a osobnostního růstu dostaly značku ALFERIA. Pod mateřskou značkou GRADA samozřejmě i nadále budeme přinášet kvalitní odbornou literaturu ze všech odvětví a oblastí lidské činnosti, tedy i právní literaturu. Všechny značky pak dohromady spadají pod Nakladatelský dům GRADA.

Lepší orientace ve vydávaných titulech


Rozšíření našich oborů si tedy přirozeně vyžádalo zavedení těchto tří nových značek. Věříme, že i samotným čtenářům tím usnadníme orientaci v naší produkci. Podle loga nové značky tak snadno poznají, zda drží v ruce beletrii, dětskou knížku nebo titul z oblasti zdravého životního stylu a rozvoje osobnosti. Zároveň si všechny značky i nadále udržují vysoké standardy kvality, tak jak jsou naši čtenáři u Grady zvyklí.

Proč také beletrie


Každý občas potřebujeme vypnout a relaxovat. Konec konců i naši redaktoři odborné literatury rádi otevřou beletristické knihy. Tak proč je také nevydávat? Nabíráme nové mladé lidi a fiction literaturu bereme jako výzvu pro další možný růst. Po 25 letech vydávání vzdělávací literatury tak vstupujeme na další cestu „knížek pro radost“. GRADA Publishing je nyní nakladatelský dům pro každého čtenáře, jeho práci, zdraví i zábavu. Pomáháme našim zákazníkům růst.

ALFERIA  — „Knihy, které vám změní život“
COSMOPOLIS  — „Knihy plné emocí, lásky a nenávisti“
BAMBOOK  — „Říše příběhů, fantazie a dobrodružství“


O společnosti GRADA Publishing:


GRADA Publishing, a.s. si za dobu své existence od roku 1991 vybudovala pozici renomovaného nakladatelského domu a největšího tuzemského nakladatele odborné literatury. Ročně vydává téměř 400 novinek z více než 40 oborů a v celkem 152 edicích. Od roku 2015 společnost postupně expanduje do dalších oblastí. Jako první v tomto roce představila speciální značku COSMOPOLIS, která čtenářům přináší zahraniční i českou beletrii všech žánrů. Druhou v řadě uvádí značku pro dětskou knihu s názvem BAMBOOK. Ta představuje dětským čtenářům české i zahraniční autory a ilustrátory. Třetí značkou je ALFERIA, literatura poznání, a knihy z oblasti rozvoje osobnosti, harmonie duše a těla, a alternativního vědění.
Pod svou mateřskou značkou GRADA samozřejmě i nadále přináší kvalitní odbornou literaturu ze všech odvětví a oblastí lidské činnosti.

Více na www.grada.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lucie Redlová: „Prolistovat se opravdovým bookletem k CD, to má prostě něco do sebe.“

lucie redlovaOtec, matka, křižovatka
Lucie Redlová si na svém nejnovějším albu Křižovatka řekla o přízeň lidí, kteří hledají v hudbě víc než jen výrazné rytmy a vlezlé melodie. Dospělé písničkářs...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Interview s Petrou Maxin - Čegiňovou

ceginova 200Petra Maxin – Čegiňová je scénaristra zo skupiny ABBA SLOVAKIA.

 

 

 

...

Literatura

Kdo zabil Malého prince?

kdo-zabil-maleho-prince perexAutor policejních detektivek Michel Bussi se nechal inspirovat záhadnou smrtí Saint-Exupéryho a napsal napínavý příběh, který je hrou nejrůznějších náznaků a stop a zároveň je výjimečnou poctou Saint-Exupéry...

Divadlo

Kam vlastně patří Mauglí? Dojemný příběh v Divadle Kalich.

maugliNedělní odpoledne jsem strávila se synem vskutku nevšedně. Zlákal nás muzikál Mauglí, který ve svém repertoáru nabízí Divadlo Kalich v Jungmannově ulici, v Praze 1. Na odpolední představení chodí převážná většina dětských ...

Film

Zlodějka knih – skvělý zážitek v knižní i filmové podobě

zlodejka 200Konec třicátých let v Evropě, Hitler u moci, nad mnoha skupinami lidí se stahují mračna. Tou dobou se matka dvou dětí rozhoduje je dát do pěstounské rodiny, protože její vlastní bytí je ohroženo. A tak se setkáváme s Liesel, které začíná úplně ...