„Ohrožený druh“ Trancer se po deseti letech vrací na scénu na parníku Tyrš

„Ohrožený druh“ Trancer se po deseti letech vrací na scénu na parníku Tyrš

Tisk

trancer 200Před deseti lety hrál po pražských klubech (tehdy jste ho mohli ještě někde zaznamenat pod pseudonymem Pán ostenů), vybudoval si poměrně slušné jméno a trancovými sety bavil mnoho fanoušků a tanečníků. Pak se ale z ničeho nic ztratil a věnoval se pouze svému civilnímu povolání učitele a později také výchově dvou dětí a trance konzumoval pouze pasivně. Uplynula jedna dekáda a on se rozhodl hudebně vstát z mrtvých – nyní už pod svým známějším a všeříkajícím jménem Trancer dostal unikátní možnost zahrát si na legendárním parníku Tyrš. 23. května tam tedy rozjede set nazvaný Time Tunnel live a věří, že se jeho návrat k aktivnímu hraní vydaří. Nejen o důvodech své pauzy se rozpovídal exkluzivně pro Kulturu21.

 

Zdravím tě jménem celé redakce a všech čtenářů. Mohl by ses krátce představit, abychom věděli, s kým máme tu čest?
Ahuj! Jsem tichý člověk žijící klidný a bezúhonný život, ve kterém hraje důležitou roli taneční muzika. Tu rád sdílím prostřednictví mých shows a magazínu www.insound.eu.


Jak ses dostal k trancu?
Asi nikoho nepřekvapí, že má první setkání s taneční muzikou byla prostřednictvím éteru rádia Zlatá Praha. Právě na zlatopražských akcích jsem potkal první lidi, se kterými se dalo bavit o hudbě, a mým guru na cestě k trancu se stal legendární Luboš Novák.


Je to asi jasné, přesto se zeptám. Jak jsi vymyslel své umělecké jméno? Sám si totiž jednou řekl, že jsi býval známý pod jiným, prozradíš pod jakým?
Trancer není tak umělecké jméno jako spíše označení ohroženého druhu. Tenhle nick vznikl už na gymplu, kde jsem svým hudebním zaměřením patřil mezi naprosté exoty a spolužáci mi při zakládání emailové schránky navrhli právě trancera. Za ty roky ke mně přirostl, znají mne pod ním přátelé a hlavně se jím cítím být. No a co se týče minulosti… fanklub Pána ostenů už je dávno rozpuštěný.


Jaké jsou tvé hudební vzory? Posloucháš také něco jiného než jen trance?
No jasně, vzhledem k okolnostem teď nemůžu dostat z hlavy Kašpárka v rohlíku, Majdu Reifovou nebo Jitku Molavcovou   Hudebníků, kteří mě v tu správnou dobu ovlivnili, je spousta. Patří mezi ně samozřejmě Paul Van Dyk, Armin Van Buuren i Ferry Corsten, na jehož ranou tvorbu nedám dopustit, a asi největší respekt coby DJ u mě stále má pan Westbam. V současnosti jsem fandou Aly & Fila, Solarstoneova konceptu Pure a stejně jako na počátku tisíciletí ulítávám na britském trancu. Orientovat se v současné době přehlcené novinkami bez ohledu na jejich kvalitu je poměrně náročné, takže na ostatní žánry mi moc času nezbývá. Přesto jsem si v poslední době nemohl nechat ujít třeba nové The Prodigy a v audiotéce mám několik starších rockových alb či osmdesátkových výběrů, ke kterým se rád vracím.

trancer1


Naposledy jsi veřejně hrál před deseti lety. Co tě přimělo k návratu a proč jsi vlastně měl tak dlouhou pauzu?
Přes rok jsem byl rezidentem v jednom pražském klubu, později jsem se toulal po Praze a okolí pod záštitou jedné pofiderní agentury a nakonec sám za sebe. Byly to skvělé roky, během kterých jsem poznal spoustu báječných lidí a zažil věci, na které budu vždy rád vzpomínat. Když ale zesílil tlak, abych hrál „něco normálního, pořádnýho, československého či dokonce nějakou tu černotu“, raději jsem s tím praštil a myslím, že jsem udělal dobře. Popravdě řečeno jsem návrat už ani moc neplánoval. Jednoduše ale přišla nabídka, která se neodmítá (děkuji, Míro!)  Přiznám se, že chvíli jsem přeci jen váhal, než mě ujistili, že s hraním je to jako s ježděním na kole. Uvidíme.


Bude pro tebe hraní na „Tyrši“ něčím výjimečné? Co pro tebe vůbec tenhle parník znamená?
Především je to obrovská výzva. Vltavu na tanečních parnících neodmyslitelně spojených s Lubošem Novákem sjíždím celkem pravidelně. První plavbu jsem absolvoval před sedmnácti lety, tehdy to byl parník Odra a vyplouvalo se od právnické fakulty. Samozřejmě, že jsem často snil o tom, jaké by to bylo, zažít onu nepopsatelnou parníkovou atmosféru také z druhé strany mixážního pultu, ale nikdy mě nenapadlo, že se mi to poštěstí. Ukázalo se, že sny se mohou plnit i s několikaletým odstupem, takže ano, bude to sakra výjimečný večer.


Na Mixcloudu máš dvě shows, Time Tunnel a Banquet. Jaký je mezi nimi rozdíl a proč ses rozhodl mít hned dvě shows?
Time:Tunnel je originální retrospektivní koncept, na který jsem patřičně hrdý. Ukazuje vývoj žánru v prvním desetiletí rok za rokem, připomíná slavné melodie, začátky populárních producentů, zajímavé remixy atd. Banquet je oproti Tunnelu, který se vysílal už po celou dobu existence irádia Sensation Factory, v plenkách. Jde o klasický model hodinového mixu aktuálních novinek, o které mám potřebu se se svými posluchači podělit.


Na plakátu je uvedeno, že tvůj set je nazván Time Tunnel live. Na co se tedy návštěvníci mohou těšit, a chystáš nějaká hudební překvapení?
Pokusím se maximálně dodržet scénář Tunnelu, takže Tyrš po Vltavě popluje na vlnách času od přelomu tisíciletí zhruba do roku 2010. Něco speciálně pro tuto příležitost rozdělaného mám, ale protože jsem příšerný puntičkář, není vůbec jisté, zda to nakonec použiju.


Tvým protihráčem bude BluEye. Co o něm víš a na co bys posluchače nalákal v jeho případě?
BluEye je náš jediný skutečně ryze trancový producent, jehož muzika nás reprezentuje v zahraničí. Má svůj styl a dělá muziku, která ho baví a ve kterou věří, za což si ho nesmírně vážím, protože to není vůbec jednoduché. Pro mě coby návštěvníka by byl největším lákadlem příslib prvotřídního energického trancu plného povznášejících melodií, to všechno v prvotřídním mixu.

trancer2

 


Vím o tobě, že jsi uvědomělý manžel a hrdý otec dvou dětí. Co na tvůj hudební vkus říká rodina? Máš už pokračovatele, nebo se zatím vkus manželky a potomků liší od toho tvého?
Pro mě je důležité, že více než můj vkus tolerují moji tyranii. Jsem na hudbě závislý, takže jakmile vytáhnu paty z domu, žena, která je zcela jiného hudebního zaměření, se léčí tichem. Určitě bych rád, kdybych jednou svoji vášeň mohl s kluky sdílet, ale iluze si nedělám. Bude mi stačit, když se nedají strhnout masou a budou poslouchat to, co se jim skutečně líbí. Momentálně je mi parťákem dvouletý synek, který, když vidí, že se mi něco líbí, přiběhne k repráku a začne neskutečně pařit.


Kdybys měl stručně pozvat naše čtenáře na 23. května na parník Tyrš, co bys napsal?
Jedinečné místo, jedinečná atmosféra, jedinečná společnost a jedinečná muzika. Kdo by si to nechal ujít?


Děkuji za rozhovor a ještě si dovolím požádat o nějaký vzkaz pro naše čtenáře.
Čtěte Kulturu21 a žijte blaze! Já děkuji a těším se na viděnou na lodi.

tunel


Foto: Portrét – Pavlína Šimáčková, facebook Trancera

FB událost: www.facebook.com/events/1834100976815995/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dům kultury v Kroměříži představuje noviny Afriky pod jednou střechou

Miroslav karasek perexSběratel Miroslav Karásek vystavuje od 3. ledna do 15. února ve foyer Domu kultury v Kroměříži část svojí ojedinělé sbírky novin z celého světa. Po úspěšné prezentaci asijských periodik se tentokrát věnuje periodickému tis...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

HANKA KŘÍŽKOVÁ: „S úsměvem jde všechno líp…“

Krizkova 200Muzikálová herečka, zpěvačka Hanka Křížková, která momentálně účinkuje v Mamma Mia!, Dracula, připravuje se na znovuobnovenou Carmen je ve svém živlu. Začalo jaro a ona, milovnice květin, všeho barevného a voňavého ožila. Jak přiznává, od jara ...


Literatura

Kuba Tuba Tatubahn aneb „Všechno je trochu divný a ničemu to nevadí”

Kuba Tuba Tatubahn200Četli jste knihy jako malé děti? Nebo vám je někdo předčítal, popřípadě popustil uzdu fantazie a vymýšlel vlastní příběhy? Nakladatelství Běžíliška má ve svém portfoliu knihu, kterou vás bude bavit číst, prohlížet si do detailu ...

Divadlo

Herec Jan Mazák oslaví životní jubileum

Jan Mazak200Nezaměnitelný hlas a soustředěné herectví – to jsou typické znaky Jana Mazáka, který ve čtvrtek 30. června 2022 oslaví své šedesáté páté narozeniny.

...

Film

Matka v trapu v únoru v kinech

Matka v trapuPNový český film Matka v trapu vstoupí do kin 22.2. 2024. Snímek, který doprovází slogan: skorokomedie ze života, nabídne v hlavních rolích Petru Hřebíčkovou, Lenku Vlasákovou, Janu Švandovou, Jaroslava Plesla a řadu dalších oblíbených herců....